Μπορεί οι περισσότερες συζητήσεις γύρω από την ακμή να εστιάζουν στο πρόσωπο αλλά είναι γεγονός ότι τα συμπτώματά της δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Ακμή μπορεί να εμφανιστεί και στο σώμα, με την πλάτη και το στήθος να είναι οι ζώνες στις οποίες δείχνει μεγαλύτερη… προτίμηση.

Βασικός «υπεύθυνος» για την εμφάνισή της στο σώμα, όπως και στο πρόσωπο, είναι οι φραγμένοι πόροι: συγκεκριμένα, όταν διαταράσσεται ο φυσιολογικός ρυθμός παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, η περίσσεια που συσσωρεύεται στους πόρους αναμειγνύεται με τα νεκρά κύτταρα.

Αποτέλεσμα: δημιουργείται μια αποπνικτική συνθήκη που φράσσει τους πόρους, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου P.acnes, το οποίο προκαλεί φλεγμονώδεις βλάβες στην επιδερμίδα.

Η συνήθεια που προκαλεί ακμή στην πλάτη

Εκτός από τις ορμονικές διακυμάνσεις, οι οποίες είναι ο κυριότερος λόγος πίσω από την εμφάνιση της ακμής, υπάρχουν και κάποιες καθημερινές συνήθειες που δεν τις φανταζόμαστε αλλά μπορεί να την πυροδοτήσουν.

Μία από αυτές έγινε viral στο TikTok όταν η δερματολόγος Lindsey Zubritsky, MD, ανέβασε στο λογαριασμό της σχετικό βίντεο: «Βλέπω πολλούς από εσάς να βάζετε conditioner στα μαλλιά σας, να τα τυλίγετε με μια πετσέτα, να περιμένετε μερικά λεπτά και να ξεβγάζετε το conditioner, ως τελευταίο βήμα στην ιεροτελεστία του ντους», λέει η ειδικός.

Πού εντοπίζει το πρόβλημα; Ότι το conditioner που κυλάει στην πλάτη, το ντεκολτέ και άλλα μέρη του σώματός μας κατά το ξέβγαλμα των μαλλιών μας, μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματος και να προκαλέσει σπυράκια.

«Επειδή τα conditioner έχουν συνήθως αρκετά πλούσια, κρεμώδη υφή, δεν απομακρύνονται εύκολα από την επιδερμίδα μόνο με νερό», εξηγεί σε σχετική συνέντευξή της η δερματολόγος.

Επιπλέον, κάποια ενυδατικά και μαλακτικά συστατικά που περιέχουν τα conditioner στις συνθέσεις τους προκειμένου να αφήσουν τα μαλλιά απαλά, λεία και μεταξένια, δημιουργούν ένα «φιλμ» στην επιφάνεια της επιδερμίδας που μπορεί να εγκλωβίσει νεκρά κύτταρα, σμήγμα, ιδρώτα κ.α.

Αυτή η συνθήκη μπορεί να γίνει η αφορμή να εμφανιστούν σπυράκια που, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εξελιχθούν σε σοβαρή μορφή ακμής.

Τι μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά

Αν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε αυτή την ταλαιπωρία, η δερματολόγος στη συνέντευξή της προτείνει να ακολουθείτε τα εξής βήματα στο ντους: ξεκινήστε από το κεφάλι, (με λούσιμο και conditioner), και αφήστε για το τέλος τον καθαρισμό του σώματός σας.

Χρησιμοποιείτε πάντα ένα απαλό προϊόν καθαρισμού ή, αν η επιδερμίδα σας έχει τάση για σπυράκια, μια ειδικά μελετημένη σύνθεση με συστατικά που εξυγιαίνουν το δέρμα χωρίς, όμως, να αφήνουν την παραμικρή αίσθηση «τραβήγματος».