Ας το παραδεχθούμε: Όλοι κρατάμε μυστικά και μπορεί να σχετίζονται με διαφορετικές πτυχές της ζωής. Τόσο μέσα όσο και έξω από τον χώρο εργασίας, έχουμε την τάση να αποκρύπτουμε δυσμενείς πληροφορίες για τον εαυτό μας από φόβο ότι μπορεί να μας κρίνουν αυστηρά.

Αυτός όμως ο φόβος μπορεί να είναι τελικά υπερβολικός, αποκαλύπτει νέα έρευνα από το McCombs School of Business.

Όπως αποδείχθηκε όταν οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν το μυστικό τους, παρά τον φόβο τους, εκείνοι στους οποίους εμπιστεύτηκαν ήταν πολύ πιο συμπονετικοί από ό,τι περίμεναν.

«Όταν σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε αρνητικές πληροφορίες που μας αφορούν εστιάζουμε στο περιεχόμενο του μηνύματος» αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Αμίρ Κουμάρ, επίκουρος καθηγητής μάρκετινγκ στο Texas McCombs.

«Αλλά οι αποδέκτες σκέφτονται τα θετικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να αποκαλυφθεί αυτό το μυστικό, όπως η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια και η ευαλωτότητα» συμπληρώνει ο ίδιος.

Μερικά ακόμα στοιχεία που εντόπισαν οι ερευνητές αναφορικά με τα μυστικά, περιλαμβάνουν:

Υπερβολικά χαμηλές προσδοκίες

Οι ερευνητές ζήτησαν από διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων να φανταστούν ότι θα αποκαλύψουν ένα αρνητικό μυστικό και να προβλέψουν πώς θα τους κρίνει ένα άλλο άτομο.

Στη συνέχεια ζήτησαν από κάθε συμμετέχοντα να αποκαλύψει το μυστικό σε αυτό το άτομο και συγκέντρωσαν τις απαντήσεις των παραληπτών. Η αναμενόμενη κριτική ήταν σταθερά χειρότερη από την πραγματική κριτική που έλαβαν.

Οι συμμετέχοντες αποκάλυπταν ή έκρυβαν τα μυστικά τους ανάλογα με το πώς πίστευαν ότι θα τους αξιολογούσαν οι άλλοι. «Εάν πιστεύουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι θα μας θεωρήσουν λιγότερο αξιόπιστους, αυτό μπορεί πράγματι να επηρεάσει την απόφασή μας να αποκρύψουμε ορισμένες πληροφορίες» αναφέρουν οι ερευνητές.

Στα πειράματα όμως, η αποκάλυψη είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι αποδέκτες αξιολόγησαν την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία των ανθρώπων που μοιράστηκαν το μυστικό τους υψηλότερα από ό,τι περίμεναν.

Σκοτεινά μυστικά VS αθώων

Οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν ένα ευρύ φάσμα αρνητικών πληροφοριών, από την παραδοχή ότι δεν είχαν μάθει ποτέ να οδηγούν ποδήλατο μέχρι την ομολογία της απιστίας.

Προέβλεψαν ότι τα πιο σοβαρά μυστικά θα προκαλούσαν χειρότερη ή πιο έντονη κριτική. Αλλά ακόμα και για τα πιο σκοτεινά μυστικά, φάνηκε ότι υπερεκτίμησαν τον αντίκτυπό τους.

«Ενώ το μέγεθος ή η σοβαρότητα του μυστικού που αποκαλύπτετε μπορεί να επηρεάσει τις αξιολογήσεις των ανθρώπων, επηρεάζει επίσης και τις δικές σας προσδοκίες για τις αξιολογήσεις αυτές» εξηγούν οι ερευνητές.

Η αλήθεια «απελευθερώνει»

Σε ένα από τα πειράματα, οι ερευνητές αποκάλυψαν στους συμμετέχοντες όσα είχαν διαπιστώσει: ότι οι άνθρωποι δηλαδή, συνήθως υπερεκτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις της αποκάλυψης δυσμενών πληροφοριών.

Αυτά τα στοιχεία άλλαξαν την στάση των συμμετεχόντων απέναντι στα μυστικά. Όταν έπρεπε να ομολογήσουν ότι είχαν πει ένα ψέμα, μόνο το 56% των συμμετεχόντων το έκανε. Άλλα σε άλλη ομάδα, όπου οι συμμετέχοντες είχαν επιβεβαιωθεί ότι δεν θα τους κρίνουν σκληρά για όσα πρόκειται να αποκαλύψουν, το 92% επέλεξε να αποκαλύψει τα ψέματά του.