Δεν θα τα βρίσκετε πάντα με όλους, ειδικά όταν είστε θυμωμένοι. Όταν όμως γίνεστε εριστικοί μπορείτε σε δευτερόλεπτα να εκτροχιάσετε μια ήρεμη συζήτηση σε έντονο καυγά.

Για να αποφύγετε να πείτε πράγματα που μπορεί και οι δύο να μετανιώσετε αργότερα, καλό είναι να αποφεύγετε ορισμένες κατηγορηματικές φράσεις κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, όπως:

  1. «Αυτό το κάνεις πάντα…»
  2. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι…»
  3. «Αυτό γίνεται επειδή εσύ…»
  4. «Ποτέ δεν ακούς τι σου λέω…»

Το κλειδί για μια υγιή διαφωνία είναι να αναγνωρίστε ότι ακούτε την άποψη του άλλου, ακόμη και αν δεν συμφωνείτε μαζί της και, στη συνέχεια, να υποστηρίξετε τη δική σας άποψη με σεβασμό και ευαισθησία.

Αυτό θα δείξει τουλάχιστον στο άλλο άτομο ότι το ακούτε και το καταλαβαίνετε, κάτι που είναι πολύ πιο σημαντικό από το να συμφωνείτε μαζί του.

Τόσο στη δουλειά όσο και στην προσωπική σας ζωή, πρέπει να περιμένετε ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα βρεθείτε σε σύγκρουση.

Σε τέτοιες στιγμές είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι οι διαφορετικές απόψεις των άλλων ανθρώπων δεν είναι πάντα λάθος και ίσως θα μπορούσατε να μάθετε κάτι από αυτές.

Να θυμάστε, επίσης, ότι επειδή κάποιος διαφωνεί μαζί σας δεν σημαίνει ότι απαραίτητα ότι έχει κάτι προσωπικό εναντίον σας ή ότι δεν σας εκτιμά σαν άτομο.

Προσεγγίστε την επόμενη διαφωνία έχοντας αυτά τα 4 πράγματα στο μυαλό σας:

  1. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: «Προσπαθώ να καταλάβω…» ή «μπορώ να φανταστώ ότι από τη δική σου οπτική γωνία αυτό φαίνεται…».
  2. Επικεντρωθείτε στο θέμα, όχι στο πρόσωπο.
  3. Να είστε προσανατολισμένοι στο παρόν. Προσπαθήστε να μην αναφέρετε διαφωνίες του παρελθόντος ή να μην προτρέχετε σε πιθανά αποτελέσματα στο μέλλον.
  4. Δείτε το ως ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, όχι ως μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί.

Επιστημονικά tips για να συμφιλιωθείτε μετά από έναν καυγά

  • «Δώστε τα χέρια». Το να κρατάτε χέρια βελτιώνει τη διάθεση μετά από μία διαφωνία, και η επήρεια διαρκεί μέχρι και την επόμενη ημέρα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που αγκαλιάζονται μετά από έναν καυγά, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αρνητικά συναισθήματα τις επόμενες ώρες και ημέρες.
  • Εστιάστε στη βελτίωση της σχέσης. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Psychology διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που επικεντρώνονταν στην ενεργή επιδιόρθωση της σχέσης τους και στην απόκτηση νέων προοπτικών ήταν πιο εύκολο να ανακτήσουν την οικειότητα ανάμεσά τους μετά τον καυγά.
  • Μιλήστε ανοιχτά. Μελέτες δείχνουν ότι η καλή επικοινωνία σε κάθε είδους σχέση, είτε πρόκειται για φιλική είτε για εργασιακή, όπως οι συναδελφικές, είτε και για πιο προσωπικές, ότι αυξάνει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα ανάμεσα στα άτομα.