Καλλιεργημένη, πολυπράγμων, με ισχυρή άποψη και σκληρή δουλειά, κερδίζει σε όλα τα πεδία δράσης της. Στη συνέντευξή της στο «Vita», η Άντζελα Γκερέκου ξεδιπλώνει και άλλες πτυχές της ζωής της, αυτές που δεν ξέρουμε.

Έχετε υπηρετήσει και αξιοποιήσει με μεράκι και αγάπη καθεμία από τις ιδιότητές σας, της αρχιτέκτονα, της ηθοποιού, της πολιτικού, αλλά και τον ρόλο σας ως προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Τι σας κέρδισε περισσότερο;

Δύσκολο να απαντήσω στο ερώτημά σας, είναι σαν να ρωτάμε μια μαμά με τρία ή τέσσερα παιδιά ποιο αγαπά πιο πολύ… Βλέπετε, οι άνθρωποι είμαστε σύνθετες οντότητες, και όλες αυτές τις ξεχωριστές πτυχές μας, αν καταφέρουμε να τις ξεδιπλώσουμε με αγάπη και σοφία, θα μας αποκαλύψουν το μαγικό «όλον» της ύπαρξής μας.

Και μη νομίζετε, δεν είναι και τόσο διαφορετικές τελικά αυτές οι πλευρές μας. Στην περίπτωση μου, αρχιτέκτονας – ηθοποιός – πολιτικός… Τι κοινό έχουν; Και τα τρία είναι ξεκάθαρα ανθρωποκεντρικά πεδία.

Στόχο έχουν τη φροντίδα του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του. Δεν έχουν αντιθετική σχέση, ούτε λειτουργούν απλώς αθροιστικά. Αλληλεπιδρούν οργανικά, ολιστικά.

Για παράδειγμα, αν έχεις καταπιαστεί και ο ίδιος με τα κοινά, με άλλη βιωματική εμπειρία θα συμμετάσχεις σε μια παράσταση του βαθιά πολιτικοποιημένου Ευριπίδη ή θα ερμηνεύσεις τις «Νουβέλες του Ηροδότου» σε μια θεατρική παράσταση-αναλόγιο, όπως αυτή στην οποία είχα την τιμή να συμμετάσχω πρόσφατα, στην Παραπορτιανή της Μυκόνου.

Όπως αντίστοιχα και με άλλη μεθοδολογία και αναλυτική ικανότητα θα προσεγγίσεις τα πολιτικά ζητήματα αν έχεις υπηρετήσει, για κάποιο διάστημα, οποιαδήποτε επιστήμη.   

Ως άνθρωπος που έχει ταξιδέψει πολύ, τι ξεχωρίζετε στην Ελλάδα; 

Συχνά ακούω σε παρέες να ρωτούν ο ένας τον άλλο, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά «Αγγλία έχεις πάει;», «Σκανδιναβία έχεις πάει;» – ενδεικτικά αναφέρω χώρες και περιοχές. Σε αυτές, λοιπόν, τις περιπτώσεις έχω νιώσει αυθόρμητα την ανάγκη να ρωτήσω «Ελλάδα έχεις πάει;».

Δεν την ξέρουμε την πατρίδα μας. Έχει χιλιάδες απάτητα –παρθένα σχεδόν– τοπία εκπληκτικής ομορφιάς. Άγνωστους, πολιτιστικούς θησαυρούς, κρυμμένα διαμάντια υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που αγνοούμε οι Έλληνες.

Μια τόσο μικρή χώρα, κι όμως, διαθέτει τόσες εναλλαγές τοπίου, τόσο μεγάλη ποικιλία παραδόσεων, τοπικών προϊόντων και γεύσεων. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι σχεδόν κάθε χωριό στην Ελλάδα έχει τη δική του, αυθεντική τοπική κουζίνα;

Αυτό είναι η Ελλάδα… ένα διαρκές, ζωογόνο ξάφνιασμα. Προσωπικά, όσο κι αν ταξιδέψω, πάντα η Ελλάδα με εκπλήσσει. Nα πω όμως και κάτι: Η έκπληξη, το ξάφνιασμα ενεργοποιεί μέσα μας και τη διαδικασία της αφύπνισης, της εγρήγορσης…

Η γη μας και οι καρποί της, ο πολιτισμός μας, υλικός και άυλος, αποτελούν τον εθνικό μας πλούτο και οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. 

Ευ ζην όπως…

Όπως η ισορροπημένη φροντίδα και ανάπτυξη σώματος, πνεύματος και ψυχής. Ευ ζην όπως η βαθιά ανθρωποκεντρική, ολιστική φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων που αντιλαμβάνεται το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή ως «όλον».

Γι’ αυτό και το ευ ζην –και αυτό θα ήθελα να το τονίσω– είναι πολύ πιο ευρύ, πιο ουσιαστικό από τον τρέχοντα όρο well–being, επειδή ακριβώς είναι μια ολιστική θεώρηση της ζωής και της προσωπικής αυτοβελτίωσης.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αναζητούν εμπειρίες εστιασμένες στους τομείς της υγείας και της ευεξίας. Εμπειρίες που θεραπεύουν, αναζωογονούν ολιστικά.

Γι’ αυτό γίνεται τόσος λόγος για τον regenerative tourism, τον αναζωογονητικό τουρισμό. Μιλούν ακόμα για χαλάρωση, ηρεμία πνεύματος, σύνδεση με τον βαθύτερο εαυτό τους.

Η Ελλάδα, με τη μεσογειακή διατροφή, τις αναζωογονητικές θεραπείες στις θάλασσες και τις ιαματικές πηγές μας, και, προπάντων, με το μέτρο, την αρμονία και τον βαθιά ανθρωποκεντρικό πολιτισμό της, μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο αειφόρου, πολιτιστικού τουρισμού. Ελλάδα, η χώρα του ευ ζην. Το πίστευα και το πιστεύω, το υπηρέτησα και θα το υπηρετώ από όποια θέση κι αν βρίσκομαι. 

Τι κάνετε όταν θέλετε να ησυχάσετε; Να ηρεμήσετε; Τα αντι-στρες εργαλεία σας;  

Ο διαλογισμός και το διάβασμα… 

Κάτι πολύ όμορφο που κάνατε τελευταία για εσάς;

Μια βόλτα στη θάλασσα με την κόρη μου και τη βαφτιστήρα μου. 

Πώς φροντίζετε τον εαυτό σας; 

Προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για λίγη παραπάνω ξεκούραση και, φυσικά, σωστός ύπνος, ισορροπημένη διατροφή, περπάτημα, κολύμπι και πολύ νερό.  

Τι αναζωογονεί το σώμα και το πνεύμα σας;

Η επαφή με τη φύση και οι νέες δημιουργικές ιδέες… 

Μια καλή συνήθεια που ακολουθείτε καθημερινά;

Δεν θα μιλήσω για κάποια συνήθεια, αλλά για μια βαθύτερη ανάγκη… προσεύχομαι. Η επικοινωνία με τον Θεό, που απαιτεί βέβαια πίστη και εσωτερική άσκηση, φέρνει φώτιση, ενδυνάμωση, σύνδεση με το εσωτερικό μας κέντρο, τον βαθύτερο εαυτό μας. 

Μια τέλεια μέρα…

Μια μέρα στην Κέρκυρα. Μαζί με τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Βόλτες στη μαγική μας πόλη, μπάνιο στους μικρούς γαλάζιους παράδεισους, στο Μπαρμπάτι, στην Κερασιά και στο Καλάμι, όπου έζησαν οι περίφημοι Ντάρελ.

Και, βέβαια, τραπέζι στο σπίτι μας στο Κοντόκαλι, το απόγευμα στο Λιστόν με παρεούλα και μετά σε μαγαζιά της πόλης για να απολαύσουμε αυθεντικά κερκυραϊκά πιάτα… Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος έλεγε για το νησί μου «η Κέρκυρα δεν είναι απλά μια πόλη είναι μια πόλις-ιδέα». Δηλαδή, το ιδανικό για μια τέλεια μέρα. 

Γυμνάζεστε;

Πάντα είχα στη ζωή μου τη γυμναστική. Άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο, ανάλογα με τις υποχρεώσεις μου.  

Ποιο είδος γυμναστικής προτιμάτε;

Προτιμώ πιο ελεύθερες μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα –ιδανικά στη φύση– και το κολύμπι, αλλά και Pilates και κυκλική γυμναστική. 

Τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνετε για την επιδερμίδα σας;

Bαθύς καθαρισμός και ενυδάτωση. Με προϊόντα περιποίησης που βασίζονται σε αγνές πρώτες ύλες από τον τόπο μας. Ελαιόλαδο, μέλι, βότανα. Ειδικά το ελαιόλαδο, εκτός από ισχυρό σύμμαχο της υγείας μας, αποτελεί πανάρχαιο ελιξίριο ομορφιάς και νεότητας.

Οι μάσκες ομορφιάς με ελαιόλαδο ήταν κοινό μυστικό στις αρχαίες Ελληνίδες. 

Μαγειρεύετε;

Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω για τους αγαπημένους μου, όσο πιο συχνά μπορώ. Mε ξεκουράζει…  

Τρώτε υγιεινά;

Για εμένα, υγιεινή διατροφή είναι η ισορροπημένη διατροφή. Τρώω από όλα, αλλά με μέτρο. Προσπαθώ τουλάχιστον, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι… Κι έπειτα, κακά τα ψέματα, στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να μπορούμε να τρεφόμαστε και υγιεινά και απολαυστικά.

Τα προϊόντα μας αποτελούν τη βάση της περίφημης μεσογειακής διατροφής. Έχουμε, δηλαδή, τη μακροζωία αλλά και την απόλαυση στο πιάτο μας. Γενικότερα, όμως, πιστεύω ότι η ποιότητα στη διατροφή μας δεν μετριέται με θερμίδες.

Πάρτε για παράδειγμα την περίφημη μανιάτικη γαλατόπιτα, την οποία και εγώ ανακάλυψα πρόσφατα με αφορμή τη «Γη της ελιάς». Ένα αυθεντικό, παραδοσιακό γλύκισμα, που φτιάχνεται από αγνές ντόπιες πρώτες ύλες: αβγά, σιμιγδάλι και κορυφαίο γάλα και βούτυρο. Όταν μπορείς να απολαύσεις τέτοιο αγνό superfood, δεν γίνεται να μετράς θερμίδες! 

Έχετε comfort foods;

Φυσικά, όχι ένα, πολλά! Τα πιάτα από τη λεγόμενη «κουζίνα της μαμάς». Βλέπετε, η τροφή είναι η σύνδεση με τη ζωή, τους ανθρώπους, τα συναισθήματά μας… Οι γεύσεις και τα αρώματα είναι οι πιο δυνατές αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία.

Οπότε, ναι, αυτά τα ελληνικά σπιτικά πιάτα τα λατρεύω, γιατί είναι φτιαγμένα με αγάπη. Η αγάπη είναι το πιο σημαντικό συστατικό αυτού που λέμε comfort food. Και εδώ θα σας κάνω και μια μικρή αποκάλυψη: Αυτόν τον καιρό «μαγειρεύω» κάτι εμπνευσμένο από τις πρώτες γευστικές μνήμες και τα αρώματα του σπιτιού μας. Περισσότερα προσεχώς… 

Είστε υπέρ του προλαμβάνειν;

Εννοείται! «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν» έλεγε ο μεγάλος μας Ιπποκράτης. Βεβαίως, για να είμαι ειλικρινής, κάποιες φορές, ελάχιστες ευτυχώς, μπορεί να καθυστερήσω λίγο τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο υγείας, που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας.  

Ακούτε το σώμα σας; Δίνετε σημασία στα σημάδια που μπορεί να σας στέλνει;

Όλοι μπορούμε να ακούσουμε το σώμα μας. Αρκεί να αγαπάμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας και να αφήνουμε ανοιχτές τις διόδους του μυαλού και της ψυχής για να μας μεταφέρουν τα σημάδια. Όταν το σώμα, το μυαλό και η ψυχή βρίσκονται σε αρμονία, αυτό από μόνο του είναι δυνατή συνθήκη υγείας και μακροζωίας – σε κάποιες περιπτώσεις και αυτοθεραπείας, οφείλω να πω. 

Τρία χρόνια σάς βλέπουμε στην επιτυχημένη σειρά του Mega «Η γη της ελιάς». Ανακαλύψατε έναν άλλον τρόπο ζωής μέσα από την επαφή σας με τη φύση;

Για την ακρίβεια, δεν ανακάλυψα έναν άλλον τρόπο ζωής, τον βίωσα ξανά. Είχα την τύχη να μεγαλώσω στο Κοντόκαλι, στην Κέρκυρα, μέσα σε περιβόλια με εσπεριδοειδή και λιόδεντρα.

Τα γυρίσματα, ειδικά στους ελαιώνες, μου ξυπνούν μνήμες από αρώματα και εικόνες του παππού μου, που μας μάζευε μεσημέρια στο λιοτρίβι και μας έλεγε ότι η ελιά και το λάδι είναι το μυστικό της καλής υγείας του.

Εμείς, βέβαια, στην Κέρκυρα δεν έχουμε την κορωνέικη ποικιλία, που είναι πιο γνωστή, έχουμε όμως τη λιανολιά, που αποτελεί επίσης ένα πραγματικό superfood! 

Μιλώντας για τη «Γη της ελιάς», όμως, θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα, με την ιδιότητά μου ως προέδρου του ΕΟΤ. Η προβολή του σίριαλ συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας στη Μάνη. Η δύναμη των οπτικοακουστικών μέσων είναι τεράστια στον τομέα ανάδειξης και προώθησης προορισμών.

