Το dry shampoo αποτελεί για τις περισσότερες ένα από τα βασικά προϊόντα styling. Αρκούν λίγοι ψεκασμοί για να δούμε τα μαλλιά μας να ανανεώνονται σχεδόν… μαγικά, αφού μέσα σε λίγα λεπτά είναι φρέσκα και καθαρά, χωρίς όμως να χρειαστεί να τα λούσουμε προηγουμένως.

Κι ενώ σίγουρα λατρεύουμε την γρήγορη και άμεση φρεσκάδα που χαρίζει, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ως υποκατάστατο της φροντίδας τους, αφού η καθημερινή του χρήση μπορεί να βλάψει το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά μας.

Πώς λειτουργεί το dry shampoo;

Το ξηρό σαμπουάν λειτουργεί απορροφώντας την περίσσεια λιπαρότητας από το τριχωτό της κεφαλής και τις τρίχες, δίνοντας στα μαλλιά μια πιο καθαρή και λεία εμφάνιση. Το μυστικό του βρίσκεται στις αλκοόλες ή τα ενεργά συστατικά με βάση το άμυλο που περιέχει και ενοποιούνται με τα έλαια στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής.

Εκτός από την καθαρή όψη των μαλλιών, τα περισσότερα χαρίζουν και φρεσκάδα χάρη στα αρώματα που περιέχουν και βοηθούν στην κάλυψη των οσμών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ξηρό σαμπουάν δεν καθαρίζει πραγματικά τα μαλλιά, απλώς τα κάνει να φαίνονται πιο καθαρά. Με την εφαρμογή του δεν αφαιρείτε ρύπους και έλαια, προσωρινά τα καλύπτετε.

Τι μπορεί να συμβεί εάν το χρησιμοποιείτε υπερβολικά

Ενώ το ξηρό σαμπουάν μπορεί να είναι ένας βολικός τρόπος για να φρεσκάρετε τα μαλλιά σας μεταξύ των λουσιμάτων, υπάρχουν ορισμένα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εάν το χρησιμοποιείτε καθημερινά:

1. Πιθανή η δερματίτιδα εξ επαφής

Το ξηρό σαμπουάν μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μια ερεθιστική ή αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως δερματίτιδα εξ επαφής λόγω ευαισθησίας σε ένα από τα συστατικά του. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι ερυθρότητα, ξεφλούδισμα ή κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής.

Κοινά αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά που μπορεί να υπάρχουν στα ξηρά σαμπουάν είναι τα αρώματα, τα συντηρητικά και άλλα χημικά.

Η αποφυγή του συστατικού που προκάλεσε την αντίδραση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία συνήθως υποχωρεί από μόνη της μόλις σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το προβληματικό προϊόν.

2. Οι θύλακες της τρίχας «φράζουν»

Η υπερβολική χρήση ξηρού σαμπουάν – χωρίς να πλένετε τα μαλλιά σας – μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ρύπων αλλά και του προϊόντος στο τριχωτό της κεφαλής. Όσο περισσότερο συσσωρεύονται έλαια, ρύποι και προϊόν τόσο πιο πιθανό είναι να «φράξουν» τα τριχοθυλάκια.

Και όταν οι θύλακες και οι πόροι των τριχών «φράξουν», μπορεί να εμφανίσετε ακμή στο τριχωτό της κεφαλής και φλεγμονή των ωοθυλακίων, γνωστή και ως θυλακίτιδα. Η θυλακίτιδα παίρνει συχνά τη μορφή φλεγμονωδών εξανθημάτων, όπως τα σπυράκια.

Συνήθως η ήπια μορφή θυλακίτιδας περνά από μόνη της, εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο ή ότι επιμένει, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας.

3. Τα μαλλιά σας «σπάνε»

Η υπερβολική χρήση ξηρών σαμπουάν μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας ξηρά και εύθραυστα, με αποτέλεσμα οι τρίχες σας να «σπάνε» πιο εύκολα. Αυτό διότι το ξηρό σαμπουάν συνήθως δεν περιέχει ενυδατικά ή θρεπτικά συστατικά, όπως τα σαμπουάν και τα μαλακτικά.

Πόσο συχνά πρέπει να το χρησιμοποιούμε;

Η χρήση του ξηρού σαμπουάν μπορεί να αποτελέσει ένα υγιές μέρος της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης των μαλλιών σας όταν εφαρμόζεται σωστά και χρησιμοποιείται με μέτρο.

Οι δερματολόγοι συνιστούν γενικά να χρησιμοποιείτε ξηρό σαμπουάν έως και δύο μέρες συνεχόμενα πριν να λούσετε τα μαλλιά σας για να αφαιρέσετε τους ρύπους και τα έλαια που συσσωρεύονται.