Οι ενήλικες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνια φλεγμονή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Limerick και το Trinity College παρατήρησαν τη συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και υψηλών επιπέδων μιας πρωτεΐνης που δηλώνει φλεγμονή στο σώμα.

Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματός σας να προστατεύει τους ιστούς σας εάν έχετε τραυματιστεί ή έχετε μια μόλυνση. Η συστηματική χαμηλού βαθμού φλεγμονή όμως, συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Διαβάστε επίσης: Καλοκαίρι: Μυστικά για να απολαύσουμε τον ήλιο με ασφάλεια

Τα ευρύματα αυτά συνάδουν με μια προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, που βρήκε ότι η ενίσχυση της βιταμίνης D σε άτομα με έλλειψη μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή.

Γνωρίζουμε από παλαιότερες έρευνες ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια οστικής πυκνότητας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει, επίσης, συνδεθεί με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D

Εκτός από το να αρρωσταίνετε πιο συχνά, μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν:

  • Κούραση
  • Ανεπαρκής ύπνος
  • Πόνος στα οστά
  • Αισθήματα μελαγχολίας ή κατάθλιψης
  • Απώλεια μαλλιών
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Απώλεια όρεξης

Πώς θα καλύψετε τις ανάγκες σας

Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Είκοσι λεπτά για 3 με 4 φορές την εβδομάδα έκθεσης στον ήλιο (κυρίως τις μεσημεριανές ώρες) είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί βιταμίνη D.

Πέρα από την έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική και η πρόσληψή της μέσα από τη διατροφή μας.

Η διαιτητική βιταμίνη D απαντάται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ειδικότερα στο συκώτι, στο βοδινό, στο μοσχάρι, στα αβγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, στο βούτυρο και σε κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.