Τον Αύγουστο, και κυρίως 15 Αυγούστου, διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις, πανηγύρια, φεστιβάλ και πάρτυ με μουσική και χορούς. Αυτό είναι μια τέλεια ευκαιρία για να πάρετε τους φίλους σας και να… ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία.

Κι όμως, εκτός από το ότι σας ανεβάζει τη διάθεση, οι επιστήμονες λένε ότι ο χορός μαζί με άλλους ανθρώπους είναι αποτελεσματικός ως ομαδική θεραπεία, όσον αφορά την ανακούφιση από τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMJ Open και περιελάμβανε 669 συμμετέχοντες από εννέα διαφορετικές χώρες. νΌλοι είχαν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή ή/και κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης: Διακοπές: Οι καλύτερες ασκήσεις που θα σας κρατήσουν σε φόρμα

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο χορός βελτίωσε τη συνολική ευημερία τους, την ποιότητα ζωής, την επικοινωνία και την κοινωνική συμμετοχή τους. 

Πώς γίνεται αυτό;

Καθώς χορεύετε, τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) μειώνονται. Παράλληλα, οι ορμόνες που συνδέονται με ευχάριστα συναισθήματα, όπως η σεροτονίνη, αυξάνονται σημαντικά.

Άλλωστε, η έντονη κίνηση, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από την αγαπημένη σας μουσική και τα αγαπημένα σας άτομα, βοηθά να εκτονωθείτε και να αποβάλλετε την ένταση της καθημερινότητας.

Καθώς αφήνεστε στον ρυθμό, απενεργοποιείτε την αδιάκοπη ανησυχία και τις αρνητικές σκέψεις.

Επιπλέον, ο χορός  μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσής σας. Υπεύθυνες για αυτό δεν είναι μόνο οι ορμόνες. Η χαρούμενη μουσική και το γκρουπ από ενθουσιασμένους ανθρώπους που κάνουν τις ίδιες κινήσεις με εσάς δεν μπορούν παρά να σας κάνουν να χαμογελάσετε.

Κάθε δραστηριότητα που σας ωθεί στη συμμετοχή σε ομάδες σάς φέρνει κοντά σε νέους ανθρώπους. Και χορός μπορεί γίνει ομαδικό σπορ, ενώ έχει και άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την έλλειψη ανταγωνισμού.

Ετσι, αυξάνει την πιθανότητα να κάνετε νέες γνωριμίες. Άλλωστε, όλοι είσαστε εκεί για να περάσετε όμορφα και να αποφορτιστείτε. Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν το ιδανικό κλίμα για να δημιουργηθούν νέες νέες φιλίες.

Η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων είναι σημαντική για την ψυχική υγεία. Ο χορός συμβάλλει στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και βελτιώνει την διάθεση και αυτό, διότι, όταν κάποιος νιώθει ότι ανήκει κάπου δεν αισθάνεται μοναξιά.

Μάλλιστα, μια άλλη πρόσφατη μελέτη στη Βραζιλία, βρήκε ότι ο συγχρονισμένος χορός με άλλους επέτρεψε στους ανθρώπους να αισθάνονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον και ενθάρρυνε τη φιλία. Αύξησε, επίσης, την ανοχή των συμμετεχόντων στον πόνο.