Kαθώς ο πλανήτης και η χώρα μας καταγράφουν θερμοκρασίες ρεκόρ, πιθανώς να παρατηρήσατε ότι… ιδρώνετε λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ο ιδρώτας είναι χρήσιμος, καθώς είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας δροσίζεται, αλλά όταν παγιδεύεται κάτω από το δέρμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Η υπερβολική εφίδρωση, εκτός από το ότι είναι ενοχλητική, μπορεί να να αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανίσετε εξάνθημα από τη ζέστη.

Διαβάστε επίσης: Νερό: Τι θα συμβεί αν πιείτε τη διπλάσια ποσότητα για μια εβδομάδα

Αυτό, σε συνδυασμό με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η ακμή και ο ερεθισμός από το ξύρισμα, μπορούν πραγματικά να κάνουν ζημιά στην επιδερμίδα σας το καλοκαίρι.

Πώς μοιάζει ένα εξάνθημα από τη ζέστη;

Όταν υπάρχει υπερβολική ζέστη και υγρασία, οι ιδρωτοποιοί αδένες μπορεί να φράξουν. Στην ουσία, ιδρώνετε τόσο πολύ που το δέρμα σας δεν μπορεί να «αναπνεύσει». Έτσι αναπτύσσεται μια φλεγμονώδης κατάσταση που μοιάζει με μικρές κόκκινες κηλίδες ή εξοκγκώματα.

Αυτά συνήθως ξαφνικά αναπτύσσονται, το πολύ λίγες ώρες μετά το επεισόδιο εφίδρωσης που τα προκάλεσε.

Γενικά, είναι εύκολο να πάθουμε εξάνθημα από τη ζέστη σε σημεία όπου το δέρμα μας διπλώνει, όπως οι μασχάλες. Όλοι ιδρώνουμε μέσα στον καύσωνα, αλλά πρέπει να δίνετε έξτρα προσοχή στα βρέφη, που έχουν περισσότερες πτυχές του σώματος.

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ξύσετε το δέρμα σας επειδή σας προκαλεί φαγούρα, αλλά μην το κάνετε. Το ξύσιμο μπορεί να αφήσει το δέρμα ανυπεράσπιστο στα βακτήρια και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πώς θα απαλλαγείτε

Οι καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από το εξάνθημα όσο τον δυνατόν γρηγορότερα, είναι να αποφύγετε την έκθεση στη ζέστη για να μην ιδρώσετε άλλο. Αν έχετε τη δυνατότητα, πηγαίνετε σε ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον, κάντε ένα δροσερό ντους ή εφαρμόστε κρύες κομπρέσες.

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια, ειδικά αν παρουσιάσετε έντονο κνησμό, καθώς ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αντιισταμινικά που θα σας ανακουφίσουν άμεσα από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να μείνετε ενυδατωμένοι και να επιλέγετε τα σωστά ρούχα με τα κατάλληλα υφάσματα, ιδίως αν γυμνάζεστε, είτε για να προλάβετε την κατάσταση, είτε για να μην την επιδεινώσετε.