Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ντένβερ επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε όλο και πιο συχνά γύρω μας: πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μείνουν μαζί πολύ πριν «επισημοποιήσουν» τη σχέση τους και ένας εξίσου μεγάλος αριθμός γάμων καταλήγουν σήμερα στο διαζύγιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των καθηγητών ψυχολογίας του πανεπιστημίου, οι παραπάνω διαπιστώσεις φαίνεται να συνδέονται αφού, όπως αποκάλυψαν, η συμβίωση πριν το γάμο ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα της σχέσης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν πτυχές της συμβίωσης για πάνω από δύο δεκαετίες για ζευγάρια Αμερικανών (1.621 συμμετέχοντες) που παντρεύτηκαν μεταξύ 2010 και 2019, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που έμεναν μαζί πριν το γάμο, είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο διαζύγιο σε σύγκριση με όσους συγκατοίκησαν αφού είχαν αρραβωνιαστεί ή παντρευτεί.

Πότε η συμβίωση συνδέεται με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας στο γάμο

«Όσα ζευγάρια αποφάσισαν να συμβιώσουν για να δοκιμάσουν τη σχέση τους πριν το γάμο ή που οδηγήθηκαν σε αυτό το βήμα για οικονομικούς λόγους είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες μη συζυγικής σταθερότητας», τόνισαν οι επικεφαλής συγγραφείς.

«Καθώς η συγκατοίκηση έχει γίνει πολύ πιο συχνό φαινόμενο στις μέρες μας απ’ ό,τι παλαιότερα, παρατηρείται μακροπρόθεσμα συμβίωση με περισσότερους από έναν συντρόφους και μειωμένη πιθανότητα επισημοποίησης μιας σχέσης, πέραν του αυξημένου κινδύνου διαζυγίου για όσους τελικά παντρεύονται», πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συμβίωση θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για θέματα που αφορούν τη δέσμευση, όπως ο γάμος. Κι ενώ η συγκατοίκηση φαίνεται να καθιστά πιο δύσκολο το χωρισμό, δεν αποτελεί «αλεξίσφαιρο» για το γάμο αφού μπορεί οι σύντροφοι να καταλήξουν σε ένα είδος αδράνειας, ειδικά αν δεν έχουν μπει στη διαδικασία να μοιραστούν κοινούς μελλοντικούς στόχους.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, τα ζευγάρια που μένουν μαζί προτού παντρευτούν, ορισμένες φορές αναλαμβάνουν υποχρεώσεις για τις οποίες δεν είναι έτοιμα. Στη συμβίωση, προκύπτουν καθημερινές απαιτήσεις, οικονομικές και μη, οι οποίες βέβαια δεν αλλάζουν μετά το γάμο. Αυτό που αλλάζει ωστόσο, είναι ότι ο αντίκτυπος αυτών των υποχρεώσεων είναι διαφορετικός αφού το ζευγάρι έχει κατά κάποιο τρόπο ήδη δεσμευθεί να είναι μαζί και να αντιμετωπίζει από κοινού αλλαγές και οποιουδήποτε είδους πιέσεις και προκλήσεις.

Τα «μυστικά» ενός επιτυχημένου γάμου

Οι επιστήμονες μοιράστηκαν συμβουλές για έναν γάμο διαρκείας…

  • «Κόψτε» ταχύτητα. Ο χρόνος στη σχέση κατά τον οποίο τα ζευγάρια ζουν χώρια μπορεί να βοηθήσει στο να κάνουν πιο σταθερά και συνειδητοποιημένα βήματα.
  • Πάρτε τις δικές σας προσωπικές αποφάσεις χωρίς να παρασύρεστε από το τι είθισται να συμβαίνει.
  • Μην συγκατοικείτε μόνο και μόνο για να «τεστάρετε» τη σχέση.
  • Μην μένετε μαζί για να εξοικονομήσετε χρήματα.
  • Συζητήστε μεταξύ σας το γιατί είστε μαζί και τι σχέδια έχετε για το μέλλον σας ως ζευγάρι.