Το σώμα μας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Μπορεί να πάρουμε κιλά, να αποκτήσουμε ραγάδες, κυτταρίτιδα, χαλάρωση – ειδικά οι γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη ή κατά την εμμηνόπαυση.

Εκτός από το βάρος και την εικόνα του σώματος, οι άνθρωποι στις έρευνες αναφέρουν ότι τους απασχολούν και άλλα ζητήματα, όπως το μέγεθος του στήθους στις γυναίκες, η τριχοφυΐα κ.λπ.

Όλα αυτά μπορεί να μας δημιουργούν ανασφάλεια σε σχέση με το πώς μας βλέπει ο σύντροφός μας, με αποτέλεσμα να μην αφηνόμαστε και, κατ’ επέκταση, να στερούμαστε την απόλαυση.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, έως και το 90% των γυναικών και το 20-40% των αντρών αναφέρουν δυσαρέσκεια για το σώμα τους.

Για τις γυναίκες ειδικά, η κακή σωματική εικόνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική ευχαρίστηση και τη σωματική εγγύτητα.

Στην πραγματικότητα βέβαια, δεν είναι η εικόνα μας αυτή καθαυτή που μας δημιουργεί το όποιο πρόβλημα, αλλά τα όσα εμείς σκεφτόμαστε και φανταζόμαστε για αυτήν μας περιορίζουν και μας στερούν την άνεση να έρθουμε κοντά με τον σύντροφό μας και να απολαύσουμε τα όσα το σεξ μάς προσφέρει.

Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Εστιάζουμε στις αισθήσεις και όχι στην εικόνα του σώματος, ώστε να διώξουμε τις σκέψεις και τις εμμονές από το μυαλό μας, δεν συζητάμε συνεχώς –ειδικά με τον σύντροφό μας– για το πώς μοιάζει το σώμα μας, δεχόμαστε τα κομπλιμέντα του συντρόφου μας με χαρά και αποδεχόμαστε ότι τα πράγματα αλλάζουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ευχαρίστηση υπό νέες συνθήκες.

Ανανεώνοντας τη σεξουαλική ζωή μας

* Φροντίζουμε και περιποιούμαστε τον εαυτό μας και ζητάμε και από τον σύντροφό μας να κάνει το ίδιο.

*Κλείνουμε ραντεβού μαζί του, όπως όταν είχαμε πρωτογνωριστεί και πρωτοερωτευτεί. Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων –που μπορεί να είναι και στο σαλόνι του σπιτιού μας– αρκεί να είμαστε οι δυο μας, ενώ είναι σκόπιμο να αποφύγουμε όλους τους περισπασμούς (π.χ., κινητό, τηλεόραση) και να μη συζητάμε για τα καθημερινά, τα τετριμμένα και όσα μας αγχώνουν (π.χ., τα παιδιά, τα οικονομικά, τα όσα χρειάζεται να γίνουν στο σπίτι).

*Φλερτάρουμε με τον σύντροφό μας σαν να τον γνωρίζουμε τώρα για πρώτη φορά.

*Ανταλλάσσουμε ερωτικά μηνύματα στη διάρκεια της ημέρας.

*Αποφεύγουμε τις εντάσεις, τους καβγάδες, τις νουθεσίες, ώστε να μη δημιουργείται αρνητικό κλίμα. Αντ’ αυτών, λέμε γλυκόλογα και κομπλιμέντα όσο πιο συχνά μπορούμε.

*Αναζητάμε τη σωματική επαφή χωρίς να είναι απαραίτητο ότι θα πρέπει να οδηγήσει σε σεξ. Για παράδειγμα, κάνουμε μασάζ ο ένας στον άλλον, περπατάμε πιασμένοι από το χέρι, αγκαλιαζόμαστε στον καναπέ βλέποντας μια ταινία.

*Ενισχύουμε όλες τις αισθήσεις μας.

*Αν μας φαίνεται ενδιαφέρον, κάνουμε πραγματικότητα τις φαντασιώσεις μας, αναζητάμε ένα μέρος που δεν έχουμε κάνει σεξ ποτέ στο παρελθόν κ.λπ.

*Πηγαίνουμε βόλτες, εκδρομές και διακοπές με τον σύντροφό μας, χωρίς τρίτους, αν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα.

*Δείχνουμε ενδιαφέρον και κατανόηση για όσα θέλει να μας πει και συζητάμε μαζί ό,τι τον απασχολεί.

*Κάνουμε σεξ. Ακόμα και το κακό σεξ είναι καλύτερο από το καθόλου σεξ.

*Ζητάμε βοήθεια από κάποιον ειδικό τόσο για να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των «αντικειμενικών» προβλημάτων που ίσως επηρεάζουν την ερωτική μας ζωή (π.χ., πένθος, κατάθλιψη κ.ά.) όσο και για να μας καθοδηγήσει ώστε να ξαναβάλουμε το σεξ στη σχέση μας.