Γιατί δεν έχετε αποκτήσει ακόμα την λαμπερή και υγιή επιδερμίδα που πάντα ονειρευόσασταν, ενώ έχετε χτίσει σχολαστικά μια ρουτίνα περιποίησης που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα βήματα;

Ακολουθούν μερικές συνήθειες που μπορεί να «σαμποτάρουν» το δέρμα σας και να μην σας έχουν περάσει από το μυαλό:

1. Υπερβάλλετε με την απολέπιση και χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά

Η απολέπιση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και παράλληλα, να επιτρέψετε στα προϊόντα περιποίησης να διεισδύσουν βαθύτερα.

Ωστόσο, δεν χρειάζονται υπερβολές.

Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να τρίβετε το καθαριστικό προϊόν με πίεση πάνω στο δέρμα σας προκειμένου να απομακρύνετε τους ρύπους.

Στην πραγματικότητα, οι απαλές κινήσεις έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα και μάλιστα, χωρίς ερεθισμούς.

Αποφύγετε, επίσης, τα αφρώδη καθαριστικά και το σαπούνι, τα οποία μπορούν να απογυμνώσουν το δέρμα σας από τα φυσικά του έλαια και στην ουσία, το αναγκάζουν να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα.

Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, προτιμήστε ένα έλαιο καθαρισμού που προστατεύει τον επιδερμικό φραγμό και μην παραλείπετε την ενυδατική.

2. Δεν αφήνετε τα προϊόντα να δράσουν

Μην τοποθετείτε προϊόντα που έχουν ενεργά συστατικά το ένα πάνω στο άλλο – πχ. ειδικά απολεπιστικά με βιταμίνη C ή ρετινόλη ή λειαντικά scrubs κ.λπ. Αυτό είναι αντιπαραγωγικό όταν πρόκειται για τη μεγιστοποίηση των οφελών για το δέρμα.

Επιπλέον, μην βιάζεστε να ξεπλύνετε αμέσως το πρόσωπό σας όταν κάνετε καθαρισμό.

Όλες οι καθαριστικές συνθέσεις θέλουν τον χρόνο τους για να ενεργοποιηθούν και να απομακρύνουν αποτελεσματικά τους ρύπους και το μακιγιάζ που έχουν διεισδύσει στην επιδερμίδα.

Ιδανικά καλό είναι δίνετε ένα-δύο λεπτά στην κάθε σύνθεση προκειμένου να απορροφηθεί, προτού περάσετε στην επόμενη.

3. Αφήνετε τα προϊόντα περιποίησης σπίτι όταν πάτε ταξίδι

Ένα κοινό σφάλμα στο οποίο μπορεί να έχετε υποπέσει στο παρελθόν είναι η παραμέληση της φροντίδας της επιδερμίδας σας ενώ ταξιδεύετε.

Μπορεί να σκεφτήκατε ότι «δεν θα γίνει και τίποτα για λίγες μέρες», αλλά οι έντονες αλλαγές του καιρού, ο αφυδατωτικός αέρας στο αεροπλάνο και η βλάβη από την έκθεση στον ήλιο συμβάλλουν στην αυξημένη ευαισθησία, την απώλεια υγρασίας στο δέρμα και ένα σωρό άλλα προβλήματα.

Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αντιμετωπίσετε κάτι που θα σας στρεσάρει καθώς ταξιδεύετε (π.χ. απροσδόκητη κίνηση στο δρόμο, καθυστέρηση της πτήσης), γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα, η οποία επιδεινώνει παθήσεις, όπως η ακμή και η ψωρίαση.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε μαζί σας τα προϊόντα και τις συνθέσεις που συνήθως χρησιμοποιείτε και ξέρετε ότι λειτουργούν.

Έτσι, δεν θα αναγκάσετε το δέρμα σας να προσαρμοστεί σε νέα προϊόντα και θα ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα έξαρσης.

Αν δεν χωράνε στη βαλίτσα σας, πάρτε μαζί σας τα βασικά στην μικρότερη εκδοχή τους (travel size), όπως ένα καλό καθαριστικό, ένα ενυδατικό προϊόν, μια ενυδατική κρέμα και αντηλιακή προστασία.

Όταν γυρίσετε, δείξτε στην επιδερμίδα σας λίγη έξτρα αγάπη κάνοντας μάσκες για να αποκαταστήσετε το δερματικό φραγμό σας.