Καφεΐνη: Πόση μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια;

Η καφεΐνη έχει τα οφέλη της αλλά όταν χάνεται το μέτρο, μπορεί να μας προκαλέσει διάφορες παρενέργειες. Πόση είναι καλό να καταναλώνουμε και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την πρόσληψή της υπό έλεγχο;

Καφεΐνη: Πόση μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια;

Εάν «ποντάρετε» στην καφεΐνη για να ξυπνήσετε και να ξεκινήσετε δυναμικά τη μέρα σας, δεν είστε φυσικά οι μόνοι. Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα σχεδόν όλων μας χειμώνα- καλοκαίρι. Χρειάζεται όμως, μέτρο.

Πώς ξέρουμε αν το παρακάνουμε με την καφεΐνη; Κι αν έχουμε υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια σε υπερβολικό βαθμό, πώς την αποβάλλουμε;

Στους πόσους καφέδες πρέπει να σταματάμε;

Μπορείτε να καταναλώνετε έως και 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σύσταση που ισχύει για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Τα φλιτζάνια που θα καταναλώσετε τελικά σε μια ημέρα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και ο αριθμός τους μπορεί να ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την ευαισθησία σας στην καφεΐνη και φυσικά ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού σας εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε αν πρέπει να μειώσετε την καφεΐνη που προσλαμβάνετε είναι να παρατηρήσετε αν σας προκαλεί ή όχι παρενέργειες.

Ανησυχητικά συμπτώματα υπέρμετρης κατανάλωσης περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλος
  • Αϋπνία
  • Νευρικότητα
  • Συχνή ούρηση
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός

Το πώς αντιδράτε στην καφεΐνη μπορεί να καθοριστεί εν μέρει και από το πόση καφεΐνη έχετε συνηθίσει να προσλαμβάνετε. Τα άτομα που για παράδειγμα δεν πίνουν καφέ σε τακτική βάση τείνουν  να είναι πιο ευαίσθητα στην επίδρασή της και ως εκ τούτου και στις παρενέργειές της.

Περιορίζοντας την πρόσληψη

Αν έχετε κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα ίσως τελικά να το έχετε παρακάνει και να χρειάζεται να μειώσετε τα φλιτζάνια σας.

Η μείωση της καφεΐνης πρέπει να γίνεται σταδιακά και να αποφεύγετε τις απότομες μεταβολές από τη μια μέρα στην άλλη. Μια απότομη μείωσή της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωσης.

Για να αλλάξετε λοιπόν αυτή τη συνήθεια:

  • Ελέγξτε πόση καφεΐνη προσλαμβάνετε από τρόφιμα και αλλά ροφήματα εκτός του καφέ μέσα στην ημέρα.
  • Περιορίστε την σταδιακά. Για παράδειγμα, πίνετε μικρότερα φλιτζάνια καφέ μέρα με τη μέρα και αποφύγετε να πίνετε ροφήματα με καφεΐνη αργά τη νύχτα. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να συνηθίσει στα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης και θα μειώσει τα πιθανά συμπτώματα στέρησης.
  • Επιλέξτε καφέ ντεκαφεϊνέ. Άλλωστε, δεν αλλάζει κάτι στην απόλαυση και τη γεύση.
  • Επιλέξτε αφεψήματα από βότανα που δεν περιέχουν καφεΐνη.
  • Για κάθε κούπα καφέ, πίνετε μία κούπα νερό. Ο καφές είναι, όπως αναφέραμε, ένα διουρητικό ρόφημα. Τα συχνά διαλείμματα για να πάτε στην τουαλέτα, αυξάνουν τις πιθανότητες αφυδάτωσης. Για κάθε φλιτζάνι λοιπόν καφέ, πίνετε και ένα φλιτζάνι νερό, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην αναπλήρωση των υγρών.

*Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την καφεΐνη. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με το εάν η καφεΐνη μπορεί να σας επηρεάσει δυσμενώς σε συνδυασμό με την φαρμακευτική σας αγωγή.

Συμπερασματικά

Αν είστε όπως οι περισσότεροι, λάτρεις του καφέ και δεν έχετε κάποια παρενέργεια, δεν χρειάζεται πιθανότατα να ανησυχείτε.

Βέβαια, το μέτρο «σώζει» έτσι κι αλλιώς σε ό,τι κι αν καταναλώνουμε. Αν όμως βιώνετε κάποιες από τις πιθανές παρενέργειες της καφεΐνης, αξίζει να μπείτε στη διαδικασία να την μειώσετε για καλύτερη συνολική υγεία και ευεξία.

Απόρρητο