Μαγειρέψτε τα μακαρόνια και το ρύζι, αφήστε τα να κρυώσουν όλη νύχτα στο ψυγείο και μετά καταναλώστε τα. Αυτό προτείνει τουλάχιστον το νέο trend στην διατροφή. Πώς προέκυψε όμως αυτή η διαδικασία και συνδέεται όντως με καλύτερη υγεία και λιγότερες θερμίδες;

Την επόμενη μέρα τα εν λόγω τρόφιμα φαίνεται να μπορούν να καταναλωθούν στην πιο… υγιεινή εκδοχή τους καθώς απελευθερώνεται το ανθεκτικό άμυλο που περιέχεται σε αυτά και προσφέρει μια σειρά από οφέλη.

Η ιδέα ότι οι ιδιότητες ενός τροφίμου αλλάζουν όταν το μαγειρεύουμε ή το ψύχουμε μπορεί να ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή. Ανταποκρίνεται ωστόσο έστω σε κάποιο βαθμό στην πραγματικότητα;

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που υπάρχει σε πολλά φυτικά τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άγουρες μπανάνες. Αλλά μπορεί επίσης να αυξηθεί σε τρόφιμα που περιέχουν κυρίως κανονικό άμυλο, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά και οι πατάτες, αφού μαγειρευτούν και στη συνέχεια κρυώσουν.

Βάσει μελέτης, η περιεκτικότητα του ρυζιού σε ανθεκτικό άμυλο αυξήθηκε όταν το έβρασαν σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια το τοποθέτησαν, αφού είχε κρυώσει τελείως, στο ψυγείο για 12 ώρες.

Με την τεχνική της ψύξης, οι υδατάνθρακες φαίνεται πως συμπεριφέρονται σαν φυτικές ίνες, προλαμβάνοντας την απότομη αυξομείωση που συνήθως προκαλούν στα επίπεδα του σακχάρου.

Ποια είναι τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου για την υγεία και τη σιλουέτα μας

Το ανθεκτικό άμυλο παραλείπει τη «στάση» στο λεπτό έντερο και αποστέλλεται κατευθείαν στο παχύ. Με άλλα λόγια, είναι ανθεκτικό στην πέψη σαν τις φυτικές ίνες, εξού και η ονομασία του.

Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία και το βάρος μας, όπως:

Βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη

Όσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία στην ινσουλίνη, τόσο πιο αποτελεσματικά το σώμα την χρησιμοποιεί και μειώνεται το σάκχαρο στο αίμα μετά το γεύμα μας.

Αυξημένο αίσθημα κορεσμού

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο παραμένουν για περισσότερη ώρα στον οργανισμό μας και μας κρατούν χορτάτους, μειώνοντας το τσιμπολόγημα.

Ενίσχυση της μικροχλωρίδας του εντέρου

Το ανθεκτικό άμυλο τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο και βελτιώνει την πεπτική υγεία και τον μεταβολισμό. Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 40 γραμμαρίων ανθεκτικού αμύλου την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα των κακών βακτηρίων των συμμετεχόντων, βελτίωσε το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοήθησε στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Η κατανάλωσή του βοηθά επίσης στι να παραχθούν ευεργετικά μόρια στον οργανισμό μας που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη χοληστερόλη και φλεγμονές.

Εντέλει να τρώμε τα ζυμαρικά μας και το ρύζι παγωμένα;

H κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, είτε έχουν τη μορφή ανθεκτικού αμύλου είτε όχι, ωφελούν την υγεία.

Καλές πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Εκτός από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα πρόσληψής του μέσω τροφίμων όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ρύζι μαγειρεύοντάς τα και ψύχοντάς τα.

Αν αποφεύγετε να τρώτε αμυλούχα τρόφιμα είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους δίαιτας, αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος να τα απολαμβάνετε περισσότερο.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αποφεύγετε τις υπερβολές. Η απότομη αύξηση της κατανάλωσης του ανθεκτικού αμύλου μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως αέρια ή φούσκωμα και βέβαια να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα περιμέναμε στη ζυγαριά.