Η προσωπικότητά μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των συμπεριφορών και των συνηθειών μας, οπότε ακόμα και εάν δεν το συνειδητοποιούμε, επηρεάζει και την υγεία μας.

Τα πάντα, από το πόσο συχνά επισκέπτεστε το γιατρό μέχρι το πώς αντιμετωπίζετε το άγχος, συνδέονται με την προσωπικότητά σας.

Φιλόσοφοι, γιατροί και ερευνητές προσπαθούν εδώ και αιώνες να βρουν τη σύνδεση μεταξύ της προσωπικότητας και της σωματικής υγείας.

Μάλιστα, την εποχή των αρχαίων Ελλήνων, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός υποστήριζαν ότι υπήρχαν 4 τύποι προσωπικότητας και ότι ο καθένας από αυτούς συνδεόταν με ευαισθησία σε ορισμένες σωματικές ή ψυχικές ασθένειες.

Το εν λόγω ζήτημα παραμένει επίκαιρο μέχρι και σήμερα. Τώρα, η έρευνα δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς προγνωστικούς παράγοντες για τη συνολική υγεία ενός ατόμου.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται κατά την παιδική μας ηλικία συνδέονται με βασικούς δείκτες υγείας και το προσδόκιμο ζωής μας.

Πώς επηρεάζεται, λοιπόν, η υγεία σας από την προσωπικότητά σας; Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στους παρακάτω τύπους προσωπικότητας για να ανακαλύψετε τι ισχύει τελικά για εσάς:

Τύπος Α

Μία ή ένας τύπος Άλφα είναι ηγέτης. Είναι σίγουρος για τον εαυτό του, δυναμικός και με αυτοπεποίθηση σε ό,τι κάνει. Δεν φοβάται να να αναλάβει μια πρόκληση, γι’ αυτό κυριαρχεί σε πολλούς τομείς της ζωής του.

Βέβαια, οι Άλφα είναι πιο πιθανό να καταπονηθούν, να αγχωθούν και να αποσυνδεθούν από την προσωπική τους ζωή.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά αυτού του τύπου προσωπικότητας τείνουν να είναι πιο ανταγωνιστικοί, ανυπόμονοι, ορισμένες φορές ακόμη και επιθετικοί.

Μελέτες έχουν συνδέσει τον τύπο Α με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Έρευνες επισημαίνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο εργασιακό στρες, την κοινωνική απομόνωση και σε παθήσεις όπως η υπέρταση.

Τύπος Β

Οι άνθρωποι που ανήκουν στον τύπο Βήτα είναι φιλικοί και ευγενικοί και έχουν την ανάγκη να βοηθούν τους γύρω τους. Θέλουν να ταιριάζουν και αναζητούν την αποδοχή των άλλων.

Πράγματι, ο κόσμος μπορεί να μοιάζει σκληρός για έναν άνθρωπο τύπου Βήτα μερικές φορές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προστατεύει την καρδιά του.

Μη βάζετε τις ανάγκες σας σε δεύτερη μοίρα. Το να είστε ευσυνείδητοι απέναντι στους άλλους μπορεί να είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό, αλλά φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο και για τη δική σας υγεία.

Αν ταυτίζεστε με αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, τα καλά νέα είναι ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με το στρες, το θυμό και το άγχος, ιδίως σε σχέση με εκείνους που ανήκουν στον τύπο  Άλφα.

Τύπος Γ

Το να είσαι τύπος Γάμα σημαίνει ότι είσαι οργανωτικός, με αυτοπεποίθηση και ανεξάρτητος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε συνέχεια να ελέγχετε τα πάντα.

Μερικές φορές, πρέπει να αφήνετε τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους και όχι να προσπαθείτε συνεχώς να τα ελέγχετε.

Βιώνετε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις σε σχετικά μικρές προκλήσεις της ζωής, που μπορούν να χαρακτηριστούν νευρωτικές; Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα για αρκετές σωματικές και ψυχικές διαταραχές.

Τύπος Δ

Οι τύποι Δέλτα είναι σπουδαίοι στην επικοινωνία, παρά το γεγονός ότι είναι ενίοτε ντροπαλοί. Μια ή ένας τύπος  Δέλτα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ή ενός τύπου Άλφα.

Η διαφορά είναι ότι τείνει να κρατάει τα συναισθήματά του για τον εαυτό του.

Η έλλειψη αυτοέκφρασης και η προδιάθεση σε αρνητικά συναισθήματα συνδέονται με στρες, κατάθλιψη, άγχος, θυμό και μοναξιά. 

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Behavioral Medicine, έδειξε ότι τα άτομα με προσωπικότητα τύπου Δ διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα άτομα με άλλους τύπους προσωπικότητας.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, τα άτομα με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιακών προβλημάτων.

Τύπος Ω

Οι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία Ωμέγα είναι έξυπνοι, ρομαντικοί, εσωστρεφείς και υπερβολικά ευαίσθητοι. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να είναι πιο υγιείς.

Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με τους γιατρούς τους.

Αν αισθάνεσθε ότι η εξωστρέφεια, η ευχάριστη διάθεση, η ανοιχτότητα και η ευσυνειδησία δεν είναι χαρακτηριστικά που σας περιγράφουν, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε καρδιαγγειακά νοσήματα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άσθμα.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον Αναστάσιο Σπαντιδέα, κλινικό φαρμακολόγο – παθολόγο.