Η απιστία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους χωρισμού για πάνω από το 40% των παντρεμένων ζευγαριών, σύμφωνα με έρευνα για τις εξωσυζυγικές σχέσεις στο Couple and Family Psychology.

Αλλά γιατί τόσο άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να απατήσουν το σύντροφό τους;

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex & Marital Therapy αποκάλυψε οκτώ βασικά κίνητρα: θυμός, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη αγάπης, φόβος δέσμευσης, ανάγκη για πολυγαμία, παραμέληση, σεξουαλική επιθυμία και ευνοϊκές συγκυρίες.

Γυναίκες vs. ανδρών

Μάλιστα, οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις από τις γυναίκες και συχνά αναζητούν περισσότερο σεξ ή προσοχή, λόγω του αισθήματος της ανασφάλειας.

Αυτό συμβαίνει διότι, σύμφωνα με το Institute for Family Studies, οι άνδρες που δεν έχουν το κατάλληλο συναισθηματικό λεξιλόγιο για να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους, εκφράζουν τη σύνδεση και την οικειότητα με το σεξ.

Έτσι, όταν η σύζυγός τους δεν τους ικανοποιεί σεξουαλικά, δυσκολεύονται να διαχειριστούν την απόρριψη.

Από την άλλη, η βιβλιογραφία αναφέρει ότι όταν οι γυναίκες απατούν, τις περισσότερες φορές, προσπαθούν να καλύψουν ένα συναισθηματικό κενό.

Οι γυναίκες, συχνά, παραπονιούνται ότι δεν νιώθουν πλέον επιθυμητές από το σύζυγό τους ή ότι έχουν απομακρυνθεί. Επιπλέον, μπορεί να αισθάνονται ότι δεν τις εκτιμούν ή τις αγνοούν και τότε, αναζητούν τη συναισθηματική οικειότητα σε μια εξωσυζυγική σχέση.

Δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 10.245 βρετανίδες, έδειξε ότι η «ερωτική περιπέτεια» των γυναικών διαρκεί περίπου τρεις μήνες (για το 60,3%), ενώ μόλις ένα 19,6% δήλωσε ότι αναζητούσε «σχέση της μιας βραδιάς».

Σε ποια ηλικία είναι πιο πιθανό να απιστήσει κάποιος;

Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμπσάιρ, κάθε φύλο έχει την τάση να απατά σε διαφορετική ηλικία.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι οι άντρες είναι πιθανότερο να το κάνουν γύρω στα 55 τους χρόνια, ενώ οι γυναίκες μια δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή στα 45 τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι αν τα δυο φύλα, ξεπεράσουν αυτό το ηλικιακό όριο χωρίς να απιστήσουν, τότε το πιθανότερο είναι να μην το κάνουν καθόλου στη συνέχεια.

Μπορεί ένα άτομο που έχει απατήσει στο παρελθόν να αλλάξει;

Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι απατούν.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Sex Research, η απιστία δεν είναι άσπρο και μαύρο.

Δεν έχει να κάνει μόνο με τον έρωτα και την αγάπη (ή την απουσία αυτών των συναισθημάτων) σε μια σχέση.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα παρατήρησαν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι αιτίες σχετίζονταν με το πώς έβλεπε το ίδιο το άτομο τον εαυτό του μέσα στη σχέση.

«Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι όλα τα περιστατικά απιστίας και όλες οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την απιστία είναι αποτέλεσμα κάποιου κενού ή ελλείμματος στη σχέση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Για παράδειγμα, μερικές φορές οι άνθρωποι που απατούν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί, δηλαδή, να απατούν επειδή αισθάνονται ότι έχουν κάτι να αποδείξουν.

Όσοι εξαπατούν επαναλαμβανόμενα σε διαφορετικές σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσουν τον κύκλο, ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο. Αυτό βεβαία προϋποθέτει ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και προθυμία για αλλαγή και επίλυση των βαθιά ριζωμένων ζητημάτων του ατόμου.