Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν όχι όλοι μας, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς δεν απολαμβάνουμε την κριτική. Άλλωστε, πολλές φορές «κουβαλάμε» αμφιβολίες για τον εαυτό μας που δεν είναι ευχάριστο να μας τις υπενθυμίζουν. Βέβαια, μια κριτική δεν είναι πάντα εποικοδομητική. Αντίθετα, μπορεί να είναι άδικη και σκληρή. Όπως και να έχει, εάν εξακολουθούμε να παλεύουμε με τα αρνητικά μας συναισθήματα όταν κάποιος φαίνεται να αμφισβητεί την κρίση ή τις ικανότητές μας, αυτή η αντίδραση μπορεί να ενέχει κινδύνους.

Αν όμως επανεξετάσουμε την αξία της κριτικής ως μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, τους γύρω μας και τη σχέση μας μαζί τους, θα μπορούσαμε πραγματικά να ωφεληθούμε.

4 λόγοι για να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική

Κριτική συχνά σημαίνει:

#1 Εξέλιξη

Πολλές φορές, μια κριτική μπορεί να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να αναπτύξουμε περαιτέρω κάποιες από τις δεξιότητές μας.

Το άτομο που μας κρίνει μπορεί να αναφέρει κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί ή που δεν γνωρίζαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Έτσι, ίσως το να το ακούσουμε να μας κινητοποιήσει και να συμβάλλει θετικά στην εξέλιξή μας σε κάποιους τομείς, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

#2 Αναγνώριση των κακών μας συνηθειών

Όλοι μας έχουμε κακές συνήθειες και ενίοτε μπορεί να ενοχλούμε ή ακόμα και να προσβάλουμε τους γύρω μας άθελά μας.

Ένα σχόλιο μπορεί να μας τις επισημάνει και να μας οδηγήσει στο να κάνουμε σταδιακά τις κατάλληλες κινήσεις έτσι ώστε να τις αποβάλλουμε.

#3 Βελτίωση των σχέσεων

Έμμεσα η κριτική μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο συμπονετικοί απέναντι στους άλλους και να τους κατανοούμε καλύτερα. Μπορεί να ενισχύσει τους δεσμούς μας με τους γύρω μας και να μας κάνει να αναγνωρίσουμε καλύτερα τα όρια, τις ανάγκες και τις προσδοκίες μας.

Εάν το άτομο που μας κρίνει είναι για παράδειγμα ο σύντροφός μας, το να τον ακούσουμε μπορεί να βοηθήσει τη σχέση μας να γίνει πιο ανθεκτική, ασφαλής και οικεία.

#4 «Ξεκαθαρίσματα»

Ποια είναι η πρόθεση εκείνου που μας κρίνει; Είναι το άτομο αυτό καλοπροαίρετο και εκφράζει ό,τι έχει να μας πει με σεβασμό;

Η άποψη κάποιου για εμάς μπορεί να είναι λανθασμένη ή ακόμα και προκατειλημμένη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να την εξετάσουμε. Γιατί;

Επειδή αν δούμε τα πράγματα με ηρεμία, θα καταλάβουμε αν αυτό το άτομο αξίζει να είναι στη ζωή μας, αν χρειάζεται να του βάλουμε όρια ή να το απομακρύνουμε εντελώς.

Και σε αυτήν την περίπτωση επομένως, με το να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε απαραίτητες αλλαγές και ενδεχομένως να αποφύγουμε μελλοντικές κακοτοπιές.

Συνοψίζοντας

Μπορεί το άτομο που σας κρίνει να κάνει λάθος. Μπορεί να είναι ένα άτομο αγενές που δεν αξίζει να ανήκει στις συναναστροφές σας. Μπορεί όμως από την άλλη πράγματι να έχετε κάνει κάποιο λάθος, μικρό ή μεγάλο.

Σε κάθε περίπτωση, παραμείνετε ήρεμοι και «ανοιχτοί». Είτε έτσι είτε αλλιώς θα μάθετε κάτι που νωρίτερα μπορεί να σας διέφευγε.

Τέλος, προσπαθήστε να μην παίρνετε την κριτική προσωπικά. Αυτό είναι γενικά μια εσφαλμένη αντίληψη που ενδέχεται να σας μπερδέψει ως προς τα κίνητρα του άλλου ατόμου όταν σας επισημαίνει κάτι που μπορεί τελικά να είναι επωφελές για εσάς να διορθώσετε.