Ποιο συνηθισμένο αντικείμενο στο σπίτι αποτελεί εστία μικροβίων και έχει συνδεθεί με την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών; Ο λόγος για τις πετσέτες, τις οποίες δεν μπορούμε βέβαια να διατηρήσουμε 100% καθαρές, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να περιορίσουμε τους κινδύνους, πλένοντάς τες πιο συχνά από ό,τι ενδεχομένως κάνουμε τώρα. Πώς ακριβώς όμως μπορεί να μας βλάψει μια «αθώα» πετσέτα;

Κάθε φορά που τη χρησιμοποιούμε για να στεγνώσουμε τα χέρια μας, τα φυσικά βακτήρια του δέρματος και όποια άλλα μικρόβια υπάρχουν σε αυτά, μεταφέρονται στην επιφάνειά της. Τα περισσότερα βέβαια από αυτά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία αφού το σώμα μας έχει προσαρμοστεί να ζει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον με ορισμένα μικρόβια τριγύρω.

Αλλά οι πετσέτες προσφέρουν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, ιών και μούχλας αφού είναι υγρές και απορροφητικές και κρέμονται στο συνήθως σκοτεινό και κλειστό χώρο του μπάνιου.

Οι πετσέτες μπορεί να είναι πολύ πιο βρώμικες από ό,τι νομίζετε

Πόσο τελικά μολυσμένες είναι οι πετσέτες του σπιτιού;

Μελέτη αποκάλυψε ότι σχεδόν το 90% των πετσετών του μπάνιου είναι μολυσμένες με κολοβακτηρίδια, βακτήρια τα οποία βρέθηκαν σε μικρότερο ποσοστό και στις πετσέτες χεριών της κουζίνας.

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «African Journal of Infectious Diseases», οι ερευνητές συγκέντρωσαν 50 πετσέτες για ανάλυση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 96% αυτών περιείχαν βακτήρια «Staphylococcus aureus».

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι βακτήριο το οποίο βρίσκεται στο δέρμα και σε βλεννογόνους στο άνω αναπνευστικό σύστημα, κυρίως στη μύτη, και ενίοτε προκαλεί δερματικές και συστηματικές λοιμώξεις.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε

Πολλοί από εμάς δεν πλένουμε καλά τα χέρια μας. Επομένως, όταν τα τρίβουμε με την πετσέτα, αφήνουμε βακτήρια σε αυτές, προσφέροντάς τους το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν.

Και η έρευνα έχει δείξει ότι έτσι μπορεί να μολυνθούν και οι γύρω μας, ειδικά εάν κανείς έχει κοψίματα, εκδορές και ξηρό δέρμα.

Εάν μετά σκουπίσουμε το πρόσωπό μας με την πετσέτα που σκουπίσαμε τα όχι και τόσο καλά πλυμένα χέρια μας, πιθανότατα όλα αυτά τα βακτήρια να μεταφερθούν στο πρόσωπό μας.

Ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε;

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να πλένετε τακτικά τις πετσέτες της κουζίνας και του μπάνιου, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και περίπου ανά δυο ημέρες χρήσης αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες μια πετσέτα θα πρέπει να πλυθεί μετά από μία και μόνο χρήση, όπως αυτές που χρησιμοποιείτε στο γυμναστήριο.

Προσέχετε επίσης να τις διατηρείτε στεγνές. Εφόσον μια πετσέτα στεγνώσει πλήρως μεταξύ των χρήσεων, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να μεταδοθούν βακτήρια από το ένα άτομο στο άλλο. Σε αυτό θα βοηθούσε να τις κρεμάτε σε ράβδο και όχι σε γαντζάκι και να χρησιμοποιείτε πετσέτες από μικροΐνες που στεγνώνουν αρκετά γρήγορα.

Φροντίστε τέλος να μην μοιράζεστε τις πετσέτες σας και να χρησιμοποιείτε διαφορετικές για πρόσωπο, σώμα και χέρια.

Συμπερασματικά, αν καθαρίζετε σχολαστικά τα χέρια σας και πλένετε τις πετσέτες του σπιτιού σας σε τακτική βάση, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα αρρωστήσετε- τουλάχιστον όχι από αυτές…