Αν βρίσκεστε στη διαδικασία να μακραίνετε τα μαλλιά σας, η πρώτη συμβουλή… επιτυχίας που δίνουν οι ειδικοί είναι ξεκινήσετε εστιάζοντας στην επιδερμίδα του κεφαλιού σας- aka τριχωτό. Η ανάπτυξη της τρίχας ξεκινάει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και εξαρτάται απόλυτα από το «περιβάλλον» γύρω της, το οποίο την τροφοδοτεί με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώνει υγιής και δυνατή. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να τσεκάρετε τακτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιδερμίδα του κεφαλιού σας, ώστε να εντοπίσετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και να βάλουν τρικλοποδιά στην υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών σας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμίσουμε ότι όπως στο πρόσωπο και το σώμα, έτσι και στην επιδερμίδα του κεφαλιού υπάρχει μικροβίωμα, αυτό το αόρατο οικοσύστημα μικροοργανισμών που συνήθως συμβιώνουν αρμονικά και τρέφονται από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο σμήγμα και τον ιδρώτα. Ωστόσο, αυτή η ισορροπία είναι εύθραυστη, και αν διαταραχτεί τότε αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα και αίσθηση δυσφορίας στο τριχωτό που εμποδίζουν την ανάπτυξη της τρίχας.

Ο πιο εύκολος τρόπος self-check

Χωρίστε τα μαλλιά σας σε τούφες, στεγνά αλλά και βρεγμένα, πλησιάστε όσο πιο κοντά μπορείτε στον καθρέφτη σας, και εξετάστε την εικόνα του τριχωτού σας. Ένα υγιές τριχωτό χαρακτηρίζεται από καθαρή, ενυδατωμένη επιδερμίδα, καλή μικροκυκλοφορία και ισορροπημένη έκκριση σμήγματος που εξασφαλίζουν την σωστή ανάπτυξη των μαλλιών. Όσο για τα red flags που θα πρέπει να προσέξετε, είναι:

– Οι νιφάδες, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με πιτυρίδα ή ξηροδερμία, μια κατάσταση που απαιτεί ειδική φροντίδα, αλλά θα μπορούσαν να είναι και κατάλοιπα προϊόντων styling, τα οποία απομακρύνονται εύκολα με τη συστηματική χρήση ενός scalp scrub

– Οι κοκκινίλες, που συνήθως συνοδεύονται και από αίσθηση κνησμού, και στις περισσότερες περιπτώσεις υποδηλώνουν διαταραχή του δερματικού φραγμού για την οποία ενοχοποιούνται «σκληρά» σαμπουάν, η έκθεση στον ήλιο κ.α.

– Η υπερβολική λιπαρότητα στις ρίζες των μαλλιών, η οποία μπορεί να οφείλεται σε κατάλοιπα προϊόντων styling, στο πολύ συχνό λούσιμο, σε γενετική προδιάθεση ή δερματικές παθήσεις.

Εξετάζοντας τακτικά την κατάσταση του τριχωτού σας στον καθρέφτη, μπορείτε να εντοπίσετε εγκαίρως τυχόν διαταραχή της ισορροπίας του, η οποία μπαίνει εμπόδιο στην επιθυμία σας να μακρύνετε τα μαλλιά σας. Κάνοντας μικρές αλλαγές, όπως για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μία φορά την εβδομάδα ένα scrub ειδικά μελετημένο για την επιδερμίδα του κεφαλιού, ή επιλέγοντας ένα σαμπουάν με μινιμαλιστική σύνθεση κλπ, μπορείτε να επαναφέρετε την υγεία του τριχωτού.

Αν, όμως, τα συμπτώματα επιμένουν, τότε είναι απαραίτητο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον ειδικό ο οποίος θα εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος και θα σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τα μακριά, δυνατά μαλλιά που ονειρεύεστε.