Η χαρά είναι το μοναδικό συναίσθημα που φαίνεται να ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα μας. Όταν χαιρόμαστε βρισκόμαστε σε κατάσταση διέγερσης, είμαστε γεμάτοι ενέργεια και όρεξη να καταπιαστούμε με ό,τι κι αν κάνουμε.

Οι πεταλούδες στο στομάχι, τα κόκκινα μάγουλα, το καρδιοχτύπι… Έχετε σκεφτεί ποτέ τι είναι αυτό που δημιουργεί στο σώμα σας αυτές τις όμορφες αλλά περίεργες αισθήσεις; Η απάντηση σε αυτό το μυστήριο είναι οι ορμόνες.

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό μας και ρυθμίζουν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων κυττάρων ή οργάνων του σώματος.

Μαζί με το νευρικό σύστημα, ελέγχουν τη λειτουργία ολόκληρου του σώματος. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη διάθεση και τα συναισθήματά μας.

Επιπλέον μας βοηθούν να νιώθουμε ικανοποιημένοι και ασφαλείς στο περιβάλλον μας. Παράλληλα, ενισχύουν την ανθεκτικότητά μας σε στρεσογόνους παράγοντες και βελτιώνουν την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα.

Αν έχετε πεσμένη διάθεση, η wellness influencer και πιστοποιημένη διατροφολόγος-θεραπεύτρια Γκρέισι Νόρτον σας έχει τη λύση.

Το Daily DOSE Challenge, μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τις ορμόνες της χαράς, τη ντοπαμίνη, την ωκυτοκίνη, τη σεροτονίνη και τις ενδορφίνες (Dopamine, Oxytocin, Serotonin, Endorphins), επιστρατεύοντας ορισμένες πολύ απλές, φυσικές μεθόδους.

@gracie_norton Getting in my daily DOSE of happy chemicals! If you’re in a funk too, would love for you to join the challenge sometimes its the most simple habits/ choices that make the biggest difference! inspired by the reign club! #routines #routine #habits #healthyhabits ♬ Where Is The Love? – The Black Eyed Peas

Για να διεγείρει αυτές τις ορμόνες και να νιώσει καλύτερα, η ίδια προτίμησε να κάνει μια βόλτα στον ήλιο, να πάει στο γυμναστήριο, να αγκαλιάσει τα αγαπημένα της πρόσωπα και να φάει λίγη μαύρη σοκολάτα.

Δείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε εσείς για να «ξυπνήσετε» τις ορμόνες σας:

Ντοπαμίνη – «Ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας»

Είναι η ουσία της ευχαρίστησης και της ευφορίας. Η ντοπαμίνη σχετίζεται, επίσης, με την ανταμοιβή και την επιβράβευση. Εκκρίνεται κάθε φορά που προβαίνουμε σε συμπεριφορές που μας φέρνουν απόλαυση και ικανοποίηση.

Έχετε ακούσει ποτέ μουσική τόσο καλή, που να σας κάνει να ανατριχιάζετε; Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ντοπαμίνης.

Ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε γρήγορα τη ντοπαμίνη σας είναι το γέλιο. Ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σας κωμική σειρά είναι αρκετό για να ανεβάσει τη διάθεσή σας, ενώ παράλληλα μειώνει το στρες και το άγχος.

Αν θέλετε να νιώσετε πιο χαρούμενοι αλλά και ήρεμοι ταυτόχρονα, η καλύτερη στρατηγική είναι ο διαλογισμός.

Ωκυτοκίνη – «Η ορμόνη της αγάπης»

Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη που κυριαρχεί στις εκδηλώσεις τρυφερότητας, γι’ αυτό και ονομάζεται ορμόνη της αγάπης ή της αγκαλιάς.

Κάντε σχέδια με τους φίλους σας, συνδεθείτε με ανθρώπους που έχετε χάσει επαφή, αγκαλιάστε τη μαμά σας και φιλήστε τον σύντροφό σας ή βγείτε ένα ρομαντικό ραντεβού.

Αν έχετε κατοικίδιο μπορεί να έχετε ήδη παρατηρήσει πόσο απολαμβάνετε τα χάδια μαζί του. Κι όπως μάλλον φαντάζεστε, η ωκυτοκίνη παίζει ρόλο σε αυτό. Μάλιστα, έχει διπλό όφελος αφού δεν αυξάνεται μόνο στον δικό σας οργανισμό αλλά και στον δικό του.

Σεροτονίνη – «Ο διακόπτης της ηρεμίας»

Περισσότερες από εκατό χημικές ουσίες κυκλοφορούν και δρουν ως αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο, μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ των νευρώνων. Μία από αυτές, η σεροτονίνη, θεωρείται το φυσικό ηρεμιστικό του νου.

Γνωρίζατε πως η έκθεση στις ακτίνες του ηλίου μπορούν να αυξήσουν τη σεροτονίνη σας; Μόλις 10-15 λεπτά τη μέρα αρκούν.

Οπότε φορέστε τα παπούτσια σας και κάντε μια πρωινή βόλτα στο τετράγωνο όπως η Νόρτον ή φάτε το πρωινό σας στο μπαλκόνι.

Ενδορφίνες – «Το φυσικό παυσίπονο»

Το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης βρίσκεται εντός μας και θεωρείται ισχυρότατο παυσίπονο. Κάθε δραστηριότητα που μας είναι ευχάριστη προωθεί την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες μας ηρεμούν και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, που προκαλεί το στρες.

Ταυτόχρονα, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν τη γήρανση.

Ακόμη και η σκέψη ή η ανάμνηση μιας ευχάριστης δραστηριότητας ή εμπειρίας μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Αλλά μην μείνετε με τα χέρια σταυρωμένα.

Η άσκηση μπορεί να ρυθμίσει τη διάθεσή σας μέσα από την έκκριση ενδορφινών και, αν σας γίνει συνήθεια, θα έχετε μπόνους έκκριση ντοπαμίνης και σεροτονίνης.