Η cozy γωνιά του καναπέ με τα απαλά ριχτάρια υπό το χαλαρωτικό φως των κεριών μπορεί να είναι το καταφύγιο που  αναζητάτε στο τέλος μια δύσκολης ημέρας.

Ωστόσο, νέα επιστημονική μελέτη από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Aarhus προτείνει ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά με τα κεριά αλλά και κατά την διάρκεια της μαγειρικής.

Διαβάστε επίσης: Άσθμα: Μπορεί να προκληθεί από το άγχος;

Πιο συγκεκριμένα η Δρ. Karin Rosenkilde Laursen, μεταδιδακτορική του τμήματος και συν-συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η ρύπανση του εσωτερικού αέρα από αναθυμιάσεις από το μαγείρεμα και το κάψιμο των κεριών μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως ερεθισμό και φλεγμονή σε νεαρά άτομα με ήπιο άσθμα».

Γιατί τα κεριά επιβαρύνουν ακόμα και τους νέους;

Όταν ανάβουμε το φούρνο, τοποθετούμε το τηγάνι στην εστία ή ανάβουμε κεριά, παράγονται εξαιρετικά λεπτά σωματίδια και αέρια, τα οποία στη συνέχεια εισπνέουμε. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα σωματίδια και τα αέρια μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.

Αυτή η μελέτη ξεχωρίζει καθώς οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στις επιπτώσεις σε νεαρά άτομα με ήπιο άσθμα, ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών, λέει η Δρ. Karin Rosenkilde Laursen.

«Κατά την έρευνά μας παρατηρήσαμε ότι ακόμη και πολύ νεαρά άτομα με ήπιο άσθμα μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία και δυσμενείς επιπτώσεις εάν το δωμάτιο δεν αερίζεται επαρκώς κατά το μαγείρεμα ή όταν καίνε κεριά.

Οι νέοι είναι γενικά πιο υγιείς και πιο ανθεκτικοί από τα άτομα μεγαλύτερης και μέσης ηλικίας. Επομένως, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι παρατηρήσαμε σημαντικές επιπτώσεις από τα σωματίδια σε αυτή την ιδιαίτερα νεαρή ηλικιακή ομάδα» συμπληρώνει η ίδια.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα άτομα με άσθμα που θα πρέπει να προσέχουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

«Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε σε νεαρά άτομα με άσθμα, τα ευρήματά της μας αφορούν όλους.

Ο χειμώνας πλησιάζει, μια εποχή που τείνουμε να ανάβουμε πολλά κεριά και ίσως είναι λιγότερο πιθανό να ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα ενώ μαγειρεύουμε. Για αυτό είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία, βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους για να δημιουργήσουμε την cozy ατμόσφαιρα στους χώρους μας» καταλήγουν οι ερευνητές.