Oσα περισσότερα μαθαίνουμε για τα μικροβιώματα του οργανισμού τόσο πιο πολύ συνειδητοποιούμε ότι παίζουν κομβικό ρόλο για την υγεία και την ευεξία μας. Οι παράγοντες που τα επηρεάζουν είναι πολλοί και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνήθειες διατροφής και άσκησης, που είτε ενισχύουν τα ευεργετικά βακτήρια είτε τα αποδυναμώνουν.

Τώρα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι τα μικροβιώματα άλλων ανθρώπων μπορούν να επηρεάσουν τα δικά μας και vice versa. Ας δούμε πώς… 

Με κάθε είδους χειραψία 

Είτε πρόκειται για την κλασική είτε για εναλλακτικές, όπως οι γροθιές «fist bump», και στις δύο περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί μεταφορά μικροβίων. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν διπλάσια βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν κατά τη διάρκεια μιας χειραψίας σε σύγκριση με ένα high five. 

Με τα φιλιά  

Μοιραζόμαστε πολλά περισσότερα από τα συναισθήματά μας με ένα ρομαντικό φιλί. Μάλιστα, όπως αναφέρουν μελέτες, το μικροβίωμα της γλώσσας είναι αρκετά παρόμοιο ανάμεσα σε ζευγάρια που φιλιούνται συχνά. 

Με τα χρήματα  

Ας σκεφτούμε πόσο συχνά κρατάμε και ανταλλάσσουμε χαρτονομίσματα κατά τις αγορές μας, όταν παίρνουμε ή δίνουμε ρέστα. Αυτά τα χαρτονομίσματα συλλέγουν μικρόβια από το ανθρώπινο μικροβίωμα, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν με τη συχνή επαφή με το ανθρώπινο δέρμα.  

Με το φαγητό που μας πέφτει 

Όλοι έχουμε ακούσει τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων, που υποστηρίζει ότι το φαγητό που πέφτει κάτω, εάν μείνει στο έδαφος για λιγότερα από πέντε δευτερόλεπτα, είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ωστόσο, ακόμα και τότε παρατηρείται η μεταφορά βακτηρίων, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο βρίσκεται κάτω τόσο περισσότερα και τα μικρόβια που συσσωρεύονται σε αυτό. 

Στην πράξη… 

Πότε μας ωφελεί και πότε μας βλάπτει; 

Η ανταλλαγή μικροβιωμάτων μεταξύ υγιών ατόμων βοηθά στην εξισορρόπηση του είδους και των αποικιών των μικροβίων μεταξύ των ατόμων. 

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη μετά την χορήγηση αντιβιοτικών, όταν διαταράσσεται η φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα επειδή τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα ευαίσθητα σε αυτά μικρόβια και αφήνουν ανεπηρέαστα τα μη ευαίσθητα.

Η ανταλλαγή μικροβιωμάτων ανάμεσα σε έναν υγιή και έναν που υποφέρει από κάποια λοίμωξη μπορεί να είναι και επικίνδυνη αφού μπορούν να μεταφερθούν παθογόνα μικρόβια και να του προκαλέσουν την ίδια λοίμωξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  η μετάδοση της γρίπης ή των κοινών κρυολογημάτων με τους ασπασμούς. 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, κλινικό φαρμακολόγο-παθολόγο, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.