Τι θα κερδίσετε αν μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων από τη διατροφή σας;

Σύμφωνα με έρευνες, ακολουθώντας μια low-carb δίαιτα μπορείτε να αποκομίσετε ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση των επιπέδων σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Οι δίαιτες low-carb, δηλαδή χαμηλές σε υδατάνθρακες, είναι εκείνες που περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί και δίνουν έμφαση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

Επιπλέον, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, μειώνοντας την όρεξή σας, σας βοηθούν να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες και να χάσετε βάρος πιο εύκολα.

Για να πετύχετε αυτούς τους στόχους, είναι σημαντικό να αποφεύγετε, επίσης, την πρόσθετη ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρανς λιπαρά και τα αμυλούχα λαχανικά.

Ενσωματώστε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές με λιγότερους υδατάνθρακες

Εντάξει, καταλάβατε τι δεν πρέπει να τρώτε, αλλά ποια τρόφιμα μπορείτε να καταναλώνετε αντ’ αυτού;

1. Αγκινάρες

Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη συνολική υγεία.

2. Αβοκάντο

Είναι γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως τα καροτενοειδή, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες.

3. Αυγά

Είναι θρεπτικά, χορταστικά και συνδυάζονται εύκολα με πολλές άλλες τροφές. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5,3 γραμμάρια λίπους και λιγότερο από ένα γραμμάριο υδατανθράκων.

4. Σπαράγγια

Έχουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ και μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Συν ότι περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας.

5. Πιπεριές

Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό με λίγους υδατάνθρακες, ευεργετικό για το δέρμα σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα οι πιπεριές είναι μια εξαιρετική επιλογή.

6. Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια, ειδικά τα λιπαρά όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ρυθμίζουν τη φλεγμονή, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αίματος.

7. Κουνουπίδι

Είναι φανταστικό υποκατάστατο υδατανθράκων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιάτα αντί για ρύζι ή πατάτες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο κουνουπίδι περιέχει μόλις 5,1 γραμμάρια υδατανθράκων και 28,6 θερμίδες.

8. Σμέουρα

Είναι από τα φρούτα με τους λιγότερους υδατάνθρακες. Τυχαίνει να έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, μαγγάνιο και βιταμίνη Κ, καθώς και μια ποικιλία ισχυρών αντιοξειδωτικών φυτικών ενώσεων, όπως οι ανθοκυανίνες.

9. Μανιτάρια

Είναι φτωχά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και σελήνιο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ειδικών τύπων πρωτεϊνών που ονομάζονται σεληνοπρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες και υποστηρίζουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

10. Αλεύρι αμυγδάλου

Το ότι ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε τα αγαπημένα σας αρτοσκευάσματα, αρκεί να αντικαταστήσετε το κλασικό αλεύρι σίτου με αλεύρι αμυγδάλου.