Ποιο είναι το μυστικό για μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση; Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η επικοινωνία είναι το Α και το Ω για ένα ζευγάρι.

Κι ενώ από τη μία τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με τον άνθρωπό μας ανεξάρτητα από το σε ποιο σημείο του πλανήτη βρίσκεται, από την άλλη μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες εντάσεις και να μεγαλώσουν το χάσμα ανάμεσά μας.

Πολλά ζευγάρια, ωστόσο, που δεν έχουν σχέση από απόσταση, επιλέγουν να τσακώνονται από μηνύματα στο κινητό – το λεγόμενο «fexting» [fighting (τσακώνομαι) + texting (μέσω μηνυμάτων)] – επειδή η κατά πρόσωπο επικοινωνία μπορεί να είναι αγχωτική.

Το να στηρίζεστε, όμως, στο «fexting» για να επιλύσετε τις διαφορές σας μπορεί στην πραγματικότητα να έχει επιπτώσεις στη σχέση σας.

Για να μετρήσουν αυτές τις επιπτώσεις ερευνητές πραγματοποίησαν μια δημοσκόπηση σε 1.064 κατόχους smartphone, ρωτώντας τους εάν έχουν εμπλακεί ποτέ σε διαμάχη μέσω μηνυμάτων.

Τι απάντησαν οι συμμετέχοντες;

  • Το 79,61% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει εμπλακεί σε λογομαχίες μέσω μηνυμάτων, ενώ το 20,39% προσπαθεί να αποφεύγει τέτοιες συγκρούσεις.
  • Το 47,56% έχει μαλώσει με νυν ή πρώην σύντροφο μέσω μηνυμάτων.
  • Το 59,83% ανέφερε αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις του λόγω της λογομαχίας μέσω γραπτών μηνυμάτων.
  • Το 59,72% υποστηρίζει με βάση την εμπειρία του ότι το «fexting» παρατείνει την ένταση, αντί να την κατευνάζει.

Το πρόβλημα με το «fexting»

Τα γραπτά μηνύματα δεν διαθέτουν τις λεπτές αποχρώσεις που χαρακτηρίζουν τις αλληλεπιδράσεις που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο ή έστω μέσω μιας τηλεφωνικής συνομιλίας.

Με τον τόνο της φωνής, τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος να απουσιάζουν, τα επιδιωκόμενα συναισθήματα ή το πλαίσιο πίσω από τα γραπτά μηνύματα συχνά παρερμηνεύονται και έτσι δημιουργούνται περισσότερες παρεξηγήσεις.

Η έκφραση έντονων συναισθημάτων και σκέψεων μέσω κειμένων είναι «τυφλή», ωθώντας την άλλη πλευρά να τηρήσει θέση άμυνας.

Παράλληλα, η καθυστέρηση που μεσολαβεί μεταξύ των απαντήσεων είναι επίσης προβληματική, καθώς δεν επιτρέπει πάντα την άμεση διευκρίνιση ή τον διάλογο σε πραγματικό χρόνο παρατείνοντας την ένταση.

Επιπλέον, τα καλοπροαίρετα, γνήσια μηνύματα μπορούν εύκολα να παρερμηνευθούν ως σαρκαστικά ή ειρωνικά κατά τη διάρκεια ενός καυγά, γεγονός που ρίχνει ακόμη περισσότερο λάδι στη… φωτιά.

Η λύση

Αρχικά, αφιερώστε λίγο χρόνο για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας και να βρείτε τι είναι αυτό ακριβώς που σας έχει πληγώσει ή στεναχωρήσει.

Καθώς αφιερώνετε λίγο χρόνο σε αυτό, δίνετε επίσης στον εαυτό σας την ευκαιρία να ηρεμήσει από το συντριπτικό συναισθηματικό στάδιο στο οποίο μπορεί να βρίσκεστε.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει και τη λογική σας, λένε οι ειδικοί.

Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας (ή τον φίλο).

Οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε σοβαρές συνομιλίες μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή συνομιλίας μέσω βίντεο, αν δεν μπορείτε αυτοπροσώπως, «ώστε ο τόνος της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου και η γλώσσα του σώματος να αναγνωρίζονται αποτελεσματικά και να μειώνονται οι ευκαιρίες για συνεχή παρεξήγηση».

Αυτός είναι ένας τρόπος για να κάνετε τη συζήτηση ακριβώς όταν χρειάζεται, αλλά χωρίς τις παρεξηγήσεις του «fexting».