Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των επιστημόνων για καρκίνο και γήρανση του δέρματος λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να πηγαίνουν στην παραλία με μοναδικό σκοπό να μαυρίσουν, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Frontiers in Aging επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του δέρματός σας και να αυξήσει την ευπάθειά σας σε λοιμώξεις.

Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι το μαύρισμα κατά τη διάρκεια των διακοπών επηρεάζει αρνητικά τη βραχυπρόθεσμη ποικιλομορφία και τη σύνθεση της βακτηριακής σύνθεσης του δέρματος.

Διαβάστε επίσης: Μαλλιά: Ποιος τύπος μας προστατεύει από τον ήλιο

Διευκρίνισαν ότι το ανθρώπινο δέρμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία βακτηρίων, μυκήτων και ιών – μικροοργανισμών που αποτελούν το μικροβιόκοσμο του δέρματος.

Αυτοί οι μικροβιακοί πληθυσμοί είναι οργανωμένοι σε πολύπλοκες δομές κοινοτήτων και μία από τις βασικές λειτουργίες τους είναι η προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVR) προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων του δέρματος και φλεγμονές.

Τι άλλο κάνει το μαύρισμα στο δέρμα

Αλλά όταν το δέρμα σας εκτίθεται στον ήλιο, παράγει επιπλέον μελανίνη, επειδή προσπαθεί να προστατευτεί από ηλιακές βλάβες.

Αυτό σημαίνει ότι το σοκολατένιο χρώμα που κοπιάσατε τόσο για να αποκτήσετε αποτελεί ένδειξη δερματικής βλάβης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Αυτή η βλάβη προέρχεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Οι UV ακτίνες μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα του δέρματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και σημάδια ή κυλίδες.

Παράλληλα, μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας μέσω της απώλειας ελαστίνης και κολλαγόνου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν έχετε εξαρχής σκούρο δέρμα είστε ασφαλής από τον ήλιο. Ναι, το πιο σκούρο δέρμα μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό από το ανοιχτόχρωμο. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπει την ηλιακή βλάβη.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός σας, επισημαίνει το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.