Πότε κοιτάξατε τελευταία φορά το κινητό σας; Διαβάζετε αυτό το άρθρο στην οθόνη κάποιας συσκευής, πιθανώς σε μια οθόνη που περνάτε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο θα θέλατε. Τα στατιστικά μας αποκαλύπτουν ότι κοιτάζουμε το κινητό μας κατά μέσο όρο 58 φορές την ημέρα, με σχεδόν το 52% αυτών να συμβαίνει όσο δουλεύουμε.

Τα smartphone («έξυπνα τηλέφωνα») είναι σχεδιασμένα για να τραβούν την προσοχή μας και να την κρατούν.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε δίπλα στο κινητό σας;

Είτε πρόκειται για μηνύματα φίλων είτε για likes στο Instagram, το κινητό και κυρίως οι εφαρμογές που είναι αποθηκευμένες σε αυτό, έχουν σχεδιαστεί επιδέξια για να διεγείρουν την απελευθέρωση των feel good ορμονών, όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά στην οθόνη του, από μεθόδους ψηφιακής αποτοξίνωσης μέχρι και το να το αφήσουμε στο άλλο δωμάτιο, λίγοι γνωρίζουν για το κόλπο της γκρίζας κλίμακας (γνωστό και ως gray scale).

Η απλή «γκρίζα» αλλαγή για να αφήσουμε το κινητό

Είναι εύκολη, δωρεάν και μπορεί πράγματι να μας βοηθήσει να ελαττώσουμε τις ώρες που χρησιμοποιούμε άσκοπα το κινητό μας. Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ για την γκρίζα κλίμακα, πρόκειται για μια λειτουργία διαθέσιμη σε όλα τα smartphone, που όταν την ενεργοποιείτε τα χρώματα εξαφανίζονται, αφήνοντάς μόνο το άσπρο και το λευκό.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του hack, η γκρίζα κλίμακα σας βοηθά να ανακτήσετε κατά μέσο όρο 50 λεπτά την ημέρα και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χρήση του τηλεφώνου, ακόμη περισσότερο από τον οριοθετημένο χρόνο χρήσης μιας εφαρμογής.

Λειτουργεί μειώνοντας το πολύχρωμο οπτικό ερέθισμα που εκπέμπεται συνεχώς από τις συσκευές μας και κάνει το τηλέφωνό σας λιγότερο ενδιαφέρον και ελκυστικό κατά την χρήση του. Όταν ενεργοποιείτε τη λειτουργία γκρίζας κλίμακας, η οθόνη σας μετατρέπεται από ένα «ζωντανό» πάνελ χρωμάτων και αποχρώσεων σε μια απλή γκρίζα οθόνη.

Πώς θα την ενεργοποιήσετε

Για να το ενεργοποιήσετε σε συσκευές με iOS λειτουργικό, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, στην Προσβασιμότητα, στο Μέγεθος οθόνης και κειμένου, στα Έγχρωμα φίλτρα ενεργοποιημένα και επιλέξτε την Γκρίζα Κλίμακα.

Βρείτε τη λειτουργία Ρυθμίσεις στη συσκευή Android και πατήστε την για να ανοίξετε το μενού Ρυθμίσεις. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε Προσβασιμότητα για να ανοίξετε το μενού. Πατήστε Βελτιώσεις ορατότητας για να ανοίξετε το μενού επιλογών προσαρμογής χρώματος. Κάντε κύλιση και πατήστε Κλίμακα του γκρι.