Αν η περίοδος συνοδεύεται από έντονους πόνους ή πάσχετε από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) τότε ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων είναι αυξημένος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, όπου τονίστηκε η ανάγκη εξέτασης των παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς και αφορούν ειδικά το νεαρό γυναικείο πληθυσμό.

Πώς οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία

Στην πρώτη φάση της μελέτης, εξετάστηκαν περίπου 60.000 γυναίκες σε μια προσπάθεια κατανόησης του πώς η δυσμηνόρροια (ο έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά) επηρεάζει τον επιπολασμό καρδιακών νόσων.

Η εξέταση της δυσμηνόρροιας είναι σημαντική δεδομένου ότι είναι η πιο διαδεδομένη εμμηνορροϊκή διαταραχή.

Σχετίζεται δε με αυξημένο στρες και διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων καθώς και με αύξηση ορισμένων μορίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, τόνισαν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχουσες με δυσμηνόρροια είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνια ή συνεχιζόμενη ισχαιμική καρδιακή νόσο, πάθηση κατά την οποία η καρδιά λαμβάνει λιγότερο αίμα και οξυγόνο λόγω των στενών αιμοφόρων αγγείων.

Οι ίδιοι εξήγησαν ότι εστίασαν στον εντοπισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου, όχι απαραίτητα στην κατανόηση του πώς οι διαταραχές της περιόδου προκαλούν αυτόν τον κίνδυνο.

Το ΣΠΩ συνδέεται επίσης με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακό κίνδυνο

Στη δεύτερη φάση της μελέτης, εξετάστηκαν σχεδόν 17.000 νέες γυναίκες με τους ερευνητές να αποκαλύπτουν ότι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν 30% υψηλότερος για τις συμμετέχουσες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν την εν λόγω πάθηση.

Το ΣΠΩ είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και είναι κάτι περισσότερο από μια γυναικολογική διαταραχή.

Αφορά μια μεταβολική κατάσταση κατά την οποία οι γυναίκες εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων που προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων είναι αυτά που εμποδίζουν τις ωοθήκες μιας γυναίκας να απελευθερώσουν ωάρια, προκαλώντας ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, εξηγούν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες με ΣΠΩ φαίνεται πως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και άλλων παθήσεων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Κατανόηση του κινδύνου

Η έμμηνος ρύση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που σχετίζεται με πολλά συστήματα του οργανισμού μας.

Τα χαρακτηριστικά της και οι διαταραχές της πρέπει επομένως να μελετώνται καθώς οι μηχανισμοί πίσω από αυτές τις διαταραχές μπορεί να έχουν επιπτώσεις πέρα από τα αναπαραγωγικά συστήματα, στο καρδιαγγειακό.

Οι ερευνητές τόνισαν πως τα συμπεράσματά τους υποδηλώνουν μια αιτιώδη συνάφεια παρά μια απλή συσχέτιση.

Για τη μείωση του κινδύνου, οι ίδιοι συνιστούν υγιεινές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που αφορούν τη διατροφή, την άσκηση και τον ύπνο και βέβαια τακτικούς ελέγχους υγείας για πρόληψη και κατάλληλη θεραπεία.