Ποιο είναι το αντίδοτο στην τάση του εγκεφάλου να σκέφτεται μονίμως το «επόμενο»; Το μέλλον και όχι το παρόν;

Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από άμεση ικανοποίηση και συνεχή διέγερση, η συνήθεια του… «nexting», όπως ονομάζεται, δεν προκαλεί έκπληξη. Τι ακριβώς λοιπόν είναι;

Μιλάμε για ένα είδος καταναγκαστικής προσμονής για το τι θα ακολουθήσει, χωρίς καμιά προσοχή ή ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στο «τώρα» αλλά ούτε βέβαια για αυτό που τελικά ακολουθεί. Φανταστείτε ένα μόνιμο «σκρολάρισμα» που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο προσμονής που πρέπει να «κόψουμε». Γιατί;

Επειδή αποσυνδεόμαστε από το τι συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας και χάνουμε τη στιγμή. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, σύγχυση μα και βαθιά θλίψη.

Ο ρόλος της ντοπαμίνης στο «nexting»

Έρευνα εμβάθυνε στο νευρωνικό υπόβαθρο αυτής της συμπεριφοράς. Όταν προσμένουμε μονίμως κάτι, ενεργοποιείται στον εγκέφαλο ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας που λέγεται ντοπαμίνη.

Αυτή η νευροχημική απόκριση του εγκεφάλου σημαίνει πως η διαδικασία του «nexting» συνδέεται με την ανταμοιβή, επομένως με κάτι ευχάριστο και μπορεί να γίνει έτσι μια εθιστική συνήθεια που όμως τελικά, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μας κάνει κακό.

«Κατακτώντας» την παρούσα στιγμή

Το γνωστό πια στους περισσότερους από εμάς «mindfulness», δηλαδή η ενσυνειδητότητα, είναι το «όπλο» που έχουμε κατά του «nexting».

Το να είναι κανείς συνειδητά στο παρόν σημαίνει να αγκαλιάζει τη στιγμή χωρίς καμιά τάση κριτικής ή παρεμβολών, τόσο διανοητικών όσο και συναισθηματικών, που πολλές φορές μας κατακλύζουν.

Με την εξάσκηση των πρακτικών ενσυνειδητότητας είναι σαν να απομακρύνουμε τον εγκέφαλο από την κακή του συνήθεια να αφαιρείται και να κατευθύνουμε την προσοχή μας απολύτως στη στιγμή που βιώνουμε.

«Nexting survivor»

Είστε τύπος του multitasking; Βρίσκεστε πάντα σε κάτι… επόμενο; Μοιάζει η ζωή σας με ένα ατελείωτο παιχνίδι με το μέλλον;

Καθίστε κάπου ήρεμα και κρατήστε το κινητό σας στο χέρι. Μην ανοίξετε τα social και τα mail. Νιώστε αντ’ αυτού το βάρος του αντικειμένου που έχετε ανά χείρας, ακούστε τους απαλούς ήχους γύρω σας, αισθανθείτε την αναπνοή σας. Πόσο άγχος τελικά σας δημιουργούσε το να «σκρολάρετε» ακατάπαυστα και πάντα να περιμένετε κάτι νέο;

Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να είστε πάνω από το τηλέφωνο μέχρι να πιαστεί το χέρι σας, κάντε το «mindfulness» πράξη:

  • Κάντε παύση και συγκεντρωθείτε σε ό,τι υπάρχει γύρω σας.
  • Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Νιώστε την εισπνοή και την εκπνοή σας, τα πόδια σας στο έδαφος, το χέρι στο στήθος σας.
  • Παρατηρήστε τις σκέψεις σας από απόσταση σαν παρατηρητής.

*Θυμηθείτε: Αυτό που λέμε «ζωή» είναι, έτσι κι αλλιώς, αυτό που έχουμε μόνο «τώρα».