Ο λιναρόσπορος είναι ένα superfood πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, καθώς και σε φυτικές ίνες.

Περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και σύμφωνα με τους ειδικούς από την κλινική Mayo ρίχνει την χοληστερίνη.

Σύμφωνα με μελέτες διαδραματίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, συμβάλλοντας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και διασφαλίζοντας την καλή κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Sciences and Nutrition αναφέρει ότι αυτός ο μικρός αλλά σπουδαίος σπόρος μπορεί ακόμη και να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα σε άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.

Και η ευεργετική του δράση δεν σταματά εκεί – Ο λιναρόσπορος φαίνεται να υποστηρίζει και την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, ενώ βελτιώνει την πέψη και ανακουφίζει από συμπτώματα του ΣΕΕ (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου).

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition συνδέει την κατανάλωση λιναρόσπορου με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη διευκόλυνση της απώλειας βάρους, καθώς εντείνει το αίσθημα του κορεσμού.

5+1 τρόποι για να βάλουμε τον λιναρόσπορο στη διατροφή σας

  1. Στο πρωινό (βρώμη, γκρανόλα, δημητριακά).
  2. Σε smoothie.
  3. Τσάι με τριμμένο λιναρόσπορο.
  4. Στο πανάρισμα.
  5. Στη σούπα αν τη θέλουμε πιο πηχτή.

Φτιάχνουμε το δικό σας ψωμί ολικής άλεσης με λιναρόσπορο

Θα χρειαστούμε 500 γραμμάρια αλεύρι ολικής, 300 γραμμάρια νερό χλιαρό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο,. 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο αλεσμένο, 2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορους σπασμένους, 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι λευκό, 1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι μαύρο και 2 κουταλιές της σούπας παπαρουνόσπορο.

Βάζουμε το ζυγισμένο αλεύρι, τη ξηρή μαγιά, και τους σπόρους, στον κάδο του μίξερ. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, και βάζουμε μέσα, το λάδι, το ξύδι, και το μέλι.

Ξεκινάμε να ανακατεύουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Τελευταίο ρίχνουμε το αλάτι, συνεχίζοντας να ζυμώνουμε, ανεβάζοντας ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη, και ο κάδος μας να είναι καθαρός.

Η ζύμη θα κολλάει ελαφρώς. Την μεταφέρουμε επάνω στον πάγκο, ή σε φύλλο σιλικόνης, και με λαδωμένα χέρια, δίνουμε σχήμα μπάλας.

Την βάζουμε σε λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε με μεμβράνη, το καπάκι, (αν υπάρχει) και πετσέτα, και ξεκουράζουμε την ζύμη μας για 35 λεπτά, μέσα στον φούρνο, με αναμμένο μόνο το λαμπάκι.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ευρύχωρο ταψί. Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι, το βγάζουμε από την λεκάνη ξεκούρασης, και του δίνουμε σχήμα επάνω σε αλευρωμένο πάγκο, ή επάνω σε σιλικόνη.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο, ή την σιλικόνη με παπαρουνόσπορο, και ακουμπάμε το ψωμί επάνω, για να κολλήσουν. Μεταφέρουμε το ψωμί στο ταψί, το χαράζουμε, το σκεπάζουμε χαλαρά με καθαρή πετσέτα, και το αφήνουμε να ξανά – φουσκώσει για 35 λεπτά ακόμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου, στις αντιστάσεις. Ψήνουμε, στην χαμηλή σχάρα του φούρνου, για 40 λεπτά.