Η αρτηριακή πίεση τείνει να είναι υψηλότερη το πρωί όταν ξυπνάμε και, φυσιολογικά, μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και ανάλογα τη δραστηριότητά μας.

Είτε έχετε διαγνωστεί με υπέρταση είτε απλώς θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή, δοκιμάστε να ενσωματώσετε τις παρακάτω συνήθειες στην πρωινή σας ρουτίνα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας δυναμικά:

Φάτε ένα ισορροπημένο πρωινό

Ποιος δεν θα απολαύσει ένα γιαούρτι με μούρα για πρωινό;

Το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνες που «πολεμούν» το νάτριο, το οποίο θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης

Γενικά, τα γαλακτοκομικά περιέχουν μια σειρά μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί περιέχει επίσης βακτήρια, που προάγουν την απελευθέρωση πρωτεϊνών, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι για τα άτομα με υπέρταση, ακόμη και μικρές ποσότητες γιαουρτιού συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από βλάβες και φλεγμονές, συμβάλλοντας στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ χυμό πανταριού;

Η κατανάλωση χυμού από παντζάρια αυξάνει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα σας, που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος, καθώς και να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 250 ml χυμού παντζαριού ημερησίως παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης.

Αν δεν έχετε χρόνο να φάτε πρωινό, μην το παραλείψετε εντελώς

Η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με υπέρταση στους ενήλικες, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Hypertension.

Τουλάχιστον ρίξτε στην τσάντα σας μια μπανάνα

Το κάλιο που βρίσκεται στη μπανάνα είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένους από τους μηχανισμούς που ελέγχουν τη ροή του αίματος και τον καρδιακό παλμό, όπως αναφέρει με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Κάντε γυμναστική

Δεν είναι μυστικό ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα «θωρακίζει» την υγεία σας.

Η άσκηση όχι μόνο βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά σας βοηθά επίσης να διαχειριστείτε το βάρος σας, να δυναμώσετε την καρδιά σας και να μειώσετε το επίπεδο άγχους σας.

Η κλινική Mayo επισημαίνει ότι τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείριση της υπέρτασης.

Αλλά ακόμη και ένας σύντομος περίπατος μπορεί να μειώσει άμεσα την αρτηριακή πίεση, επειδή προάγει ρυθμική αναπνοή, η οποία ηρεμεί την αντίδραση του οργανισμού στο στρες και βοηθά την καρδιά να χρησιμοποιεί το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά.

Αν σας το επιτρέπει ο χρόνος, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine προτείνει να εντάξετε και αυτές τις ασκήσεις στο πρόγραμμά σας.