Μέχρι και αλλαγή της πορείας του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να πετύχει η αλλαγή του τρόπου ζωής, ελέγχοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Ντάνιελ Τζ. Κοξ ανέπτυξε μια μεθοδολογία εκπαίδευσης ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο τους τελευταίους 12 μήνες, προκειμένου να κάνουν τις σωστές διαιτητικές επιλογές και να αυξήσουν την φυσική δραστηριότητά τους, ώστε να ελέγχουν τον διαβήτη τους χωρίς τα φάρμακα να τους είναι απαραίτητα.

Μάλιστα, η μέθοδος αυτή μπόρεσε να αλλάξει ακόμη και την πορεία της νόσου και να την θέσει σε ύφεση σε διάρκεια μόλις έξι εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης: Ο “σιωπηλός” Διαβήτης τύπου 1.5

Τώρα, τα Εθνικά Συστήματα Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδοτούν με 3,5 εκατ. δολ. την επέκταση της μελέτης, καθώς περίπου το 70% των συμμετεχόντων πέτυχε πλήρη ύφεση και μόνο ένας ασθενής χρειάστηκε φαρμακευτική ενίσχυση και μάλιστα μόνο με μετφορμίνη.

«Αντί να επικεντρωνόμαστε στη μείωση του βάρους με δίαιτες ή φάρμακα, εστιάζουμε στη μείωση της ποσότητας γλυκόζης στο αίμα που ανεβαίνει και μένει ανεβασμένη μετά το φαγητό και το ποτό.

Αυτές οι αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα είναι που οδηγούν σε υψηλή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1C και καρδιαγγειακό κίνδυνο στους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο καθηγητής Κοξ.

Προσωπική υπόθεση

Ο καθηγητής εμπνεύστηκε τη μέθοδο από τον εαυτό του, καθώς από τη στιγμή της διάγνωσης με διαβήτη τύπου 2 και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στο 10,3 την μείωσε σταθερά κάτω από 6 και την κρατά στο επίπεδο αυτό τα τελευταία 13 χρόνια χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Η μέθοδός του – που ονομάζεται Glucose Everyday Matters, ή GEM – στοχεύει στην πρόληψη των διακυμάνσεων (αύξηση) του σακχάρου στο αίμα μέσω της εκπαίδευσης στην επιλογή τροφίμων και ποτών.

Αυτό συνδυάζεται με σωματική δραστηριότητα για να ταχύτερη επαναφορά στα φυσιολογικά όρια, όταν αυξάνονται απότομα οι τιμές σακχάρου στο αίμα.

Έτσι, κάποιος μπορεί να απολαύσει ένα φρούτο ή ένα μικρό γλυκό, γνωρίζοντας πώς θα τον επηρεάσει. Στη συνέχεια μπορεί να βγεί για βραδινό περπάτημα και να ισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα του.

Η μέθοδος έδειξε θετικά αποτελέσματα από την πρώτη μικρή κλινική δοκιμή.

Η μελέτη

Δεκαεπτά ενήλικες που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με διαβήτη τύπου 2 δοκίμασαν το πρόγραμμα GEM σε συνδυασμό με συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης. Έπαιρναν επίσης ενθαρρυντικά μηνύματα στο κινητό τους, ως υποστήριξη  για να παραμείνουν «σε καλό δρόμο».

Μετά από 3 μήνες, το 67% ήταν σε ύφεση και μόνο ένας συμμετέχων χρειάστηκε να ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JMIR Diabetes.

Η μέθοδος GEM είχε αξιολογηθεί και από προηγούμενες μελέτες όταν οι ασθενείς έρχονταν σε επαφή με τον γιατρό τους. Τώρα όμως οι ασθενείς εφάρμοζαν τη μέθοδο μόνοι τους. Δεν χρειάστηκε επίσκεψη στο γιατρό, αντίθετα δέχονταν κάποια τηλεφωνήματα από τους ερευνητές και ακολουθούσαν μόνοι τους το εγχειρίδιο θεραπείας.

Η επικείμενη μελέτη του Κοξ θα βασιστεί στην προηγούμενη έρευνα για να προσδιορίσει αν το GEM, σε μεγαλύτερη και πιο μακρόχρονη κλίμακα, είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό νέο εργαλείο για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα.

Ύφεση, βάρος και κατάθλιψη

Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή θα εγγράψει 200 άτομα στη Βιρτζίνια και το Κολοράντο και θα αξιολογήσει σε διάστημα πέντε ετών, εάν το GEM τους βοηθά να ελέγχουν καλύτερα το σάκχαρό τους και αν μειώνει την ανάγκη τους για φάρμακα.

Η μελέτη θα συγκρίνει επίσης το κόστος του GEM με άλλες επιλογές και θα αξιολογήσει εάν το GEM έχει επιπλέον οφέλη, όπως απώλεια βάρους και μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Καταλήγοντας ο καθηγητής επεσήμανε πως «πρόκειται για μια εξαιρετική περίοδο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Γιατί τόσο με νέα φάρμακα, όσο και με νέες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής για τη βελτίωση του ελέγχου του διαβήτη, δίνονται στους ασθενείς πολλές νέες επιλογές. Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να θέσουν τον διαβήτη σε ύφεση.

Το GEM είναι μια εφάπαξ, σύντομη παρέμβαση 6 εβδομάδων που επηρεάζει έναν δια βίου τρόπο ζωής».

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαβήτη τύπου 2, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα αδυνατεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο, τύφλωση και μια σειρά από άλλες σοβαρές ιατρικές παθήσεις.

Ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως επηρεάζει άτομα άνω των 45 ετών, αλλά είναι ολοένα και πιο εντυπωσιακά τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν φάρμακα ή ενέσεις ινσουλίνης για να διαχειριστούν την κατάσταση.