Σε μελέτη αξιολογήθηκε το ποσοστό ευγνωμοσύνης που εξέφρασαν συγγραφείς στην ενότητα ευχαριστιών δημοσιευμένων άρθρων τους σε ακαδημαϊκό περιοδικό σε μια περίοδο 40 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συγγραφείς υψηλότερης βαθμίδας (π.χ. οι καθηγητές σε σύγκριση με τους επίκουρους καθηγητές) ευχαριστούσαν συνήθως λιγότερα άτομα.

Τα ίδια αποτελέσματα βρέθηκαν όταν αναλύθηκαν 136.215 σχόλια που ανταλλάχθηκαν μεταξύ 12.681 διαφορετικών συντακτών της Wikipedia, των οποίων το επίπεδο ισχύος στην κοινότητα της Wikipedia διέφερε. Διαχειριστές υψηλότερης ισχύος εξέφρασαν λιγότερη ευγνωμοσύνη από τους υπόλοιπους συντάκτες.

Γιατί οι «ισχυροί» δεν εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι με μεγαλύτερη «δύναμη» εκφράζουν λιγότερη ευγνωμοσύνη επειδή μάλλον αισθάνονται ότι δικαιούνται περισσότερο την εύνοια των άλλων με βάση την υψηλή ιεραρχικά τους θέση. Οι άνθρωποι με χαμηλότερη εξουσία από την άλλη, εκφράζουν περισσότερο την ευγνωμοσύνη τους ως έναν τρόπο καλλιέργειας πιο δυνατών σχέσεων με πιο «ισχυρά» άτομα.

Τα ευρήματα με λίγα λόγια υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι σε θέσεις ισχύος δεν νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν μιας και δεν ανησυχούν για το αν θα αναπτύξουν σχέσεις στο εργασιακό κυρίως περιβάλλον τους και αισθάνονται ότι προσφέρουν περισσότερα απ’ ότι τους προσφέρουν.

Γιατί είναι σημαντικό να δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας στον χώρο εργασίας

Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη θετική επίδραση της έκφρασης ευγνωμοσύνης. Έρευνες δείχνουν ότι το να προσφέρει αλλά και να δέχεται κανείς ευγνωμοσύνη συνδέεται με καλύτερη απόδοση στο χώρο εργασίας.

Επιπλέον, οι εκφράσεις ευγνωμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση δεδομένων σε σχέση με κάποια εργασία στη δουλειά, διευκρινίζοντας τι γίνεται σωστά και τι όχι.

Πώς να καλλιεργήσουμε έναν «μικρόκοσμο ευγνωμοσύνης»

Το «κλειδί» για τη διατήρηση της ευγνωμοσύνης βρίσκεται στην ενσωμάτωση συγκεκριμένων πρακτικών στην καθημερινή ρουτίνα των εργαζομένων.

Αναγνωρίστε τη συνεισφορά των χαμηλόβαθμων εργαζομένων

Οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι μπορεί να διστάζουν να αναζητήσουν αναγνώριση για τη δική τους συνεισφορά. Η δημόσια αναγνώριση των επιδόσεών τους, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και σε όλα τα επίπεδα το σύνολο μιας επιχείρησης.

Εάν εργάζεστε με ένα άτομο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως εγωκεντρικό και είναι ιδιαίτερα απρόθυμο να αναγνωρίσει την αξία σας, τονίστε σε μια σύσκεψη τη συνεισφορά ενός χαμηλόβαθμου ή νέου εργαζομένου χωρίς να παραγκωνίσετε τη θετική συμβολή του υψηλόβαθμου. Με τα λόγια σας θα δείξετε πόσο σημαντική είναι η ομαδική δουλειά και πόσο χρήσιμα είναι όλα τα μέλη μιας ομάδας. Η αναγνώριση ατόμων σε διαφορετικά επίπεδα της ιεραρχίας μπορεί να ενεργοποιήσει ακόμα και τους πιο «δύσκολους».

Μην παίρνετε τίποτα ως δεδομένο

Μην υποθέτετε ότι οι υπάλληλοι ή οι συνάδελφοί σας γνωρίζουν πόσο εκτιμάτε την  εργασιακή τους συνεισφορά. Εκφράστε θετικά συναισθήματα. Στο τέλος της μέρας, θα διαπιστώσετε πως όλοι ωφελούνται όταν μέσα στον εργασιακό χώρο εκφράζονται γνήσια συναισθήματα αλληλοεκτίμησης και ευγνωμοσύνης.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για άλλα περιβάλλοντα, όπως το οικογενειακό.