Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, παντός καιρού, ροφήματα για όλο τον κόσμο και όχι άδικα. Πέραν της γεύσης, της «παρέας», της απόλαυσης, έχει πολλά οφέλη για την υγεία καθώς περιέχει ευεργετικά αντιοξειδωτικά, προστατεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μπορεί να μειώσει την κόπωση των μυών εάν αθλούμαστε και με μόλις δύο φλιτζάνια μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 25% και πέτρας στη χολή κατά σχεδόν 50%, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal Cancer Research, η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξουμε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι πίνουν καφέ έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτες σε σχεδόν 90.000 άντρες και γυναίκες που έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ μείωσε τον κίνδυνο στους άνδρες κατά 54% και στις γυναίκες κατά 30%.

Τι γίνεται όμως όταν σας προκαλεί ένα αίσθημα νευρικότητας ή ναυτία, άγχος, αφυδάτωση, ανησυχία, αϋπνία; Μήπως το παρακάνατε και ήρθε η ώρα να τον ελαττώσετε;

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D: Μήπως σας λείπει;

Με τι να αντικαταστήσετε τον καφέ

Αντί για αυτό το… έξτρα καφεδάκι, πιείτε:

Γάλα αμυγδάλου με κάρδαμο ή κουρκουμά

Το γάλα αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, πρωτεϊνών και υγιεινών για την καρδιά λιπαρών, ενώ ο κουρκουμάς και το κάρδαμο είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πέψη.

Νερό με κύμινο

Η προσθήκη νερού jeera (κύμινο) στη διατροφή σας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα υγιές πεπτικό σύστημα, το οποίο διατηρεί τη συνολική λειτουργία του σώματος σε καλά επίπεδα.

Μουλιάστε μερικούς σπόρους κύμινου σε νερό από το βράδυ και το πρωί στραγγίξτε το. Οι σπόροι διογκώνονται στο νερό και απελευθερώνουν βιοδραστικές ουσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

Ροφήματα με τζίντζερ, μέλι και λεμόνι

Με το εν λόγω ρόφημα μπορεί να μειωθούν οι φλεγμονές, τα πεπτικά προβλήματα, τα εποχιακά κρυολογήματα και ο βήχας.

Τα αφεψήματα από βότανα μπορούν γενικά να αντικαταστήσουν τον συνηθισμένο σας καφέ. Υπάρχουν πολλές και εξαιρετικές επιλογές, όπως ενδεικτικά είναι το τσάι χαμομηλιού, το τσάι με λεμονόχορτο, το τσάι tulsi και μασάλα.

Ροφήματα με κανέλα

Σύμφωνα με μελέτη, μια δίαιτα πλούσια σε μπαχαρικά, όπως η κανέλα και ο κουρκουμάς, βοηθούν στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κατανάλωσης ενός λιπαρού γεύματος για την καρδιά.  Επιπλέον, η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την χώνεψη, η οποία περιορίζει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

Γνωρίζατε τέλος ότι ακόμα και η μυρωδιά της κανέλας φαίνεται να ενισχύει τη γνωστική διαδικασία ενώ η κατανάλωσή της συμβάλλει σημαντικά στην βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου;

Νερό με λεμόνι

Το νερό με λεμόνι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Δεν προσθέτει θερμίδες και δεν περιέχει καφεΐνη ενώ παράλληλα παρέχει άφθονη δόση βιταμίνης C.

Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύει το δέρμα μας από τις βλάβες που μπορεί να του προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο. Είναι επίσης απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που παρέχει τη βασική δομή για το δέρμα, τους τένοντες και τους συνδέσμους μας.

Εκτός από το λεμόνι, μπορείτε επίσης να προσθέσετε άλλα φρούτα και βότανα στο νερό σας όπως μέντα, καρπούζι ή βασιλικό ανάλογα με τις γεύσεις που σας αρέσουν.

Βέβαια, όσο ωφέλιμο κι αν είναι οτιδήποτε καταναλώνουμε, η υπερβολή ποτέ δεν βγαίνει σε καλό. Η κατανάλωση υπερβολικού χυμού λεμονιού για παράδειγμα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για το σμάλτο των δοντιών και όχι μόνο με την πάροδο του χρόνου.

Επομένως, καλό θα ήταν να κάνετε πάντα τα απαραίτητα… διαλείμματα και τα ροφήματά σας να έχουν ποικιλία.