Ένα από τα πράγματα που κάνουν την ευτυχία ελκυστική είναι πως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Από τον Αριστοτέλη μέχρι το Νίτσε διακρίνεται η αδυναμία υιοθέτησης ενός κοινού ορισμού.

Εντούτοις, συγκεντρώνοντας κάποια βασικά της στοιχεία στα οποία συμφωνούν σήμερα οι ειδικοί, ας ξεκινήσουμε με αυτά που μας κάνουν, αν όχι ευτυχισμένους, τουλάχιστον καλό.

Τα 6 βασικά συστατικά της… συνταγής της ευτυχίας

#1 Ευγνωμοσύνη

Όταν εκτιμάς αυτό που έχεις, αποκτά αξία.

Εάν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό έχουμε αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες να μην είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι με ό,τι έχουμε είναι υψηλές, μαρτυρούν οι ειδικοί. Η φράση «Θα χαρώ αν πάρω…», σημαίνει πως δεν ζούμε τη στιγμή και πιθανότατα σκεφτόμαστε έξω από τα πραγματικά «θέλω» μας, επηρεασμένοι από κοινωνικές επιταγές.

#2 Ευγένεια

Το να βοηθάμε ανιδιοτελώς έναν άνθρωπο απελευθερώνει σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας, τη γνωστή «ορμόνη της καλής διάθεσης», επομένως αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να νιώθουμε καλά. Είναι, κατά τους ειδικούς, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά ανταποδοτικό.

#3 Συγχώρεση

Ο μόνος που υποφέρει όταν δεν συγχωρεί, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Από τον αγενή οδηγό που σας χάλασε τη μέρα σήμερα ενώ πηγαίνατε στη δουλειά μέχρι το δάσκαλο στο δημοτικό που ακόμα θυμάστε πως σας μίλησε υποτιμητικά, κάντε τη σοφή επιλογή να αφήσετε τα πάντα πίσω…

#4 Απόλαυση της χαράς

Επιβραδύνετε έστω για μια στιγμή και απολαύστε τη χαρά. Μην τη στερείτε από τον εαυτό σας. Βιώστε ουσιαστικά τέτοιες στιγμές όταν συμβαίνουν και «σημειώστε» τες στο μυαλό σας. Θυμηθείτε αυτές τις χαρούμενες στιγμές αντί για τις άσχημες στο τέλος της ημέρας.

#5 Αποδοχή και ισορροπία

Το σύμπαν, καλώς ή κακώς, δεν γυρνάει γύρω από εμάς… Υπάρχουν πολλά πράγματα «μεγαλύτερα» και μια φυσική ροή σε ό,τι συμβαίνει που καλό θα ήταν να αποδεχθούμε.

#6 Άσκηση

Η φροντίδα του σώματός μας, αυξάνει τις ενδορφίνες, τις «ορμόνες της ευτυχίας». Ανεξάρτητα από το επίπεδο της ικανότητάς μας να αθληθούμε, πάντα μπορούμε να βρούμε να κάνουμε κάτι για να τονώσουμε την ενέργειά μας και να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία.

Δυστυχισμένος ή ευτυχισμένος;

Ok όλα αυτά… Αλλά τελικά πώς μπορούμε να ξέρουμε αν είμαστε πραγματικά χαρούμενοι ή όχι; Ποιος είναι ο ορισμός του «δυστυχισμένου ανθρώπου»;

Μερικές από τις συνήθειες των δυστυχισμένων ανθρώπων είναι:

  • Η συνεχής κριτική των άλλων ανθρώπων και η ζήλια
  • Η αδυναμία αποδοχής της ροής της ζωής και η αγωνία για συνεχή έλεγχο
  • Η απαισιοδοξία
  • Οι δικαιολογίες
  • Η έλλειψη εμπιστοσύνης
  • Τα παράπονα και η μόνιμη γκρίνια

Σημειωτέων, τα χρήματα έχουν μηδαμινή επίδραση στην ευτυχία μας από τη στιγμή που έχουμε αρκετά για να επιβιώσουμε.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι από την άλλη τείνουν να βλέπουν τη ζωή με παιδική περιέργεια. Αντί να παραπονιούνται, αφιερώνουν αυτόν τον χρόνο στην επίλυση των προβλημάτων. Είναι προσανατολισμένοι και συγκεντρωμένοι στο στόχο τους. Συνεχίζουν ακόμα να πιστεύουν στην καλοσύνη της ανθρωπότητας και αν και όπως όλοι… πέφτουν, ξανασηκώνονται.

Πώς θα ευτυχήσω;

Η αισιοδοξία είναι μια φυσική κατάσταση που ο εγκέφαλός μας «ποθεί». Λαχταράμε την ευτυχία όπως ακριβώς το φαγητό. Όπως η χαλάρωση είναι η απελευθέρωση κάθε προσπάθειας, έτσι και η αισιοδοξία ξεκινά με την απελευθέρωση μη παραγωγικών συναισθημάτων.

Αναγνωρίστε τις αρνητικές σας σκέψεις για να τις αλλάξετε. Σκεφτείτε: Πώς θα ήταν τα πράγματα αν δεν νιώθατε θυμό; Λάβετε υπόψιν πως το μεγαλύτερο μέρος του θυμού βασίζεται στο φόβο. «Προχωρήστε» λοιπόν πιο βαθιά από το θυμό και αναρωτηθείτε τι φοβάστε.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

  • «Τι μπορώ να νιώσω αντ’ αυτού»;
  • «Τι θα μου έδινε ελπίδα»;
  • «Τι υπάρχει εκεί έξω για να μάθω»;

Δεν μπορείτε να κάνετε χαρούμενες σκέψεις ενώ είστε ταυτοχρόνως λυπημένοι ή θυμωμένοι. Μπορεί να κρατάτε το κουταλάκι και να πιστεύετε ότι έρχεται κάτι γλυκό, αλλά δεν πρέπει πρώτα να διαβάσετε το μενού; Ξεκινήστε λοιπόν να βλέπετε πραγματικά τις ευκαιρίες.

Και βέβαια, οργανωθείτε. Το να είναι κανείς παραγωγικός και οργανωμένος είναι μόνο θετικό. Στη λίστα με τις «υποχρεώσεις» σας, μην ξεχνάτε όλους όσους αγαπάτε. Η αγάπη υπάρχει στην παρούσα στιγμή. Εκτιμήστε την και εκφράστε την με κάθε ευκαιρία.

Και τι γίνεται με τη θλίψη;

Ύστερα από έντονη θλίψη που έχει για παράδειγμα να κάνει με απώλεια, η ζωή δεν είναι η ίδια. Είναι σημαντικό να ανακαλύψετε και να αγκαλιάσετε αυτό το διαφορετικό μέλλον. Πάρτε βέβαια το χρόνο σας. Η θλίψη είναι μια μακρά και απαραίτητη διαδικασία.

Όταν ξεκαθαρίζουμε το ντουλαπάκι των συναισθημάτων μας, μέσω της θλίψης, μπορούμε να βρούμε σταδιακά χαρά και ενθουσιασμό σε νέα πράγματα.

Γενικά, η πορεία προς την ευτυχία ξεκινά με τη σταδιακή αύξηση της επίγνωσής μας για το τι μας κάνει δυστυχισμένους. Αυτό είναι σημαντικό πριν προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τι τελικά μας κάνει ευτυχείς.