Περίπου 1 στις 4 γυναίκες μπορεί να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή μετά την εμμηνόπαυση, λόγω των ορμονικών αλλαγών που προέρχονται από το στρες και την αϋπνία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Αυτή η πάθηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά, οπότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Παλαιότερη μελέτη στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «JAMA Cardiology», συμπέρανε για πρώτη φορά ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν έως κατά 50% περισσότερο από τους άνδρες που έχουν το ίδιο ύψος.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: 3 απολαυστικές συνήθειες για να την «θωρακίσετε»

Όσο ψηλότερος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει από αυτή τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Επειδή οι άνδρες είναι γενικά ψηλότεροι, είχε εσφαλμένα επικρατήσει η άποψη ότι κινδυνεύουν περισσότερο.

Παρόλο που συνολικά οι γυναίκες, ως κατά μέσο όρο πιο κοντές, έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής αρρυθμίας σε σχέση με τους άνδρες, είναι πιθανότερο να πάθουν σοβαρότερες επιπλοκές όπως εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόωρο θάνατο.

Επιπλέον, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται με την ηλικία.

Η υπέρταση, που επίσης γίνεται συχνότερη όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ευθύνεται για περίπου μία στις πέντε περιπτώσεις καρδιακής αρρυθμίας.

Από τι κινδυνεύει η καρδιά στην εμμηνόπαυση;

  • Οι γυναίκες που βιώνουν ταχεία συσσώρευση κοιλιακού λίπους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμη και αν το βάρος τους παραμείνει σταθερό, σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause.
  • Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση νωρίς, πριν τα 46 τους, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση αργότερα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.
  • Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είχαν χειρότερα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου από ότι οι άνδρες παρόμοιας ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας