Για να μάθουμε περισσότερα, απευθυνθήκαμε στη δρα Μαρία Κοτρώτσιου, επανορθωτικό-αισθητικό πλαστικό χειρουργό, διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ώστε να μας κατατοπίσει σχετικά με τις επιλογές και τις τεχνολογικές και επιστημονικές προόδους όσον αφορά την αποκατάσταση μετά την επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού.

«Αυτό που θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας», μας τονίζει, «είναι ότι η κάθε γυναίκα είναι μια μοναδική περίπτωση, το κάθε στήθος είναι διαφορετικό, οπότε δεν συστήνουμε γενικά, αλλά αποφασίζουμε κατά περίπτωση την αντιμετώπιση, αφού συζητήσουμε και ενημερώσουμε καλά την ασθενή».

Έχουμε την εντύπωση ότι η αποκατάσταση αφορά μόνο την ολική μαστεκτομή. Ισχύει αυτό ή μπορεί να χρειαστεί και στην ογκεκτομή;

Ναι, και είναι σημαντικό να γίνει ογκοπλαστική στην ογκεκτομή.

Σε αυτή την περίπτωση, ο πλαστικός χειρουργός μεταφέρει στο σημείο όπου γίνεται η ογκεκτομή κάποιους ιστούς-κρημνούς από το υγιές γειτονικό μέρος του μαστού, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που δημιουργήθηκε, προκειμένου να υπάρχει συμμετρία και καλή αισθητική εικόνα στο στήθος.

Το τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει έχει να κάνει και με το πόσο κομμάτι του στήθους αφαιρέθηκε (δεν αφαιρείται μόνο ο όγκος, αλλά και ο υγιής γύρω ιστός ώστε ο χειρουργός να είναι βέβαιος ότι τα όρια είναι καθαρά), με το μέγεθος του στήθους της κάθε γυναίκας, το σημείο όπου βρισκόταν ο όγκος κ.λπ.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση στην ολική μαστεκτομή;

Ο δημοφιλέστερος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί ένας διατατήρας (expander), ο οποίος μπαίνει κάτω από τον μείζονα θωρακικό ιστό (ώστε να διαταθεί ο ιστός και στη συνέχεια να μπει εκεί το ένθεμα), ακουμπά πάνω στα πλευρά και αφαιρείται έπειτα από ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών και στη θέση του μπαίνει το μόνιμο ένθεμα σιλικόνης.

Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται αργότερα, όταν ο μαστός έχει πάρει το τελικό του σχήμα, και χρησιμοποιούνται είτε μοσχεύματα είτε γίνεται ειδικό τατουάζ ή συνδυασμός και των δύο.

Είναι ασφαλή τα ενθέματα σιλικόνης;

Έχουν πλέον βγει υλικά εξαιρετικής ποιότητας, καινούργιες σιλικόνες, οι οποίες προσαρμόζονται άμεσα στο γυναικείο σώμα, δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα και είναι απολύτως ασφαλείς.

Η αποκατάσταση γίνεται στον ίδιο χρόνο με την επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού;

Μπορεί να γίνει άμεση αποκατάσταση ή και απώτερη, σε γυναίκες που είχαν κάνει μαστεκτομή πριν από χρόνια. Είναι σαφώς καλύτερα, για ψυχολογικούς και αισθητικούς λόγους, να γίνεται άμεσα η αποκατάσταση, ταυτόχρονα με την επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου.

Υπάρχει άλλη επιλογή για αποκατάσταση εκτός από τα ενθέματα σιλικόνης;

Η άλλη επιλογή είναι η αυτόλογη αποκατάσταση που γίνεται κυρίως σε περιπτώσεις όπου το δέρμα δεν είναι σε καλή κατάσταση επειδή έχει γίνει προηγουμένως ακτινοθεραπεία.

Σε αυτή την περίπτωση, παίρνουμε κρημνούς από την κοιλιά ή την πλάτη, αλλά πρόκειται για μια ακρωτηριαστική επέμβαση καθώς δημιουργείται άλλη μία πληγή στο σώμα. Η μέθοδος με τη σιλικόνη –όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν– είναι πολύ καλύτερη επιλογή.

Προσωπικά, μαζί με τη σιλικόνη προσθέτω και βλαστοκύτταρα, λίπος –το οποίο παίρνουμε από το σώμα με λιποαναρρόφηση και υποβάλλουμε σε ειδική επεξεργασία– και άλλους αυτόλογους παράγοντες και βιοτεχνολογικά υλικά, που είναι όλα ασφαλή και φυσικά, έτσι ώστε το στήθος να αποκτά μια απόλυτα φυσιολογική εικόνα.