Το αγγούρι είναι ελαφρύ, δροσιστικό και μπορείτε να το ενσωματώσετε πολύ εύκολα στη διατροφή σας για να απολαύσετε τα οφέλη του για την υγεία, καθώς ταιριάζει τέλεια σε σαλάτες, μπαίνει στα burger, δίνει μια τραγανή υφή στο sushi και φυσικά, δεν μπορεί να λείπει από το τζατζίκι.

Αποτελείται κυρίως από νερό (95%) και, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ, περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης νερού πρέπει να προέρχεται από τρόφιμα, όποτε τα να τρώτε αγγούρια μπορεί να σας βοηθήσει να τα καταφέρετε.

Περίπου το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό αλλά χάνουμε καθημερινά υγρά μέσω του ιδρώτα και των ούρων. Η αναπλήρωσή τους είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών μέσα στα κύτταρα και τη σωστή λειτουργία των οργάνων.

Επιπλέον, το νερό είναι απαραίτητο για τον εγκέφαλο και τις πεπτικές διεργασίες, συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και προλαμβάνει την δυσκοιλιότητα.

Διατροφικό προφίλ του αγγουριού

Μια κούπα ωμά αγγούρια σε φέτες περιέχει:

  • 16 θερμίδες.
  • 0,6 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • 4 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  • 0,6 γραμμάρια φυτικών ινών.
  • 0 λιπαρά.

Τα αγγούρια είναι ένας «θησαυρός» πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως  αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Τα εκπληκτικά οφέλη του αγγουριού για την υγεία

Όλες οι θερμίδες στο αγγούρι (που πράγματι, δεν είναι και τόσες πολλές) προέρχονται από φυτικές ίνες, οι οποίες σας κρατούν χορτάτους για περισσότερες ώρες, υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και συμβάλλουν στη διαχείριση ορισμένων παθήσεων όπως ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη.

Δεδομένου ότι τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μπορούν να περιορίσουν την κατακράτηση υγρών που προκαλείται από το νάτριο και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, όπως αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Μελέτη στο Journal of Aging Research and Clinical Practice υποστηρίζει ότι τα αγγούρια περιέχουν μια ομάδα πολυφαινολών (lignans), οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες στη θεραπεία καρκίνων που σχετίζονται με τα οιστρογόνα, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Τα αγγούρια περιέχουν, επίσης, άλλους τύπους αντιοξειδωτικών, όπως β-καροτένιο και φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων από χρόνιες ασθένειες.

H βιταμίνη Κ που βρίσκεται στο αγγούρι, η οποία είναι υπεύθυνη για ορισμένες πρωτεΐνες που χρειάζεται το ήπαρ για την πήξη του αίματος, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και των ιστών του σώματος.

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLos Medicine, αναφέρει ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που προσλάμβαναν βιταμίνη Κ κάθε μέρα για δύο χρόνια, είχαν 50% λιγότερα κατάγματα συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν το έκαναν.