Σκεφτόμαστε πόσο ευτυχισμένοι θα ήμαστε αν κερδίζαμε το Λόττο, αν παίρναμε αύξηση στη δουλειά, αν… και αν… και αν… Συχνά, όμως, αναβάλλοντας την ευτυχία και τοποθετώντας τη στο μέλλον, χάνετε την ευκαιρία να είστε ευτυχισμένοι σήμερα.

Άλλωστε, αυτό που πιστεύετε ότι θα σας κάνει ευτυχισμένους ουσιαστικά είναι μια φαντασίωση, αφού ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον.

Εφαρμόστε την τεχνική 5, 4, 3, 2, 1

Η θετική ψυχολογία και η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε το τώρα και να «ξυπνήσετε» τις αισθήσεις σας.

Κάθε φορά που νιώθετε πολύ πιεσμένοι, κοιτάξτε γύρω σας και πείτε φωναχτά πέντε πράγματα που μπορείτε να δείτε, τέσσερα που μπορείτε να ακούσετε, τρία που μπορείτε να ακουμπήσετε, δύο που μπορείτε να μυρίσετε και ένα που μπορείτε να γευτείτε.

Θυμώστε

Ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και απόσυρση.

Προκαλεί σωματικά προβλήματα που με τη σειρά τους επιφέρουν ασθένειες που συνδέονται με το άγχος.

Το να μάθετε να εξωτερικεύετε και να εκφράζετε τον θυμό σας υγιώς, χωρίς να φοβάστε ότι θα χάσετε τον έλεγχο, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ψυχική υγεία και ισορροπία.

Μην καταπιέζεστε

Μην ενδίδετε σε ψυχικές πιέσεις, π.χ., πώς θα πρέπει να είμαι, τι να κάνω, τι να επιλέξω κ.λπ. Αφουγκραστείτε την εσωτερική σας ανάγκη και επιθυμία, ακολουθήστε την και ικανοποιήστε την.

Δοκιμάστε

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να δοκιμάσετε; Τολμήστε την υπέρβαση του ίδιου του εαυτού σας. Μην επαναπαύεστε στη «ζώνη ασφαλείας», κάντε το άλμα της πίστης προς τον εαυτό σας και τολμήστε την αλλαγή που χρειάζεστε και επιθυμείτε.

Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός βοηθά ακόμα κι όταν πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο το να δίνετε σημασία στις μικρές καθημερινές στιγμές, όπως οι σταγόνες του νερού που πέφτουν ζεστές πάνω στο δέρμα σας όταν κάνετε ντους.

Αναπνεύστε

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι αργές, ήρεμες και βαθιές αναπνοές μπορούν να κάνουν τον εγκέφαλό σας να παρουσιάζει ρυθμούς ανάλογους με εκείνους του βαθύ ύπνου, της φάσης δηλαδή του ύπνου κατά την οποία το σώμα μας ξεκουράζεται και αποκαθιστά διάφορα προβλήματα σε μυς, οστά αλλά και εγκέφαλο.

Κινηθείτε

Η συστηματική άσκηση 30-90 λεπτά καθημερινά, όπως το περπάτημα, η γιόγκα, το κολύμπι, το ποδήλατο, μπορεί να βοηθήσει στην πτώση των επιπέδων της κορτιζόλης.

Μην αναλαμβάνετε ευθύνες

Τουλάχιστον αυτές που δεν σας αναλογούν.

Προσφέρετε

Το να δίνετε είτε κάποιο υλικό αγαθό είτε τον χρόνο σας σε κάποιον σκοπό, σημαντικό για εσάς, είναι πολύ ανακουφιστικό και σας κάνει να νιώθετε θετικά για τον εαυτό σας.

Αποφύγετε τις τοξικές σχέσεις

Μην αναλώνεστε σε σχέσεις-καταστάσεις που είναι ψυχοφθόρες και αδιέξοδες. Διατηρήστε την ενέργειά σας για καλύτερο σκοπό.

Μια σκέψη που βοηθά

Εάν αφήνετε να σας κυριεύσει το άγχος για τις δουλειές που έχετε μπροστά σας, τότε έχετε ήδη υπονομεύσει την ημέρα σας από το ξεκίνημα.

Αντί να παραδοθείτε στο στρες, σκεφτείτε τις υποχρεώσεις σας και συνειδητά αποδεχτείτε τες.

Βρείτε ελεύθερο χρόνο

Είναι σημαντικός για τη συναισθηματική ωρίμανση και την καλή ψυχική υγεία.

Δεχθείτε την αλλαγή

Υιοθετήστε την ικανότητα να δέχεστε την αλλαγή και όχι να τη φοβάστε.

Γελάστε

Σύµφωνα µε έρευνες το στρες σκληραίνει τις αρτηρίες, αντίθετα το γέλιο τις κάνει πιο ελαστικές. Ό,τι σας κάνει να χαλαρώνετε διαστέλλει τα αγγεία σας.

Κάντε σεξ

Έρευνες δείχνουν ότι η ερωτική ζωή, εφόσον παρατείνεται, καταπολεµά το στρες, αυξάνει την απόλαυση και προάγει τη µακροζωία.

Σκεφτείτε θετικά

Οι άνθρωποι που δεν αγχώνονται και δεν στεναχωριούνται µε το παραµικρό έχουν το προβάδισµα στη µακροζωία.

Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής

Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίµατος στο τριχωτό της κεφαλής µπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του και να αυξήσει επίσης τη ροή του αίµατος στους θύλακες των τριχών.

Βρείτε ελεύθερο χρόνο

Είναι σημαντικός για τη συναισθηματική ωρίμανση και την καλή ψυχική υγεία.