Τα λαστιχάκια είναι το απαραίτητο αξεσουάρ για όσες έχουμε μακριά μαλλιά, ειδικά τις ημέρες με αέρα ή κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ωστόσο, αυτά τα χρήσιμα και «αθώα» αξεσουάρ μπορούν να βλάψουν την υγεία των μαλλιών μας και του τριχωτού της κεφαλής αν δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Ας ρίξουμε σήμερα φως σε αυτό το θέμα που συχνά περνά απαρατήρητο…

Πώς καταστρέφουμε τα μαλλιά μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε

Ετοιμάζεστε το πρωί για τη δουλειά και πιάνετε στα γρήγορα τα μαλλιά σας αλογοουρά; Τα αισθάνεστε σφιχτά και «άνετα»; Θα πρέπει να θυμάστε πως αυτό το συνεχές τράβηγμα μπορεί να τα αποδυναμώσει με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε σπάσιμο, ειδικά εάν τα μαλλιά σας είναι εύθραυστα.

Επιπλέον, το δυνατό πιάσιμο ασκεί πίεση στο τριχωτό της κεφαλής και τους θύλακες των μαλλιών. Το πιθανό αποτέλεσμα; Βλάβη των τριχοθυλακίων και αραίωση των μαλλιών.

Άλλα σημάδια φθοράς που μπορεί να παρατηρήσετε είναι:

  • Ψαλίδα
  • Κοντές, σπασμένες τρίχες
  • Απώλεια μαλλιών (σε σοβαρές περιπτώσεις συνεχής πίεσης)

Για να πιάνετε τα μαλλιά σας χωρίς να τα φθείρετε

Επιλέξτε αξεσουάρ μαλλιών φιλικά προς εκείνα, όπως scrunchies που συνήθως κατασκευάζονται από πιο μαλακά και πιο ήπια υλικά (βαμβάκι ή μετάξι) και σαν αποτέλεσμα μειώνουν τον κίνδυνο σπασίματος των μαλλιών και ερεθισμού του τριχωτού της κεφαλής, κατανέμοντας ομοιόμορφα την πίεση στο κεφάλι.

Επίσης, προτιμήστε σπιράλ λαστιχάκια και φουρκέτες με προστατευτικές επικαλύψεις, για παράδειγμα βελούδινες. Αυτές οι εναλλακτικές είναι πιο ήπιες για τα μαλλιά και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ζημιά.

Επιπλέον:

  • Αποφύγετε τα σφιχτά χτενίσματα και επιλέξτε τα πιο χαλαρά για να μειώσετε την ένταση και την πίεση που μπορεί να προκληθεί στην περιοχή.
  • Ελαχιστοποιήστε τη χρήση εργαλείων styling με θερμότητα, όπως ισιωτικά και σίδερα για μπούκλες, καθώς ως γνωστόν μπορούν να αποδυναμώσουν περαιτέρω τα μαλλιά σας.
  • Προγραμματίστε τακτικά κουρέματα για να απαλλαγείτε από τις ταλαιπωρημένες άκρες.
  • Διατηρήστε τα μαλλιά σας καλά ενυδατωμένα χρησιμοποιώντας ένα ποιοτικό μαλακτικό και θεραπείες βαθιάς περιποίησης. Τα καλά ενυδατωμένα μαλλιά είναι λιγότερο επιρρεπή στο σπάσιμο.

Extra tips για δυνατά μαλλιά

Προτιμήστε να κάνετε μπάνιο με δροσερό νερό

Το ζεστό νερό μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα μας αλλά και τα μαλλιά μας.

Προτιμήστε λοιπόν να τα λούζετε με χλιαρό προς κρύο νερό και θυμηθείτε πριν ξεκινήσετε το λούσιμο, να τα ξεμπερδέψετε.

Ακολουθήστε τη σωστή σειρά στο λούσιμο

Εφαρμόστε τα προϊόντα σας με τη σωστή σειρά:

  • Πρώτα, λουστείτε με το σαμπουάν.
  • Εν συνεχεία, εφαρμόστε τη μάσκα.
  • Τέλος, χρησιμοποιήστε (απαραίτητα και πάντα) το conditioner.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της διατροφής και των μαλλιών, αλλά η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό και ελλείψεις, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών μας.

Φροντίστε λοιπόν συνολικά να ακολουθείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής ο οποίος συνδέεται άμεσα με το πόσο αποτελεσματική θα είναι η beauty ρουτίνα σας.