Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI – World Dental Federation).

Η καθιέρωση της ημέρας έχει ως στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του υγιούς στόματος και την προαγωγή της γνώσης για τα ζητήματα γύρω από τη στοματική υγεία και για τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής.

Για κάποιους ανθρώπους το να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να τα καθαρίζουν με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια –ανάλογα με τις οδηγίες του οδοντίατρου– συχνά μέσα στην ημέρα έχει γίνει μια συνήθεια την οποία δεν μπορούν να αποχωριστούν.

Ίσως όμως ακόμα κι εκείνοι να μην κατανοούν πλήρως τον ρόλο που παίζει η καλή στοματική υγιεινή, όχι μόνο για την υγεία των δοντιών και του στόματος, αλλά ολόκληρου του οργανισμού.

Είναι γεγονός πως η ανάγκη να διατηρούνται το στόμα και τα δόντια σε καλή κατάσταση είναι μεγάλης σημασίας.

Ας δούμε πώς…

Πώς βουρτσίζουμε τα δόντια μας

Αν θεωρούμε ότι αρκεί να βάζουμε πολλή οδοντόκρεμα (πρακτική που δεν συστήνεται ούτως ή άλλως από τους οδοντίατρους που συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε λίγη ποσότητα κάθε φορά) για να πλένουμε τα δόντια μας σωστά, κάνουμε λάθος.

Κατ’ αρχάς πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας συχνά, ιδανικά μετά από κάθε γεύμα.

Το σημαντικότερο είναι όμως να γνωρίζουμε πώς να τα πλένουμε και ο καταλληλότερος για να μας το δείξει είναι ο οδοντίατρός μας.

Απαραίτητα είναι και το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια αλλά και η σωστή χρήση τους, ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού μας.

Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται κοντά στα ούλα και στα μεσοδόντια διαστήματα γιατί εκεί βρίσκονται εγκατεστημένα τα μικρόβια.

Κατά προτίμηση καλό είναι να το κάνουμε μπροστά στον καθρέφτη για να βεβαιωνόμαστε πως τα βουρτσίζουμε εκεί που πρέπει.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κάθε φορά να βουρτσίζουμε επίσης τον ουρανίσκο και τη γλώσσα μας.

Οι προϋποθέσεις για λευκό χαμόγελο

Τα δόντια μας μπορούν να αποκτήσουν πιο λευκό χρώμα και να σταματήσουν να κιτρινίζουν με τη βοήθεια της λεύκανσης.

Απαραίτητο είναι, πριν ξεκινήσουμε αυτήν τη διαδικασία, να μην εκκρεμούν θεραπευτικές αγωγές (π.χ., σφραγίσματα, απονευρώσεις κ.λπ.).

Επίσης, πριν από τη λεύκανση, θα πρέπει ο οδοντίατρος να έχει καθαρίσει την πέτρα και την οδοντική πλάκα, καθώς και να έχει αφαιρέσει όποιες χρωστικές –από καφέ, τσιγάρο κ.λπ.–, ώστε να επέμβει η λευκαντική ουσία σε καθαρή επιφάνεια.

Για την εφαρμογή της ο γιατρός θα μας φτιάξει ειδικά μασελάκια, όπου θα βάζουμε τη λευκαντική ουσία με την οποία θα μας προμηθεύσει και θα τα φοράμε για συγκεκριμένες ώρες (συνήθως στον ύπνο μας) για όσο διάστημα μας συστήσει.

Εφόσον ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του γιατρού μας, η μόνη επιπλοκή που θα μπορούσε να μας απασχολήσει είναι η ευαισθησία στο κρύο, η οποία όμως, είναι αναστρέψιμη.

Για να έχουμε δροσερή αναπνοή, φροντίζουμε:

  • Να πλένουμε σωστά τα δόντια μας (τον ουρανίσκο και τη γλώσσα μας) μόλις ξυπνάμε το πρωί και έπειτα από κάθε γεύμα.
  • Να πηγαίνουμε τακτικά στον οδοντίατρο (τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο) για να καθαρίζει την πέτρα (ειδικά αν είμαστε καπνιστές), να αντιμετωπίζει την ουλίτιδα, αλλά και να ελέγχει γενικά την κατάσταση του στόματός μας.
  • Να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα και να προτιμάμε τα φρούτα και τα λαχανικά (γιατί, όταν πεινάμε, παθαίνουμε υπογλυκαιμία, που ευνοεί τη δημιουργία πτητικών ουσιών που προκαλούν κακοσμία).
  • Να πιπιλάμε καραμέλες και να μασάμε δυόσμο ή μέντα.
  • Αν παίρνουμε συγκεκριμένα φάρμακα, π.χ., κάποια αντικαταθλιπτικά, ή έχουμε κάποια ασθένεια, μπορεί να παθαίνουμε ξηροστομία, επειδή δεν υπάρχει αρκετό σάλιο για να απομακρύνει τα μικρόβια, γεγονός που προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή. Θα μας βοηθήσουν οι τσίχλες ή οι καραμέλες με άρωμα λεμόνι.