Ο καρκίνος στο έντερο είναι ο τρίτος πιο συχνός τύπος καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες, αλλά η συχνότητά του σε άτομα κάτω των 55 ετών έχει διπλασιαστεί από το 1995, αποτελώντας πλέον τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Το ερώτημα που εύλογα γεννάται εδώ είναι γιατί νοσούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 50 ετών;

Σε σχετικό άρθρο της Ιατρικής Σχολής του Yale σημειώνεται πως η τρέχουσα αύξηση της πρώιμης έναρξης της νόσου είναι πιθανό να οφείλεται (και) σε περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες, που οι επιστήμονες εντούτοις δεν έχουν ακόμη εντοπίσει.

Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients εξέτασε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου που σχετίζεται με την πρόσληψη ορισμένων τροφίμων και θρεπτικών συστατικών.

Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 118.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ και λευκού ψωμιού μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο.

Γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν τους νεαρούς ενήλικες να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας κακές συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.

Αντίθετα, η διατήρηση υγιούς βάρους αλλά και η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής ωφελούν σημαντικά την υγεία.

Υγιές έντερο με φυτικές ίνες και ασβέστιο

Όταν οι φυτικές ίνες αρχίζουν να ζυμώνονται στο παχύ έντερο παράγονται τα καλά βακτήρια ενώ καταστέλλονται τα επιβλαβή.

Για να τις αυξήσετε, επιλέξτε τροφές όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ρεβίθια, τα αχλάδια, τα μαύρα φασόλια, τα αμύγδαλα και γενικά τα λαχανικά και τα φρούτα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν φρούτα που έχουν και ασβέστιο.

Από τα πιο γνωστά είναι τα αποξηραμένα σύκα, οι σταφίδες, τα βερίκοκα, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια (και ο χυμός τους), τα μούρα, η παπάγια και ο ανανάς.

Μερικές άλλες καλές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν:

  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί).
  • Φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι ή το λάχανο).
  • Εμπλουτισμένο γάλα φυτικής προέλευσης (όπως το γάλα αμυγδάλου).
  • Ψάρια όπως ο σολομός ή οι σαρδέλες.

Προειδοποιητικά σημάδια

Στα πλαίσια της έρευνας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute, οι επιστήμονες εξέτασαν συμπτώματα πριν από τη διάγνωση και βρήκαν τέσσερα συγκεκριμένα συμπτώματα που φαίνεται να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών:

  1. Σιδηροπενική αναιμία.
  2. Αιμορραγία από το ορθό.
  3. Κοιλιακό άλγος.
  4. Διάρροια.

Από τα στοιχεία της ίδιας μελέτης προκύπτει ότι στο περίπου 19% των ατόμων με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν μεταξύ τριών μηνών έως και δύο ετών πριν από τη διάγνωση.

Ωστόσο, περίπου το 49% παρατήρησε το πρώτο σύμπτωμα εντός τριών μηνών πριν από τη διάγνωση.

Επιπλέον, τα άτομα που εμφάνιζαν ένα σύμπτωμα φάνηκε να έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με τον συγκεκριμένο καρκίνο ενώ εάν εκδήλωναν δύο συμπτώματα ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται περισσότερες από 3,5 φορές.

Τα άτομα που εμφάνιζαν τρία ή περισσότερα συμπτώματα διέτρεχαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, 6,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.