Η βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης και της αυτογνωσίας μπορεί να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τις φιλοδοξίες σας – ανεξάρτητα από το ποιος είστε ή τι προσπαθείτε να πετύχετε.

Επεξεργαστείτε τα συναισθήματα που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τους στόχους σας – όπως το κίνητρο, η ευτυχία ή ο φόβος – και δημιουργήστε ένα σχέδιο που τα λαμβάνει υπόψη του.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτές τις δεξιότητες αναλύοντας τι θέλετε να πετύχετε και γιατί θέλετε να το πετύχετε και μαθαίνοντας να διαχωρίζετε την ταυτότητά σας από τη δουλειά σας, δύο συνηθισμένες παγίδες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες.

Εστιάστε στο «γιατί» πίσω από τους στόχους σας

Πολλοί άνθρωποι θα θέσουν (έχουν θέσει) στόχους για το νέο έτος, όπως θα πηγαίνω στο γυμναστήριο τρεις ημέρες την εβδομάδα ή θα μειώσω τις υπερβολικές δαπάνες μου στο μισό φέτος.

Πολλές από αυτές τις αποφάσεις θα αποτύχουν επειδή δεν έχουν διαμορφωθεί με τρόπο φιλικό προς τον τρόπο που λειτουργεί και σκέπτεται το άτομο.

Αν θέλετε να πηγαίνετε περισσότερο στο γυμναστήριο, πιθανώς υπάρχει λόγος – και αυτός πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατύπωση του στόχου σας.

Πρέπει να είστε σε θέση να έχετε κάποιου είδους συναισθηματική σύνδεση με τον στόχο.

Διαφορετικά, είναι εφήμερος.

Για να το πετύχετε αυτό, διαμορφώστε τους στόχους σας ως εξής:

  • Αναγνωρίζω ότι όταν τρώω πιο υγιεινά, κοιμάμαι καλύτερα τη νύχτα.
  • Θέλω να γυμνάζομαι περισσότερο, για να ζήσω περισσότερο.
  • Νιώθω περήφανος/η όταν περιορίζω τις καταναλωτικές μου συνήθειες, οπότε θέλω να ξοδεύω ένα Χ ποσό για διασκέδαση κάθε μήνα.
  • Δεν πρέπει να αμελώ την ξεκούραση, ώστε να προστατεύσω την ψυχική μου υγεία και να μπορώ να αποδίδω καλύτερα στη δουλειά.

Η στρατηγική απαιτεί να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, κάτι που σας βοηθά εγγενώς να αναπτύξετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη.

Συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη, η συμπόνια και η υπερηφάνεια είναι εξαιρετικοί οδηγοί στόχων, επειδή σας ενθαρρύνουν να έχετε μια μακροπρόθεσμη προοπτική των σημερινών ενεργειών.

Διαχωρίστε προσωπική και επαγγελματική ζωή

Είναι δύσκολο να πετύχετε τους στόχους σας στον εργασιακό σας χώρο όταν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στον ρόλο σας.

Ο διαχωρισμός του ποιος είστε από τη δουλειά που κάνετε μπορεί να βοηθήσει.

Για παράδειγμα, αν δεν βγάλατε μια μέρα ένα σχέδιο μαθήματος δεν σημαίνει ότι είστε κακός δάσκαλος. Μπορεί απλώς να σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψει πάνω στις ικανότητες οργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου του.

Μόλις διαχωρίσετε αυτά τα δύο πράγματα στο κεφάλι σας, θα μπορείτε να εστιάσετε πιο εύκολα στους τομείς στους οποίους χρειάζεστε βελτίωση.

Είναι, επίσης, σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για τα χόμπι σας, τις σχέσεις σας ή οτιδήποτε άλλο εκτός δουλειάς που σας κάνει ευτυχισμένους.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο δημιουργικοί στη δουλειά σας, να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις και να χτίζετε ισχυρότερες προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Μπορείτε να έχετε όλες τις τεχνικές δεξιότητες και το χάρισμα του κόσμου, αλλά αν παραμελείτε τελείως τον εαυτό σας και δεν εξασκείτε την επικοινωνία είναι πολύ πιο δύσκολο να οικοδομήσετε ισχυρές σχέσεις, να αλληλεπιδράσετε με το αφεντικό και τους συναδέλφους σας και να εμβαθύνετε τις διασυνδέσεις που χρειάζεστε για να πετύχετε πραγματικά.