Ενώ υπάρχουν γενικές συστάσεις από τους ειδικούς σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας, πολλοί παράγοντες όπως ο τύπος τoυς, οι συνήθειες styling και ο τρόπος ζωής του κάθε ατόμου μπορούν να επηρεάσουν τη συνιστώμενη συχνότητα.

Ας δούμε λοιπόν γιατί το λούσιμο 1 με 2 φορές την εβδομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει για όλους.

Διαβάστε επίσης: Πρόσωπο: Με ποια σειρά πρέπει να εφαρμόζουμε τα προϊόντα περιποίησης;

Πώς προέκυψε ο κανόνας να λουζόμαστε 1 με 2 φορές την εβδομάδα;

Πολλά προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά μπορούν να παρατείνουν το χρόνο λουσίματος, από τονωτικά προϊόντα για το τριχωτό της κεφαλής μέχρι ξηρά σαμπουάν. Εξάλλου, ο γενικός κανόνας είναι πως το υπερβολικό λούσιμο μπορεί να «στεγνώσει» τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Αυτό συμβαίνει διότι τα ίδια συστατικά στο σαμπουάν που απαλλάσσουν τα μαλλιά σας από τη συσσώρευση προϊόντων και τους ρύπους μπορούν επίσης να αφαιρέσουν τα φυσικά τους έλαια, αφήνοντας τις άκρες σας εύθραυστες και ευάλωτες στο σπάσιμο και το τριχωτό της κεφαλής σας στεγνό και επιρρεπές στο ξεφλούδισμα.

Βέβαια, το πόσο συχνά χρειάζεται τελικά να λούζεστε για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή και λαμπερά εξαρτάται κυρίως από τον τύπο τους. Επιπλέον, άλλοι παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη συχνότητα του λουσίματος. Για παράδειγμα, αν αθλείστε καθημερινά και ιδρώνετε πολύ, τότε μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να λούζεστε μετά από κάθε προπόνηση (παρόλο που δεν είναι απαραίτητο, ανεξάρτητα από το πόσο έντονη είναι η ρουτίνα σας). Από την άλλη πλευρά, εάν τα βάφετε, ίσως θέλετε να τα λούζετε λιγότερο συχνά για να μην ξεθωριάζει το χρώμα.

Πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας;

Όπως είπαμε, ο τύπος των μαλλιών παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο συχνά τελικά πρέπει να τα λούζουμε:

Λεπτά/ίσια μαλλιά

Πιο λεπτά μαλλιά σημαίνει περισσότερους θύλακες στο τριχωτό της κεφαλής, άρα και περισσότερους σμηγματογόνους αδένες και τελικά περισσότερο έλαιο. Ως εκ τούτου, τα άτομα με λεπτή τρίχα είναι καλό να λούζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες για να διασφαλίσουν ότι δεν συσσωρεύεται σμήγμα στο τριχωτό της κεφαλής και τις τρίχες, το οποίο – μαζί με τη συσσώρευση προϊόντων – μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα όπως η ακμή του τριχωτού της κεφαλής και η τριχόπτωση.

Πυκνά μαλλιά

Οι πιο πυκνοί τύποι μαλλιών τείνουν να μην επιβαρύνονται από το λάδι τόσο γρήγορα όσο οι λεπτότεροι. Για εσάς που έχετε λοιπόν πυκνά μαλλιά, το λούσιμο μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό.

Χονδρές υφές μαλλιών- Σγουρά

Εάν έχετε χονδρά ή σγουρά μαλλιά, μπορεί να χρειάζεται να λούζεστε σε αραιά χρονικά διαστήματα, αλλά διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής, όπως πιτυρίδα. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε κνησμό ή βλέπετε πιτυρίδα, τότε καλύτερα να τα πλένετε κάθε τρεις ημέρες. Παρόλο που δεν θα αισθάνεστε τα μαλλιά σας λιπαρά τόσο γρήγορα όσο τα άτομα που έχουν λεπτά και ίσια, το λούσιμο εξακολουθεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη της συσσώρευσης ειδικά προϊόντων styling που μπορεί να φράξουν τους θύλακες των τριχών, παρεμποδίζοντας δυνητικά, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των μαλλιών.