Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων OnePoll επισημαίνει πως η μοναξιά μας χτυπά την πόρτα ίσως πιο πολύ από ποτέ αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα παλεύουν με βαθιά συναισθήματα απομόνωσης.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.000 Βρετανοί, το 40% αποκάλυψε πως έχει περάσει τουλάχιστον τρεις ημέρες χωρίς πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία με ένα άλλο άτομο. Επιπλέον, το 28% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αισθάνονταν μοναξιά ενώ βρίσκονταν σε μια κοινωνική εκδήλωση και το ένα τέταρτο αισθάνεται απομονωμένο στο χώρο εργασίας.

Το φαινόμενο «μόνος στο πλήθος», όπως το χαρακτήρισαν οι επιστήμονες, φαίνεται να πλήττει περισσότερο τους νεαρούς ενήλικες, με το 60% των ατόμων μεταξύ 18 και 24 ετών να αναφέρουν αισθήματα μοναξιάς. Οι γυναίκες ήταν επίσης πιο πιθανό να πλήττονται από τέτοια συναισθήματα σε σύγκριση με τους άνδρες (38% έναντι 30%).

Γιατί οδηγούμαστε στη μοναξιά όταν η επικοινωνία συνεχώς εξελίσσεται;

Μέρος του προβλήματος μπορεί να είναι η απροθυμία μας να ανοιχτούμε για τέτοιου είδους συναισθήματα, εικάζουν οι επιστήμονες. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, μόνο το 14% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι μοιράζεται με άλλους το πώς νιώθει ενώ το 62% θεωρεί πως υπάρχει «στίγμα» γύρω από το εν λόγω θέμα.

Η μη έκφραση όμως τέτοιων συναισθημάτων μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μοναξιά επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθηση, τα επίπεδα άγχους και τον ύπνο των ατόμων. Πιο αναλυτικά, δύο στους πέντε (42%) είπαν ότι ο ύπνος τους είναι χειρότερος όταν νιώθουν μόνοι και  το 29% θεωρεί τον εαυτό του λιγότερο ελκυστικό.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε αυτό το συναίσθημα

Το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το δέσιμο με κάποιον μέσω μιας κοινής εμπειρίας θα τον έκανε να νιώθει λιγότερο μόνος. Το να είναι κανείς μέλος μιας ομάδας ή να πετυχαίνει ένα προσωπικό επίτευγμα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της μοναξιάς.

«Τα ανθρώπινα όντα είμαστε από τη φύση μας κοινωνικά και η ψυχολογική έρευνα υποστηρίζει ότι πρέπει να ανήκουμε κάπου, να σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλον και να νιώθουμε συνδεδεμένοι για να ευδοκιμήσουμε», τόνισαν οι επιστήμονες.

Τι προτείνουν να κάνουμε;

  • Εντοπίστε πότε νιώθετε μοναξιά.
  • Ανακόψτε την πτωτική πορεία της διάθεσής σας, στέλνοντας ένα μήνυμα σε κάποιον φίλο ή φίλη ή βγαίνοντας μια βόλτα.
  • Διακόψτε τις αρνητικές σκέψεις στις οποίες έχετε συνηθίσει να επιδίδεστε. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μαθήματα χορού, μην βάζετε εμπόδιο τον φόβο για το τι μπορεί να πουν οι άλλοι. Αυτές οι αρνητικές αυτόματες σκέψεις μπορούν πραγματικά να σας εμποδίσουν να επανασυνδεθείτε με πράγματα που αγαπάτε.
  • Ασχοληθείτε με νέες δραστηριότητες, που μπορεί να αλλάξουν τον αρνητικό τρόπο με τον οποίο συνηθίζετε να βλέπετε τα πράγματα και να γίνουν αφορμή για παγίωση νέων συνηθειών.
  • Αν νιώθετε ότι έχετε βαλτώσει και δεν μπορείτε να κάνετε καμία προσπάθεια για να νιώσετε καλύτερα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο επικοινωνίας με έναν επαγγελματία υγείας.