Πολλοί από εμάς προτιμάμε να πλένουμε το πρόσωπό μας με ζεστό νερό, καθώς είναι πιο χαλαρωτικό και βολικό, αφού μπορούμε να το κάνουμε εύκολα όσο κάνουμε ντους.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή για το δέρμα σας, μιας και πολλές κοινές δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρου ακμή, η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα (ή αλλιώς έκζεμα) μπορούν να επιδεινωθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε ακμή, το ζεστό νερό μπορεί να απορροφήσει την υγρασία από το δέρμα σας, αφήνοντάς το ξηρό και, ενδεχομένως, ερεθισμένο.

Επιπλέον, μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα σας τα φυσικά του έλαια. Όταν συμβαίνει αυτό, οι σμηγματογόνοι αδένες σας προσπαθούν να αντισταθμίσουν τη «ζημιά» με ακόμη περισσότερη λιπαρότητα.

Αντίθετα το κρύο νερό μπορεί να τονώσει την επιδερμίδα, να μειώσει το πρήξιμο και να αποκαταστήσει τη λάμψη σας.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι επειδή το κρύο σφίγγει τους πόρους, μπορεί να εμποδίσει τον αποτελεσματικό καθαρισμό του δέρματος.

Όταν οι πόροι κλείνουν, τα βακτήρια και οι ρύποι μπορεί να παγιδευτούν και, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δείτε μαύρα στίγματα και ξεσπάσματα.

Η χρυσή τομή

Ενώ το δροσερό νερό μπορεί να σας αναζωογονήσει, η καλύτερη στρατηγική είναι να πλένετε το πρόσωπό σας με χλιαρό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το χλιαρό νερό σε συνδυασμό με το καθαριστικό σας μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά τους ρύπους και τα βακτήρια από το δέρμα σας, χωρίς να διαταράσσει την ισορροπία του.

Επιπρόσθετα, όταν πλένετε το πρόσωπό σας το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο, η θερμοκρασία του νερού δεν θα σας… ξυπνήσει.

Χρήσιμα tips για τον σωστό καθαρισμό του προσώπου

  • Δεν χρειάζεται να τρίβουμε το καθαριστικό προϊόν με δύναμη πάνω στο δέρμα προκειμένου να απομακρύνουμε τους ρύπους.
  • Για έναν απαλό αλλά αποτελεσματικό καθαρισμό, τα καλύτερα εργαλεία βρίσκονται στα χέρια σας – για την ακρίβεια, είναι τα δάχτυλά σας. Είναι πιο ήπια και λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα σας από ό,τι τα σφουγγάρια.
  • Επιλέγουμε το καθαριστικό ανάλογα με τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, αν έχουμε ευαίσθητο τύπο επιδερμίδας, τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένα ήπιο καθαριστικό με ουδέτερο pH.
  • Για να στεγνώσουμε το πρόσωπό μας είναι καλό να χρησιμοποιούμε ένα μαλακό βαμβακερό πετσετάκι (ή γάντι) για να αποφύγουμε τους μικροτραυματισμούς στην επιφάνεια της επιδερμίδας.
  • Πρέπει, επίσης, να διασφαλίζουμε ότι είναι καθαρό και στεγνό πριν από τη χρήση του, για να μη μεταφέρουμε βακτήρια και ρύπους στην επιδερμίδα μας.
  • Αποφεύγουμε να τρίψουμε το δέρμα μας με το πετσετάκι, γιατί έτσι απομακρύνουμε λιπίδια, πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα από την επιφάνειά του. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε το πετσετάκι ταμποναριστά.
  • Δεν ξεχνάμε να ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό, με την εφαρμογή της ενυδατικής μας κρέμας που θα «κλειδώσει» την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας.