Το γεγονός ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία είναι ευρέως γνωστό. Εξού και οι προειδοποιητικές ετικέτες στα πακέτα των τσιγάρων. Μία από αυτές τις προειδοποιήσεις συνδέει το κάπνισμα με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, νόσος με πιθανές επιπτώσεις για την υγεία μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τις επιπτώσεις του διαβήτη για ένα άτομο που ήδη πάσχει.

Ας ρίξουμε σήμερα μια βαθύτερη ματιά σε αυτόν τον κίνδυνο που ελλοχεύει καθώς και στον απειλητικό συνδυασμό διαβήτη– τσιγάρου.

Πώς σχετίζεται το κάπνισμα με τον διαβήτη

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τα άτομα που καπνίζουν έχουν 30% έως 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί συμβαίνει αυτό, ας δούμε πιο αναλυτικά πώς επιδρά η νικοτίνη στον οργανισμό μας.

Το πάγκρεας είναι ένας ενδοκρινής αδένας που απελευθερώνει ινσουλίνη, ουσία που βοηθά τα κύτταρα του σώματός μας να απορροφούν το σάκχαρο στο αίμα. Η διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας.

Η νικοτίνη διαταράσσει αυτή τη διαδικασία αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αντιδρούν στην ινσουλίνη και το σάκχαρο μπορεί να ανέβει σε ανθυγιεινά επίπεδα.

Ο διαβήτης, όπως ίσως γνωρίζετε, είναι μια ασθένεια του παγκρέατος και κατά κύριο λόγο οφείλεται στην ελλιπή παραγωγή ινσουλίνης.

Χημικές ουσίες στα τσιγάρα

Το κάπνισμα ενός τσιγάρου απελευθερώνει περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που χαρακτηρίζονται ως τοξικές.

Όπως είναι φυσικό, αυτές οι τοξίνες καταστρέφουν σταδιακά τα κύτταρα στο σώμα σε σημείο που μπορεί να σταματήσουν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.

Το κάπνισμα βέβαια δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξουμε διαβήτη τύπου 2. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με τα γονίδια, το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής.

Αν λοιπόν κανείς έχει πρόσθετους παράγοντες κινδύνου και καπνίζει, η πιθανότητα να αναπτύξει διαβήτη κλιμακώνεται γρήγορα δεδομένου του στρες που προκαλεί το κάπνισμα στο σώμα.

Κάπνισμα και διαβήτης: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Το κάπνισμα μπορεί να κάνει τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη πολύ πιο δύσκολη. Όπως αναφέρθηκε, η νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, εάν καπνίζετε και έχετε διαβήτη, πιθανότατα θα χρειαστείτε μεγαλύτερες δόσεις ινσουλίνης για να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας.

Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει πιθανές επιπλοκές του διαβήτη όπως:

  • Οφθαλμικές παθήσεις
  • Νεφροπάθεια
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Ασθένειες του νευρικού συστήματος

Τι γίνεται λοιπόν αν κόψω σήμερα το κάπνισμα;

Ο FDA αναφέρει ότι η ινσουλίνη θα λειτουργεί αποτελεσματικά  και εντός οκτώ εβδομάδων αφού σβήσετε το τελευταίο σας τσιγάρο, θα υπάρξει μείωση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό εννοείται βέβαια πως είναι ένα μόνο από όλα τα καλά που θα συμβούν στο σώμα σας αφού το κόψετε.

Βέβαια θα μου πείτε: Πόσο εύκολο είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα; Καθόλου. Ωστόσο, με ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης ή την απλή σκέψη πως θέλετε να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορείτε να τα καταφέρετε.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά η διακοπή του καπνίσματος είναι στο χέρι σας και αποτελεί το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.