Η έλλειψη νερού, το κρύο, ο ήλιος και ο αέρας αφυδατώνουν τα χείλη μας. Αν δεν αντιμετωπίσουμε εγκαίρως την ξηρότητα, η επόμενη φάση είναι το σκάσιμο, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε κοκκινίλες, ερεθισμό ή και πληγή.

Επιπλέον, γύρω από τα χείλη εμφανίζονται με την πάροδο των χρόνων, κάθετες γραμμές και λεπτές ρυτίδες.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να έχουμε χείλη απαλά και βελούδινα;

Κάνουμε απολέπιση

Η χρήση ενός scrub χειλιών είναι ζωτικής σημασίας για να έχουμε απαλά και υγιή χείλη, χειμώνα- καλοκαίρι.

Τα scrub χειλιών βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, χαρίζοντάς του μια λεία και ενυδατωμένη αίσθηση. Παράλληλα, η απολέπιση τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προσφέροντας στα χείλη μας ένα πιο ζωηρό χρώμα. Τα αποφεύγουμε ωστόσο αν είναι ήδη ερεθισμένα ή σκασμένα.

*Μετά το βούρτσισμα των δοντιών μπορούμε να  κάνουμε ένα πολύ απαλό μασάζ στο άνω και κάτω χείλος με την οδοντόβουρτσα. Όχι όμως συχνά, 1-2 φορά την εβδομάδα αρκούν.

Παραμένουμε ενυδατωμένοι

 Τα χείλη μας δείχνουν τα επίπεδα ενυδάτωσης του σώματός μας.

Τα ξηρά χείλη συνήθως δείχνουν ότι το σώμα χρειάζεται περισσότερα υγρά. Βεβαιωθείτε λοιπόν πως πίνετε αρκετό νεράκι και προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά για την αναζωογόνηση των κυττάρων του δέρματος.

Ως προς τα προϊόντα περιποίησης, μετά τον καθαρισμό και όποτε τα νιώθουμε να μας «τραβάνε», εφαρμόζουμε το κατάλληλο lip balm. Για καλύτερη προστασία από τον ήλιο, επιλέγουμε ένα προϊόν με SPF. Επιπλέον, δεν παραλείπουμε να τα ενυδατώνουμε το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.

Ετσι, θα τους χαρίσουμε έξτρα ενυδάτωση και θα ξυπνάμε κάθε πρωί  με απαλά χείλη, έτοιμα για το κραγιόν μας.

Επιπλέον, είναι ωφέλιμο να:

  • Αποφεύγουμε την κακή συνήθεια να τα γλείφουμε για να τα υγράνουμε.
  • Μην ξεφλουδίζουμε το ξεραμένο δέρμα στην περιοχή.
  • Προμηθευόμαστε φυσικά προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα.
  • Αλλάζουμε το lip balm μας αν διαπιστώσουμε πως παρά την τακτική χρήση του, παραμένουν σκασμένα.
  • Εφαρμόζουμε αν χρειάζεται μία κρέμα ανάπλασης, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας.
  • «Καταπολεμάμε» τον ξηρό αέρα που μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα, χρησιμοποιώντας υγραντήρα στο σπίτι ή/και προσθέτοντας φυτά εσωτερικού χώρου.
  • Σε περίπτωση άγχους, αξίζει να προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε με τεχνικές αναπνοής και ενσυνειδητότητας ώστε να μην το «ξεσπάμε» στα χείλη μας.
  • Αν οι εποχικές αλλεργίες μας ταλαιπωρούν, καθαρίζουμε τους ρινικούς αεραγωγούς μας το βράδυ με φυσιολογικό ορό ή κάποιο ρινικό σπρέι για να αποφύγουμε τη συμφόρηση που θα μας κάνει να αναπνέουμε από το στόμα.