Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο.

Από αυτούς, 5 εκατομμύρια πεθαίνουν και άλλα 5 εκατομμύρια παρουσιάζουν κάποια μόνιμη αναπηρία, όπως απώλεια όρασης ή ομιλίας, παράλυση και σύγχυση.

Από το 2005, η συνολική πιθανότητα να πάθει κάποιος εγκεφαλικό έχει αυξηθεί κατά 50%.

Τώρα, νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Lancet Neurology, προειδοποιεί ότι αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο παγκοσμίως θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 50% έως το 2050.

Παρόλο που το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι κάτι που συναντάται συχνά σε άτομα κάτω των 40 ετών, αναμένεται ότι η αύξηση θα επηρεάσει και νεότερα άτομα.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 91% των θανάτων θα αφορούν χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές για να διαχειριστούν μια τέτοια αύξηση.

Θάνατος από εγκεφαλικό – είναι θέμα χρόνου… και υποδομών

Ο χρόνος είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού.

Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει μετά την έναρξη του επεισοδίου συνεπάγεται απώλεια εκατομμυρίων  εγκεφαλικών κυττάρων και δισεκατομμυρίων εγκεφαλικών συνάψεων.

Δηλαδή η πιθανότητα μόνιμης αναπηρίας ή ακόμη και θανάτου του ασθενή αυξάνεται κάθε λεπτό.

Η δυνατότητα να μεταβεί κάποιος σε νοσοκομείο και να υποβληθεί άμεσα σε θεραπεία ή σε χειρουργική επέμβαση είναι ζωτικής σημασίας, ενώ οι πόροι στους οποίους έχει πρόσβαση ένα άτομο μετά τη λήψη οξείας θεραπείας βελτιώνουν σημαντικά τις πιθανότητές του να ανακάμψει.

Μπορεί να προληφθεί το εγκεφαλικό;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι δεν είναι όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια αναπόφευκτα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα είναι οι σημαντικότεροι μεταβλητοί παράγοντες κινδύνου.

Για κάθε δέκα άτομα που πεθαίνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, τέσσερα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχε ρυθμιστεί η αρτηριακή τους πίεση. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών, τα δύο πέμπτα των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο συνδέονται με το κάπνισμα.

Σε ατομικό επίπεδο με τη λήψη κάποιων μέτρων μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες για εγκεφαλικό μέχρι και κατά 80%.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να αποφεύγουμε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, να ασκούμαστε όσο μπορούμε και να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Ακόμη, ως πολύ θετικό προληπτικό μέτρο για το εγκεφαλικό αναφέρει και το να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερίνη και την πίεσή μας.

Βέβαια, για να δούμε ουσιαστικά αποτελέσματα, θα πρέπει να επέλθει αλλαγή και σε συστημικό επίπεδο.

Το φορτίο και το κόστος που επιφέρουν τα εγκεφαλικά σε ατομικό, οικογενειακό, αλλά και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο είναι τεράστιο. Η νέα έκθεση εκτιμά ότι το άμεσο κόστος θα υπερδιπλασιαστεί, σε 2,31 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2050.

Ξέρουμε ότι έρχεται ένα «τσουνάμι», οπότε τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να προετοιμαστούμε ώστε να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, καταλήγουν οι ειδικοί.