Το έλεγα χρόνια πριν και χαίρομαι που πλέον στον ΕΟΤ προωθούμε τη σύμπραξη με τον συγκεκριμένο τομέα. 

Αυτό που θέλετε να δουλέψετε στον εαυτό σας είναι…

Δεν θα ξεχώριζα ένα. Προσπαθώ, όσο μπορώ, να γίνομαι καθημερινά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. 

Τι παραμελείτε;

Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν βρίσκομαι όσο συχνά θα ήθελα με αγαπημένους ανθρώπους, με ανθρώπους που εκτιμώ. 

Οι σταθερές στη ζωή σας;

Η κόρη μου και η οικογένειά μου. 

Ευάλωτη απέναντι σε τι;

Στον ανθρώπινο πόνο… 

Έναν θάνατο τον ξεπερνάς;

Αν ξεπερνώ σημαίνει ξεχνώ. Όχι, δεν ξεχνώ, δεν θέλω να ξεχάσω. Όσο κι αν ο χρόνος απαλύνει τον πόνο, η θλίψη της απώλειας είναι πάντα κάπου μέσα μας κρυμμένη και συχνά βγαίνει αιφνίδια στην επιφάνεια, εκεί που δεν το περιμένεις. Όμως μαθαίνεις να ζεις με αυτό και να προχωράς. 

Η ζωή είναι μικρή για να…

Την ξοδεύουμε σε μικρότητες και ματαιόδοξες και μνησίκακες συμπεριφορές. 

Με τον χρόνο τι σχέση έχετε;

Δεν τον πολεμώ, τον σέβομαι απόλυτα και νομίζω πως και εκείνος, με τον τρόπο του, μου το ανταποδίδει. 

Πώς αντιμετωπίζετε τις αλλαγές;

Με θετική διάθεση και έντονη δημιουργικότητα. 

Σας προχωράει πιο πολύ το συναίσθημα ή η λογική;

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι το «Όπου σε πάει η καρδιά», της Σουζάνα Ταμάρο – νομίζω ότι αυτό απαντά στην ερώτησή σας… Μεγαλώνοντας, βέβαια, μπορώ να πω πως συναίσθημα και λογική συνυπάρχουν πλέον αρμονικά! 

Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, ποιο είναι το όπλο σας;

Η ζωή δεν ρωτά τι θα σου φέρει, αλλά πώς θα το διαχειριστείς… Έσο έτοιμος για όλα με δύναμη και αφοσιώση στις αξίες σου.  

Ο μηχανισμός άμυνάς σας απέναντι στη στεναχώρια, στη θλίψη;

Αντιδρώ σαν ένα πληγωμένο, μοναχικό ζώο, που αποσύρεται στη φωλιά του και φροντίζει τις πληγές του μέχρι να επουλωθούν, για να επιστρέψει πιο δυνατό. 

Μαμά με manual ή χωρίς;

Μάνα με αγάπη, ευγνωμοσύνη και ένστικτο… 

Ως μαμά, πώς είστε – αυστηρή, υπερπροστατευτική, χαλαρή, ενοχική;

Κατά καιρούς έχω υπάρξει λίγο από όλα. Πάντα όμως ήμουν υποστηρικτική, προσπαθώντας με τη δική μου προσωπική στάση να εμπνεύσω στην κόρη μου πίστη στον εαυτό της και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της. 

Αυτό που επαναλαμβάνετε στην κόρη σας είναι…

Προχώρα και ζήσε τα όνειρά σου και εγώ πάντα δίπλα σου. 

Τα εφόδια που της δώσατε ποια είναι;

Λένε πως ένα παιδί, για να γίνει ευτυχισμένος ενήλικας, θέλει «ρίζες» για να μεγαλώσει με ασφάλεια και «φτερά» για να πετάξει με τις δικές του δυνάμεις… Αυτά προσπάθησα και αυτά προσπαθώ να της προσφέρω. 

Ένα όνειρο που δεν έχετε πραγματοποιήσει;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κάνω διαρκώς όνειρα. Κάποια τα πραγματοποιώ, κάποια όχι. Πιστεύω ειλικρινά πως, όσα χρόνια μού χαρίσει ο Θεός να βρίσκομαι σε αυτόν τον κόσμο, δεν θα πάψω να ονειρεύομαι. 

Φωτογράφος: Ολυμπία Κρασαγάκη,
Επιμέλεια: Πέννυ Ιωαννίδου
Μακιγιάζ-Μαλλιά: Δημήτρης Δημητρούλης