Με το θερμόμετρο να δείχνει έως και 25 βαθμούς στην Αττική και πάνω από 30 -χθες 27/3- στην Κρήτη δύσκολα πιστεύει κανείς ότι βρισκόμαστε ακόμα στον Μάρτιο.

Η αφρικανική σκόνη έχει κάνει την ατμόσφαιρα αποπνιχτική και έχει τυλίξει τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας σε ένα πέπλο ομίχλης, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την καθημερινότητα των πολιτών με αναπνευστικά προβλήματα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν την αποφυγή των μετακινήσεων.

Από σήμερα το απόγευμα το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται να υποχωρήσει από τα δυτικά της Ελλάδας και ο άνεμος, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα γυρίσει σε βορειοδυτικό, απομακρύνοντας τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο. Η κατάσταση θα παραμείνει βελτιωμένη και το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν θα κρατήσει για πολύ. Ένα νέο, πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Κολυδάς: Νέος γύρος από βδομάδα

Την ίδια εκτίμηση για την αφρικανική σκόνη και τις υψηλές θερμοκρασίες κάνει και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. «Μέχρι και την Πέμπτη υψηλές οι συγκεντρώσεις της Αφρικανικής σκόνης. Νέος γύρος από βδομάδα, αλλά με χαμηλότερες τιμές» ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter.

Τι είναι οι ομίχλες θαλάσσης

Οι επόμενες μέρες θα κυλήσουν στη χώρα μας με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα σημειωθούν θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τους 30 βαθμούς, θυμίζοντας καλοκαίρι.

Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε σχηματισμό πυκνών ομιχλών σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Πώς ερμηνεύεται αυτό το φαινόμενο;

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο την εποχή που διανύουμε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14 βαθμούς στα βόρεια και στους 17 πιο νότια.

«Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες – ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης» αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο γνωστός μετεωρολόγος.

Γιατί ξεπέρασε τους 30 βαθμούς ο υδράργυρος στην Κρήτη

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί στην Κρήτη κατέγραψαν θερμοκρασίες κοντά στους 32-33 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές που βρίσκονται στα βόρεια του νομού, οι οποίες, σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη έκαναν τις συνθήκες αρκετά δύσκολες. Ποιος είναι ο λόγος για τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη; Ο κ. Μαρουσάκης εξηγεί:

«Από τη μια μεριά αυτό οφείλεται στις αρκετά θερμές αέριες μάζες που μας έχουν έρθει από την Αφρική. Παρόλα αυτά αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην αυτή περιοχή σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας σχετίζεται με την τοπογραφία που εμφανίζει η περιοχή σε συνδυασμό και με το πεδίο ανέμων που επικράτησε».

Και συνέχισε: «Στην περιοχή επικράτησαν νότιοι άνεμοι οι οποίοι καθώς αλληλεπίδρασαν με τους ορεινούς όγκους του νησιού, δημιούργησαν καταβάτες ανέμους, ανέμους δηλαδή οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τις βουνοπλαγιές ενισχύονται σημαντικά και ταυτόχρονα θερμαίνονται μιας και οδηγούνται σε περιοχές μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης. Έτσι λοιπόν ενισχύθηκε περεταίρω η ήδη θερμή αέρια μάζα οδηγώντας τον υδράργυρο σε υψηλότερες τιμές απ’ ότι γενικότερα επικράτησαν στη χώρα μας».

Από πού και πώς έρχεται η αφρικανική σκόνη

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ και της Σαχάρας. Από την κοιλότητα αυτή απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947.

Οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4-6 φορές επηρεάζοντας κυρίως χώρες όπως ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία.

«Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο – Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav, που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο» αναφέρει στο Twitter.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα διαρκέσουν έως σήμερα Πέμπτη 28/3 και θα έρθει νέα εισβολή από την επόμενη εβδομάδα, αλλά μικρότερης διάρκειας.

Τι συνιστούν οι ειδικοί

Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής θα πρέπει να είναι άμεση η επαφή με τον γιατρό.

Τι γίνεται με όσους έχουν ΧΑΠ

Η Ένωση Πνευμονολόγων απευθύνει ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα.

Εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα γιατρό τους, για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή και  συμπληρωματική ιατρική φροντίδα.

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά

Την αποφυγή πολλών μετακινήσεων εκτός σπιτιού και την προληπτική χρήση προστατευτικής μάσκας στο πρόσωπο συνιστά ειδικά στα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Από νωρίς το πρωί παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, η οποία σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μέτρια συγκέντρωση μικροσωματιδίων P10 στον αέρα από το νωρίς το πρωί, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, παιδικό άσθμα ή και αρρυθμίες.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας συνιστώνται παραμονή εντός κλειστών χώρων, συχνή ανανέωση του αέρα, καθαρισμός των φίλτρων στα κλιματιστικά και χρήση ιονιστή – καθαριστή της ατμόσφαιρας (αν είναι δυνατόν), ειδικά όταν εκεί διαβιούν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Αναφέρεται ότι με τη χρήση ιονιστή απομακρύνονται η σκόνη και τα μικροσωματίδια από τον αέρα, ενώ παράλληλα αποσυντίθενται βλαβερά μικρόβια και βακτήρια.

«Η σημερινή επίσκεψη της αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με την μετεωρολογική πρόβλεψη ότι η θερμοκρασία θα φθάσει στους 25 βαθμούς Κελσίου -τη μεγαλύτερη θερμοκρασία από το 2001 γι’ αυτήν την εποχή- και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας και ειδικά από τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΠ κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Και συνέχισε: «Σε περιοχές με ήδη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα, με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και αυξημένη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως, πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και η έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι προτιμότερη η παραμονή σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους, ενώ αν εμφανιστούν φαινόμενα δύσπνοιας να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή».