Aσταθής κύκλος περιόδου, ακμή, υπερβολική τριχοφυΐα, διαταραχές του βάρους, δυσκολία σύλληψης, αυξημένος κίνδυνος αποβολών… Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή ΣΠΩ (Polycystic Ovary Syndrome ή PCOS).

Ωστόσο, η επίδραση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στην ψυχική υγεία είναι υποτιμημένη.

Κι ενώ επιστήμονες έχουν συνδέσει αυτήν την πάθηση με μεταβολές στη διάθεση και ορισμένες ψυχικές καταστάσεις όπως κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές στο παρελθόν, τώρα, ερευνητές από το Νοσοκομείο Βετεράνων της Ταϊπέι στην Ταϊβάν, ανέδειξαν τη σχέση του ΣΠΩ με τις αυτοκτονικές σκέψεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη τους σε πάνω από 18.000 γυναίκες που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με ΣΠΩ είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Όταν η ερευνητική ομάδα ταξινόμησε τα δεδομένα και με βάση την ηλικία, βρήκε πως η πιθανότητα αυτοκτονίας των εφήβων ήταν πενταπλάσια και των ενηλίκων κάτω των 40, εννιαπλάσια, σε σχέση με τις γυναίκες αντίστοιχων ηλικιών χωρίς ΣΠΩ.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης της ψυχικής υγείας και του κινδύνου αυτοκτονίας σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ΣΠΩ.

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια διαδεδομένη ενδοκρινική διαταραχή, που επηρεάζει έως και το 10% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία.

Οι γυναίκες με το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, καθώς και αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, της ορμόνης που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων είναι αυτά που εμποδίζουν τις ωοθήκες μιας γυναίκας να απελευθερώσουν ωάρια, προκαλώντας ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Τα αιτίας εμφάνισής του δεν είναι ακόμα σαφή.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Κλινικής Mayo, ορισμένα γονίδια μπορεί να συνδέονται με το σύνδρομο ενώ και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου.

Ποιες οι επιπτώσεις του στην υγεία

Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Clinical Medical Insights: Reproductive Health‌, αναφέρεται ότι το 38 έως και 88% των γυναικών με το σύνδρομο ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Προηγούμενη μελέτη σε 17.000 νέες γυναίκες έδειξε ότι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν 30% υψηλότερος για τις συμμετέχουσες με ΣΠΩ.

Οι γυναίκες με ΣΠΩ φαίνεται πως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και άλλων παθήσεων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αιτίες στειρότητας.