Από τη μία, καμία σχέση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς δουλειά και προσπάθεια, αλλά από την άλλη, δεν είναι όλες οι σχέσεις προορισμένες να διαρκέσουν.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε αν πρέπει να επιμείνετε ή να το αφήσετε;

Θέστε αυτά τα 3 κρίσιμα ερωτήματα στον εαυτό σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε τα επόμενά σας βήματα:

1. Επενδύετε και οι δυο το ίδιο στο να βελτιώσετε τη σχέση σας;

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στιγμές σε ένα ζευγάρι όπου ο ένας σύντροφος θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι ο άλλος.

Όταν όμως αυτή η αναντιστοιχία γίνει κανόνας, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε κάποια πράγματα στη δυναμική της σχέση σας.

Μιλήστε με τον σύντροφό σας για το όραμά σας σχετικά με τις αλλαγές που επιθυμείτε και δείτε αν μπορείτε να βρείτε κοινό έδαφος. Πώς φαντάζεται ο καθένας το ιδανικό σενάριο στο μυαλό του; Ποια κομμάτια του εαυτού σας έχετε ανάγκη να εκφράσετε;

Ποια μοτίβα πρέπει να ξεπεράσετε; Διατηρεί κάποιος φόβους σχετικά με την πιθανή αλλαγή; Κι ενώ αυτές οι συζητήσεις μπορεί να είναι δύσκολες, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν.

Μερικές φορές η υλοποίηση ενός νέου κοινού οράματος μπορεί να φέρει πίσω την αισιοδοξία και να αναζωογονήσει τη σχέση. Σε άλλες περιπτώσεις αυτή η αναζήτηση μπορεί να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι επιθυμείτε διαφορετικά πράγματα από τη συμβίωσή σας.

2. Έχετε αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί;

Είναι εύκολο να λέμε στους άλλους τι θα θέλαμε να κάνουν διαφορετικά όταν δεν ανταποκρίνονται όπως θα ελπίζαμε. Πριν αποφασίσετε να πείτε αντίο, εξετάστε το ρόλο που έπαιξε η δική σας συμπεριφορά στο πρόβλημα.

Για παράδειγμα, αν συνηθίζετε να λύνετε μια διαφωνία τη στιγμή που προκύπτει, δοκιμάστε να δείτε τι θα συμβεί αν εξασκηθείτε στο να απομακρύνεστε για να ηρεμήσετε και να συνεχίσετε τη συζήτηση αργότερα.

Μπορεί η αλλαγή των προτύπων επικοινωνίας να μην είναι πάντα αρκετή για να αναβιώσει μια σχέση που έχει ήδη κάνει τον κύκλο της, αλλά είναι πιθανό να σας ανοίξει νέα μονοπάτια.

Αξίζει πάντα να ξεπερνάτε τις συνήθειες επικοινωνίας που δεν σας εξυπηρετούν. Αν δεν το κάνετε, αυτά τα μοτίβα πιθανότατα θα σας ακολουθήσουν στην επόμενη σχέση σας.

3. Θα μένατε σε αυτή τη σχέση αν γνωρίζατε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η δυναμική;

Προσπαθήστε να εξετάσετε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά τις προσπάθειες που κάνατε και τι μάθατε από αυτές.

Αν διαπιστώνετε ότι παρά τις προσπάθειές σας για αλλαγή, οι προβληματικές δυναμικές επαναλαμβάνονται και ότι έχετε παγιδευτεί σε έναν εξαντλητικό φαύλο κύκλο αναρωτηθείτε εάν μπορείτε – και εάν θέλετε – να μείνετε στη σχέση αν δεν πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που οραματίζεστε.

Μπορεί να ανακαλύψετε ότι θα επιλέγατε τη σχέση ως έχει αντί να την αφήσετε στο παρελθόν, οπότε είναι καιρός να εξασκηθείτε στην αποδοχή και να αφήσετε τη σχέση να αναπνεύσει.

Αν πάλι αποφασίσετε ότι η τρέχουσα δυναμική δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποδεχτείτε, τότε ήρθε η ώρα να αναγνωρίσετε ότι η αποδέσμευση μπορεί να είναι το υγιέστερο επόμενο βήμα.